Pihapiirissämme asustaa useita oravia. Yksi niistä on poikkeavan rohkea ja utelias.

Eräänä sateisena päivänä huomasin oravan syövän parvekkeella sinne vahingossa jättämiäni kuorellisia herkkupähkinöitä. Nyt se kiipeää säännöllisesti parvekkeelle villiviinin oksia pitkin, nappaa pähkinän kupista suuhunsa ja palaa samaa reittiä - villiviinit vain heiluvat.

Orava tekee pähkinänhakureissun useita kertoja päivässä, satoi tai paistoi.

Pähkinällä merkittyä oravaa on helppo seurata sen liikkuessa maalla, hyppiessä puusta puuhun, oksalta oksalle, kauas pellon takana oleviin kuusiin.

Joskus orava tyytyy lyhyeen matkaan ja piilottaa pähkinät suoraan parvekkeelle – kukkaruukkuun tai muuhun sopivasti kaivettavaan koloon.

Puolimatkan piilo on maakellarin katto, jossa varmasti ensi kesänä kasvaa pähkinäntaimia!

Kalliiksi vaan tulee tämäkin harrastus, sillä pähkinöitä kuluu tolkuttomasti! Taannoisen Tallinnan matkani tuliaiset olivat oravalle, ostin torilta ja raahasin sieltä kotiin kolmatta kiloa kuorellisia hasselpähkinöitä!

Meillä on useita oravien ruokintapaikkoja pihallamme.

Tavallisia maapähkinöitä sisältävää syöttölaitetta ne ovat oppineet käyttämään vaivattomasti.

Viime kesän poikaselle kävi ensin tuuri, kun se asettautui oravansyöttölaitteen sisälle, istui ja söi siellä pitkään hyvillä mielin isoja, kuorellisia pähkinöitä! Normaalisti tarjolla oli ollut vain tavallisia maapähkinöitä.

Mutta kun tuli aika lähteä pöntöstä pois, sepä ei heti helposti onnistunutkaan! Ehkä se ei saanut tukevaa jalansijaa pyörivien pähkinöitten päältä, sen hartiavoimat eivät riittäneet kannen avaamiseen sisältäpäin tai se ei vain oivaltanut avaustekniikkaa.

Onneksi olin lähettyvillä ja kuulin normaalista poikkeavaa ääntelyä. Menin katsomaan, mikä äänen aiheutti ja huomasin tilanteen. Poistin syöttölaitteen – tai tällä kertaa oravanpyydyksen etulevyn, enkä edes ehtinyt tajuta, mitä tapahtui – niin nopeasti oravanpoika loikkasi olkapääni kautta vapauteen.

Orava ei seikkailussaan vahingoittunut – oppihan vain uuden asian. Ja niin opin minäkin, sillä isot ja kuorelliset pähkinät ovat tarjolla muualla kuin syöttölaitteissa.

 

Kommentit (2)

Hely.

Onpa teidän oravillanne oikeat oravanpäivät!Oravien onnenmaa löytyy teiltä.Olette satsanneet paljon oravien eteen,kuluista välittämättä.Onnellista oravaelämää teille!

Seuraa 

Blogi käsittelee ”urbaanin maalaiselämän” ilmiöitä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa pienessä kylässä – omakotitaloelämää, puutarhanhoitoa, villieläinvierailuja ja kaikenlaisia sattumuksia. Kirjoittaja viettää ison osan ajastaan molemmat jalat tukevasti ilmassa nauttien luonnonilmiöistä, käsillä tekemisestä, uusiin asioihin perehtymisestä sekä niiden kehittelystä.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat