Sain juuri borrelioosidiagnoosin (Lymen tauti). Jo toisen kerran - edellisestä on kulunut 3 vuotta.

Tänäkin vuonna punkkeja on esiintynyt todella paljon. Tonttimme on osittain kosteikkoa ja koska meillä vierailee paljon nisäkkäitä ja lintuja, on riski punkin puremaan suuri. Ja koska punkkeja on paljon, kasvaa myös riski sairastua niiden kantamiin tauteihin.

Yritän suojautua punkeilta pukeutumalla peittävästi ja tekemällä punkkisyynin säännöllisesti, mutta taas pääsi punkki puremaan sitä huomaamattani. Nymfit ovat tosi pieniä, noin nuppineulan pään kokoisia, vaikka yleensä punkkivaroituksissa on kuvituksena isokokoinen punkki, joka on jo veriateriansa nauttinut.

No, edessä on taas 2-3 viikon rankka antibioottikuuri, joka saa elimistön pois tolaltaan. Maitohappobakteerien avulla voi vähän yrittää taltuttaa vatsavaivoja.

Mutta onneksi kyseessä ei ole aivokuume. Sitä vastaan olen (TBE-)rokotuksen ottanut, sillä pidän aivokuumeen leviämistä punkkimäärän kasvaessa isona riskinä pääkaupunkiseudullakin. Valitettavasti borrelioosiin ei vielä ole rokotetta saatavana.

Borrelioosin tarttuminen vaatii punkin pidempiaikaisen kiinnittymisen iholle, mutta aivokuume (Kumlingen tauti) voi tarttua hetkessä. Borrelioosista pääsee eroon antibioottikuurilla, mutta aivokuumeeseen ei ole hoitoa!

Borrelioosiin voi valitettavasti sairastua moneen kertaan, sillä kerran sairastettu tauti ei suojaa pysyvästi uudelta infektiolta.

Onhan se kiva, että joku tykkää minusta, mutta onko sen pakko olla punkki?
 

Kommentit (2)

HeliUmball
Liittynyt22.10.2015

En tiedä. Nymfi on 2-vuotias, "valmis" punkki 3-vuotias. Olisikohan 2 vuotta sitten ollut hyvät olosuhteet punkeille?

Seuraa 

Blogi käsittelee ”urbaanin maalaiselämän” ilmiöitä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa pienessä kylässä – omakotitaloelämää, puutarhanhoitoa, villieläinvierailuja ja kaikenlaisia sattumuksia. Kirjoittaja viettää ison osan ajastaan molemmat jalat tukevasti ilmassa nauttien luonnonilmiöistä, käsillä tekemisestä, uusiin asioihin perehtymisestä sekä niiden kehittelystä.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat