Tontiltamme sulavat lumet aina paikkakunnan viimeisenä, tänä vuonna vasta huhtikuun lopussa.

Pihallamme on kaksi maa-artisokkaplänttiä, josta toisesta korjaamme sadon syksyllä ja toisesta keväällä. Isot maa-artisokat otetaan käyttöön ja pienet pannaan taas takaisin maahan kokoa kasvamaan.

Säilytän mukuloita maakellarissa turpeeseen upotettuina. Osan valmistan heti nautittavaksi ja osan pakastan aterioina myöhempää käyttöä varten. Jaamme myös maa-artisokkia ystävillemme ja naapureillemme sadon määrästä riippuen.

Tässäpä ystävältäni saatu ohje, jossa curry antaa sopivan säväyksen maa-artisokalle.

½ - 1 kg maa-artisokkia
1 – 2 rkl currya
2 – 3 rkl voita
1 tl suolaa keitinveteen
(kerma)juustoa kuorrutukseen

Raaputa maa-artisokat puhtaiksi (minä kuorin ne) ja laita ne sitruuna- tai etikkaveteen (1 tl / litra vettä) tummumisen ehkäisemiseksi.

Keitä niitä 10 – 25 minuuttia ja nouki niitä sitä mukaa pois, kun ne ovat pehmenneet. Ne eivät saa kypsyä muusiksi.

Sulata voi paistinpannussa, lisää curry ja maa-artisokat. Kääntele maa-artisokkia, jotta ne maustuvat kauttaaltaan. Paista hetki.

Laita kaikki maa-artisokat matalaan piirasvuokaan ja laita juusto päälle. Gratinoi uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin (reilut 200 astetta, parikymmentä minuuttia).

Ei siis ihan pikaruokaa (keitä, paista ja gratinoi), mutta maistuu todella hyvältä.

Vuosien mittaan maa-artisokkareseptejä on kertynyt paljon. Sitä nautitaan raakana salaateissa, sitä keitetään, paistetaan, muhennetaan… Sen maku sopii hyvin yhteen esim. perunan ja avocadon kanssa! Kermainen keitto on aivan huippua, kun sen päälle laittaa vielä maa-artisokkachipsejä.

Joillekin maa-artisokka voi aiheuttaa ilmavaivoja, joita voi vähentää korvaamalla osan esim. perunalla. Silloin myös maa-artisokalle ominainen, voimakas aromi laimenee.

Maa-artisokka sisältää inuliinia (ei siis insuliinia), joka sopii diabeetikoille.

Kommentit (2)

Malva
Liittynyt27.11.2014

Maa-artisokka tuntuu olevan nyt joku "muotikasvi", useammasta lehdestä olen siitä lukenut ja kieltämättä mielenkiinto siihen on herännyt. Täytynee vähän googlettaa mistä sitä sais ja kasvaako se yleensä meidän vyöhykkeellä.

HeliUmball
Liittynyt22.10.2015

Asumme Suomen eteläosassa ja kasvi on ollut meillä helppohoitoinen ja satoisa. Mukuloitten lisäksi loppukesällä kasvissa on melkein 3-metrisen varren päässä keltaiset, kauniit kukat - auringonkukan sukulainen kun se on. Maa-artisokka on viihtyessään kova leviämään ja se kannattaa ottaa huomioon viljelyä suunnitellessa! Onnea makumatkaan!

Seuraa 

Blogi käsittelee ”urbaanin maalaiselämän” ilmiöitä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa pienessä kylässä – omakotitaloelämää, puutarhanhoitoa, villieläinvierailuja ja kaikenlaisia sattumuksia. Kirjoittaja viettää ison osan ajastaan molemmat jalat tukevasti ilmassa nauttien luonnonilmiöistä, käsillä tekemisestä, uusiin asioihin perehtymisestä sekä niiden kehittelystä.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat