Puutarhassamme kasvaa saksankirveliä. Sen kasvun alku kertoo kevään saapuneen, jos sitä ei sattuisi muuten huomaamaan.

Kuvassa näkyy tuolin lisäksi saksankirvelikurvi ja sirotuomipihlaja. Kirsikka ja sirotuomipihlaja jo varistavat kukkiensa terälehtiä. Kuvasta huomaa, ettei puutarhuri ole ehtinyt viime aikoina tuolilla istuskelemaan, vaikka lepohetki kirvelikurvin keskellä puun katveessa tekisikin aina hyvää!

Saksankirveli on monikäyttöinen vanha maustekasvi ja lehtivihannes.

1. Sitä on helppo kasvattaa (kasvaa itsekseen ja liikaa leviämistä kannattaa rajoittaa poistamalla siemenet ennen niiden kypsymistä)

2. Siitä saa hyvää keittoa, sitä voi syödä sellaisenaan salaateissa, sillä voi maustaa yrttivoin jne.

3. Siitä saa valkokukkaisen, tuoksuvan, hypisteltävän ja syötävän kimpun pöytään

4. Sen tuoksua voi ihmetellä: onko siinä vain anista vaiko myös lakritsia ja jos siitä löytää kumpaakin aromia, niin kumpi on voimakkaampi?

5. Sen kypsymättömiä, vielä vihreitä siemeniä voi syödä karkkeina, käyttää leivonnassa jne.

6. Sitä voi käyttää sienien säilönnässä silputtuna sieni- ja suolakerrosten välissä

7. Sen lehtiä voi käyttää tarjoiluvadeissa petinä vaikka kalan alla.

8. Siitä saa parasta iltajuomaa yhdessä mintun ja sitruunamelissan kanssa (yhtä suuret niput kutakin yrttiä, kuumassa vedessä hauduttaminen + hiukka hunajaa tai vielä mieluummin väinönputkisiirappia)

9. Ja vielä vaikka mitä!

Saksankirvelikeitto on helppo herkkuruoka

pari reilua kourallista kirveliä (varo ahnehtimasta, liian suuri kirvelimäärä tekee keitosta kitkerää)
pari ruokalusikallista voita
5 dl liha- tai kasvislientä
3 munankeltuaista
3 dl kuohukermaa tms.
suolaa, valkopippuria
pieniä porkkanan, parsan, parsakaalin tms. paloja

Silppua saksankirvelin lehdet pieneksi ja sekoita se sulaneeseen voihin hautumaan hetkeksi. Lisää kiehuva liemi joukkoon ja keitä n. 5 minuuttia.

Sekoita munankeltuaiset kermaan ja kaada seos kattilaan koko ajan sekoittaen, jonka jälkeen keitto ei saa enää kiehua.

Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Jos keitto on liian tujua, niin sitä voi laimentaa lisäämällä siihen kermaa. Keiton voi myös soseuttaa.

Jäljelle jääneistä munanvalkuaisista teen suunnilleen seuraavana päivänä munakkaan lisäämällä siihen pari munaa keltuaisineen. Mukaan vähän tomaattia ja tuoretta kirvelisilppua – mmmm, tulee ihan kesä mieleen.

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogi käsittelee ”urbaanin maalaiselämän” ilmiöitä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa pienessä kylässä – omakotitaloelämää, puutarhanhoitoa, villieläinvierailuja ja kaikenlaisia sattumuksia. Kirjoittaja viettää ison osan ajastaan molemmat jalat tukevasti ilmassa nauttien luonnonilmiöistä, käsillä tekemisestä, uusiin asioihin perehtymisestä sekä niiden kehittelystä.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat