Miten saada lapsi liikkumaan kun talvella pakkanen käy henkeen ja kesällä siitepölyt ahdistavat?

Jos astman hoito ei ole hyvässä tasapainossa voi tuntua siltä, että parasta olisi vaan pysyä kotona. Näinhän ei tietenkään oikeasti ole. Astmaa sairastavalle lapselle liikunta on vähintään yhtä tärkeää kuin muillekin, ehkäpä jopa tärkeämpää. Muutama asia helpottaa harrastamista ja muutenkin liikkumista

1. Opeta lapselle hengästymisen ja hengenahdistuksen ero.

Kuulostat yksinkertaiselta, mutta ei aina ole. Jos lapsi on tottunut pienestä pitäen tarkkailemaan hengitystään saattaa se jossain vaiheessa kääntyä itseään vastaan. Muutama vuosi sitten kovien pakkasten aikaan meidän lapsi ei pystynyt ulkona juoksemaan ja liikkumisen piti muutenkin olla kovin rauhallista. Kovat pakkaset kuitenkin loppuivat aikanaan ja jossain vaiheessa havahduimme siihen ettei lapsi enää juokse ulkona ollenkaan. Tajuttiin, että meidän täytyy hyvin selvästi opettaa lapselle mikä on normaalia ja toivottavaakin hengästymistä ja mikä ei. Mitä pienempi lapsi, sitä vaikeampaa tämä on.

2. Pidä avaava lääke mukana!

Lääke pitää aina olla mukana hätätilanteiden takia, mutta joskus avaavaa kannattaa ottaa ennakoiden. Lääkityksen saaminen tasapainoon on muutenkin elämää helpottava tilanne.

Lääkkeen ottaminen kavereiden edessä ei kuitenkaan ole lapsesta aina mukavaa. Siinä saa tahtomattaankin huomiota ja asiaa joutuu usein selittelemään. Tämä saattaa ärsyttää lasta vaikkei astma muuten mitenkään hävettävä asia olisikaan. Lapsen voi hyvin antaa ottaa lääkkeensä rauhassa ja poissa muiden katseilta. Olen ommellut astmalääkkeille pienen pussin, jossa ne kulkevat helposti mukana. Kiva kangas myös ilahduttaa lasta. 

3. Ota hyötyliikunta osaksi arkea

Perusasiaa meille kaikille. Muutama tunti liikuntaa harrastuksessa ei riitä pitämään olla tarvittavaa kuntoa. Mitä huonompi kunto sitä herkemmin hengästyy ja sitä helpommin alkaa ahdistmaan.

4. Vältä rankkaa liikunta kovilla pakkasilla. 

Jääpallossa piti toisinaan jättää harjoitukset väliin kun pakkasta oli niin kovasti. Muutenkin ulkoliikunta jää hetkeksi tauolla kylmimpänä aikana. Onneksi sisälläkin voi liikkua. Tällä hetkellä lapsi harrastaa pääosin jäähalleissa, jossa pakkanen ei ole ikinä ongelma.

 

Mitkä sitten ovat niitä sopivia lajeja astmaa sairastavalle lapselle?

Lyhyesti vastattuna kaikki sellaiset lajit mistä lapsi innostuu ja haluaa kokeilla. Meillä on harrastettu tanssia, jumppaa, jääpalloa ja ringetteä onnistuneesti astmasti huolimatta. Ei kannata jättää kokeilematta mitään astman takia ja vain muutamassa lajissa kannattaa olla hyvin varovainen (esimerkiksi sukellus). Lapsi tarvitsee kannustusta ja innostamista, ei varoittelua ja välttelyä!

 

Kommentit (1)

Seuraa 

Olen reilu kolmekymppinen, kolmen aktiivisen alakoululaisen, äiti pääkaupunkiseudulta. Blogissa kirjoittelen elämästämme erilaisten harrastusten pyörteissä ja kaikesta niihin liittyvästä.

Blogiarkisto

2016