Viimeistään nyt on aika tarkistaa lintupönttöjen kunto pesintää varten. Pöntöille on ollut käyttöä talven aikana suojapaikkoina linnuille, mutta jo nyt tintit katselevat niitä vähän sillä silmällä – josko tuo pönttö sopisi pesintään.

Syksyisin vähennämme lintukirppuja poistamalla vanhat pehmusteet ja ”hönkäytämme” kaasupolttimella pikaisesti pöntön sisustan.

Meillä on paljon tikkoja ja niiden varalta laitamme kaikkiin pönttöihin peltiset suojat suuaukon ympärille. Kiinnitysten tukevuus tarkistetaan ja samoin se, ettei se haittaa kasvavaa puuta.

Talomme on metsän keskellä. Tontin rajalla on oja, joka päätyy kilometrien mutkittelun jälkeen mereen, mutta muuta vettä meillä ei ihan lähellä ole. Se ei estänyt telkkää pesimästä pöllölle ajatellussa pöntössä. Katselimme parvekkeella, kun telkkä lensi talomme ympäri puitten välistä pujotellen kerta toisensa jälkeen. Unohdimme asian, kunnes pöntön lähellä tehtiin kovalla äänellä ruuviperustuksia vajalle. Sattui olemaan se hetki, kun telkänpoikien piti päästä maailmalle. Keskeytimme työt ja jäimme seuraamaan tilannetta. Emo kutsui poikasiaan maasta käsin ja niin poikaset yksi kerrallaan pudottautuivat ulos uutusta ja vilahtivat saman tien ojaan ja ilmeisesti ojaa pitkin merelle. Tapahtuma ei kauaa kestänyt!

Vuosia sitten hankkimamme pönttökamera ei ikinä toiminut. Näimme vain ylhäältä alas valuvaa raitaa. Jokohan tekniikka olisi nyt sen verran kehittyneempää, että saisi toimivan version hankituksi? Olisihan se kiva nähdä, mitä pöntön sisällä tapahtuu!

Uusia pönttöjä pitää myös hankkia. Ehkä niiden sisustamistakin voisi harkita…

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogi käsittelee ”urbaanin maalaiselämän” ilmiöitä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa pienessä kylässä – omakotitaloelämää, puutarhanhoitoa, villieläinvierailuja ja kaikenlaisia sattumuksia. Kirjoittaja viettää ison osan ajastaan molemmat jalat tukevasti ilmassa nauttien luonnonilmiöistä, käsillä tekemisestä, uusiin asioihin perehtymisestä sekä niiden kehittelystä.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat