Entä jos lähettäisit lapset koodauskesäleirille istumaan ja pelaamaan vielä vähän lisää?

Keskimmäinen lapsi on kiinnostunut koodauksesta ja keväällä päätettiin ilmoittaa hänet pelien koodauksen alkeisleirille. Leiri kesti viisi päivää ja joka päivä lapset/nuoret tekivät yhden pienen pelin. Viikon lopussa jokaisella olikin kasassa viisi peliä, joita sitten ahkerasti esiteltiin kaikille kiinnotuneille. Miksi siis lähetin lapsen viikoksi istumaan sisällä tietokoneen ääressä kun hän olisi voinut reippailla läheisessä leikkipuistossa tai osallistua johonkin liikuntaleiriin?

No, tärkein syy on varmaankin se että lapsi itse haluaisi leirille. Ei mitenkään itse sinne kinunnut mutta kysyttäessä oli innokas lähtemään. Edes tieto siitä, että muut osallistuvat saattavat olla paljon vanhempia ei haitannut. Toinen syy on se, että ajattelen sen olevan hyödyllistä, samalla tavalla kuin vaikka matematiikka-leiri olisi ollut.

 

Usein kuulee moitittavan lasten pelaamista ja tietokoneella viettämää aikaa. Lähes yhtä usein moittiva aikuinen ei ole perillä peleistä, joita lapsi pelaa tai muutenkaan siitä mitä lapsi koneella puuhailee. Pelaamisessa, kuten kaikessa muussakin, mitä pienempi lapsi, sitä enemmän aikuinen voi vaikuttaa vapaa-ajan viettoon. Ja näin suosittelen tekemäänkin! Saattaapa käydä niinkin, että pysyt myöhemminkin kärryillä siitä mitä lapsi puhelimella/tabletilla/koneella pelaa ja tekee.

 

Itse en ole ihan diginatiivi-sukupolvea, joka on pikkulapsesta lähtien käyttänyt koneita ja laitteita tuosta noin vain. Olen kolmekymppisenä sellaista sopivan keskivertoa, mitä tietokoneisiin, kännyköihin yms. tulee. Pelaamisen suhteen tasoni on jopa heikko. Vaikka itse en osaa kaikkea enkä välttämättä jaksa opetellakaan niin toivon silti lapsilleni enemmän osaamista. Osa syntyy varmasti itsestään kun nappulat suhaavat älypuhelimet kädessä ja suihkivat tableteilla menemään. Osa on kuitenkin sellaista mitä voi vähän edesauttaa. Tätä edesauttamista olen yrittänyt (Siskon miehen vahvalla avustuksella) omien lapsia kohdalla harjoittaa. Pelaamisen lisäksi olen yrittänyt saada heitä innostumaan koodauksen alkeista ja keskimmäinen onkin tarttunut syöttiin. Nykyään on tosi kivoja sivustoja, joissa koodaamista voi harjoitella. Ne on tehty niin yksinkertaisiksi että tällainen keskiverto äiti-ihminenkin ymmärtää niistä.

Tässä pari linkki, joista voi aloittaa koodausta vaikka yhdessä lapsen kanssa

Koodaustunti ja Koodikoulu

Niin kauan kuin lapset leikkivät, ulkoilevat, liikkuvat ja toimivat varsin monipuolisesti tietokoneella vietetty aika sopii minulle varsin hyvin. Eihän se ole mistään pois, saattaapa tuoda jotain lisääkin elämään.

Kuvanlaadut ovat tässä postauksessa heikkoja, mutta pelit niin sympaattisia, että niistä oli ihan pakko laittaa kuvia.

Kommentit (1)

Koodiope Rauskilta

Olin koodileirin vetäjänä kesäkuussa Ylivieskassa. Olipa hieno kokemus! Koodaukseen ei jaksa keskittyä aikuinenkaan yli tuntia kerrallaan, niinpä vietimme pitkiä taukoja läheisessä Parkour-puistossa. Ja tehdyissä leiritehtävissä oli myös suunnistusta qr-koodeilla, joka sekin johdatti sakin ulos. Kokemukseni on,että lapsille olisi hyvä tarjota esim. kerhotoimintaa, jossa yhdistyy liikkuminen ja pelailu koodauksella maustettuna :) Annetaan lasten pelata jos se kiinnostaa, mutta tuodaan liikunnallisuutta rinnalle. Sen halusin sanoa!

Seuraa 

Olen reilu kolmekymppinen, kolmen aktiivisen alakoululaisen, äiti pääkaupunkiseudulta. Blogissa kirjoittelen elämästämme erilaisten harrastusten pyörteissä ja kaikesta niihin liittyvästä.

Blogiarkisto

2016