Suuntasimme viime viikonloppuna kohti jäähallia, jossa kuopuksella oli ringetteturnaus. Jäähallit ovat aika lailla jatkuvalla käytöllä, eivätkä kaukalot juuri tyhjillään seiso. Ennen ringetteä meneillään oli juniorijääkiekkopeli, joka oli jostain syystä hieman myöhässä. Päätimme siirtyä katsomoon seuraamaan peliä, sillä eipä siellä jäähallilla oikein mitään muutakaan tekemistä ole. Mies oli lupautunut ringettejoukkueen huoltajaksi turnauksen ajaksi, joten minä ja tytöt siirryttiin katsomoon. Katsomo tässä tapauksessa tarkoittaa siis pientä muutaman "ison portaan" muodostamaa rakennelmaa. Ei mitään valtavaa aluetta.

Katsomassa ja kannustamassa oli tietenkin myös lätkäpelaajien vamhempia. Useimmat käyttäytyivät kuten vanhemmat yleensä eli huutelivat omalle lapselleen tsemppaavia huutoja. "Hyvä kulta, anna palaa" ja niin edelleen. Luulisin, että noloa lasten mielestä, mutta hyvällä fiiliksellä kuitenkin. Katsojien joukosta erottui kuitenkin nopeasti hieman vanhempi mies, jolla oli todella kuuluva ääni. Huutaminen oli myös jokseenkin taukoamatonta. No, eihän siitä vielä mitään, jokainen tyylillään. Huutelu kuitenkin muuttui sitä törkeämmäksi mitä enemmän vastustaja sai maaleja. Lopulta se oli yhtä kiroilua ja tuomareiden ja vastustajajoukkueen haukkumista. Kielenkäyttö oli aivan hirveää! Ystävällinen mies huomautti hänelle asiasta ja minä jo vähän korotin ääntäkin, mutta hänellä oli mielestään täysi oikeus huutaa mitä tahtoo, huolimatta siitä että pelaajat ja osa yleisöstä olivat lapsia. Minulla keitti aivan täysin yli, mutta koska olin yksin lasten kanssa ajattelin että nyt jos koskaan on parempi hillitä itsensä ja poistuimme hallin toiseen päätyyn.

Itselleni tämä kokemus oli ensimmäinen kerta laatuaan. Vanhempien käytös kaukalon laidalla on kuitenkin silloin tällöin ollut mediassa esillä. Keskustelua herätti viime keväänä tämä Ylen artikkeli

En hermostu noin yleisesti kovin helposti, varsinkaan tuntemattomille, mutta tämä tilanne sai minut kyllä aivan raivon valtaan. Sen takia päätin odottaa muutaman päivän, ennen kuin tännekään siitä kirjoittelen. Jäin kuitenkin itse pohtimaan voisinko minä asialle tehdä jotain? Paikan päällä puhuminen ei tuottanut minkään laista tulosta. Pitäisikö minun lähestyä ko. joukkueen valmentajaa ja kertoa kokemuksista? Vai ovatko nämä yksittäistapauksia, jolla joukkueen väki ei mahda mitään? Oletteko itse tavanneet törkyvanhempia katsomoissa?

Kuvassa muuten poseeraa kuopuksemme pelien välisellä tauolla.

Kommentit (5)

hallilla

Mietin vaan etteikö hallilla ole paikalla  jonkinlaista järjestyksenvalvojaa, joka poistaisi välittömästi tällaiset törkyjä huutelevat ihmiset hallista. Samalla tulisi kaikille selväksi, että tällaista käytöstä ei suvaita missään olosuhteissa.

Tiina
Liittynyt18.11.2015

Järjestyksenvalvoja varmasti ehkäisisi tehokkaasti tälläistä sikailua, mutta en usko sen käytännössä olevan mahdollista. Jäähalleilla on käyttöä joka päivä aamusta iltaan, joten se työllistäisi aika ison joukon väkeä ollen samalla kallista puuhaa. Toivon hartaasti, ettei näitä tyyppejä ole niin paljoa. Toivon, että tämä olisi vain poikkeus tapaus jonka satuin kohtaamaan.

Hyi

Voi vain miettiä miten tuo isä lastaan kohtelee pelin jälkeen, jos kehtaa kiroilla noin paljon julkisestikin. Pitäisikö tuosta ilmoittaa lastensuojeluun?

Tiina
Liittynyt18.11.2015

Kyllä täytyy myöntää, että mietin ihan samaa siellä huutoa kuunnellen. Kävi ihan sääliksi lasta.

Lastensuojeluun täytyisi kuitenkin olla näyttöä kaltoinkohtelusta tai vastaavasta, pelkkä huono käytös ja törkeyksien huutelu ei vielä riitä.

Mummi

Valitettavasti tämä käytäntö on ollut vallalla jo kauan ja tuntuu vain menevän hurjemmaksi. Eikä se liity vain jääkiekkoon vaan olen kuunnellut vastaavaa hiihtokilpailuissa. Isä huusi ja juoksi lapsensa vieressä puolet matkasta, kunnes molemmat väsyivät.
Kieli oli törkeää, haukkui lastaan ja kiroili, kunnes poika heitti sauvat ja huusi isälleen: " hiihä v...u itte !"
Voi vain kuvitella mitä kotona tapahtui.
Kyllähän tähän jotenkin pitää voida puuttua, mutta miten?

Seuraa 

Olen reilu kolmekymppinen, kolmen aktiivisen alakoululaisen, äiti pääkaupunkiseudulta. Blogissa kirjoittelen elämästämme erilaisten harrastusten pyörteissä ja kaikesta niihin liittyvästä.

Blogiarkisto

2016