Olipa lomalla monipuolisia Helsingin-keikkoja. Siskoni ja hänen miehensä ansiosta tutustuimme myös pariin salaiseen underground-henkiseen nurkkaan, jotka olivat meille ennestään tuntemattomia. Uutta kehittyy ja vanhat tehtaiden tiilirakennukset heräävät eloon kulttuuritemppeleinä. Jopa hyisessä helmikuussa löytyi mukavia soppia, joissa on uniikki tunnelma. Kesäiltana ulkoterassien kanssa meininki varmasti vain paranee.

Konepajan Bruno. Konepaja on VR:n entinen tiilihalli. Sisältää usein kirpputorin sekä silloin tällöin tapahtumia ja pienimuotoisia livekeikkoja, kesällä myös sisäpihalla. Konsertin aikana toimii baaritiski ja istua voi väljästi mukavilla kierrätetyillä sohvilla, nojatuoleilla ja vanhan elokuvateatterin penkkirivistöillä.
Aleksis Kiven Katu 17 A
http://www.konepajanbruno.fi/

Amerikan Jooseppi & Ollie Gary tunnelmoivat Konepajan Brunossa.
Amerikan Jooseppi & Ollie Gary tunnelmoivat Konepajan Brunossa.

Vallilan Stoori. Huomaamattomasta sisäänkäynnistä ei arvaa, kuinka iso tila sisällä, puoliksi kellarissa, aukeaa. On kahvilatiski ja monen pöytäryhmän kahvilatila, jossa voi istuksia upottavalla sohvalla, keinutuolissa tai eri muotoisilla puutuoleilla. Isolla kirpparipuolella myydään vaatteiden ohessa sisustustavaraa, leluja, kirjoja ja levyjä. Kahvilassa on tunnelmallinen kauppanurkkaus, josta löytää hauskoja ja yllättäviä designtuotteita muistikirjoista saippuoihin.
Sturenkatu 36
http://www.vallilanstoori.fi/

Kahvilaa ja pop-up-kauppaa Vallilan Stoorissa.
Kahvilaa ja pop-up-kauppaa Vallilan Stoorissa.

Onda. Tai Onda+Siltanen. Ruokala sijaitsee ns. Elannon korttelissa, matalan punatiilikompleksin vasemmassa päädyssä. Talossa on toiminut tulitikkutehdas, putkisänkytehdas ja Elannon varasto, mistä seisovan pöydän päällä roikkuvat ihanat vanhat mainoskyltitkin saattaisivat olla peräisin. Lounas on suosittu ja vajaan 11 euron hintaan saa runsaan salaatti- ja raastevalikoiman, yrttileipää, lämpimän kasvisruuan ja lämpimän liharuuan sekä päälle kahvin tai teen. Salaattipöydän pöperöissä on kasvissyöjille ja vegaaneille runsas valikoima otettavaa, hyvin maustettuna ja kekseliäästi kokattuna. Tila on mukava ja rosoisen aito. Illalla ruokala muuttuu baariksi ja nimi muuttuu Siltaseksi.
Hämeentie 13 B
http://www.ondaruokala.fi/

http://www.siltanen.org/

Ondan lounaalla.
Ondan lounaalla.

Karhupuiston kahvila. Viehättävä retrosisustus. Tunnettu homokulttuurin paikka. Sateenkaarirekviisiitan ja Tom of Finlandien ohessa Peppi Pitkätossuja, nalleja, vanha Euroviisukirja, vintagemainoskylttejä ja kauniita vanhoja kahvipurkkeja (kts. jutun otsikkokuva). Marsipaanin ystävää ilahdutti vitriinin valikoimassa havaittu Anthon Berg -marsipanbrød ja punssirulla. Korvapuusteja on.
Agricolankatu 13
http://www.kulmakahvio.fi/

Vintagea Karhupuiston kahvilassa.
Vintagea Karhupuiston kahvilassa.

Talvipuutarha. Tänne pitäisi muistaa ottaa eväät mukaan, sillä tarjolla on runsaasti pöytäryhmiä oman piknikin pitoon. Hienoinen kontrasti 15 asteen pakkasella olla täällä kaktuksen varjossa ja orkidean lämmössä.
Hammarskjöldintie 1
https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/muu-vapaa-aika/seikkaile/talvipuutarha/talvipuutarha
Ensi kerralla tsekkaamme sitten isomman kasvihuoneen, Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan.
Kaisaniemenranta 2
https://www.luomus.fi/fi/kaisaniemen-kasvitieteellinen-puutarha

Talvipuutarhan oleskelutilaa.
Talvipuutarhan oleskelutilaa.

Tässä sitä kontrastia; takana Töölönlahti pakkasessa.
Tässä sitä kontrastia; takana Töölönlahti pakkasessa.

Kissakahvila Helkatti. Vanha tuttu. Lempparikattimme on Herkules, joka jo puolivuotiaana koltiaisena pureskeli mieheni villasukkaa. (Kahvilassa jätetään kengät ulko-oven viereen ja otetaan korista talon tossut tai sukat.) Kun Herkules vain malttaa tulla silityskäsittelyyn, se nauttii siitä venymällä metrin mittaan. Jos Kissakahvilan vessaan tulee asiaa, siellä makaa usein kisu unillaan. Niillä on oven aukon kautta pääsy ihmisten vessaan. Kannattaa varata aika etukäteen, kahvila on usein täyteen buukattu eikä spontaani käynti aina onnistu.
Fredrikinkatu 55
http://www.helkatti.fi/

Vessa vallattu.
Vessa vallattu.

Herkules korkealla.
Herkules korkealla.

Herkules nyt ja nuorena sukan kimpussa.
Herkules nyt ja nuorena sukan kimpussa.

Venymistä ja ystävyyttä Herkuleksen nuoruudessa.
Venymistä ja ystävyyttä Herkuleksen nuoruudessa.

Ravintola Belge Kluuvissa. Kävimme täällä ensimmäistä kertaa. Ravintolana se saa vahvan suosituksen lihansyöjille; menyyssä on varsinkin paljon herkullisia liharuokia maistuvine lisukkeineen. Belgialaisia oluita löytyy, simpukoita saa, ruokalistat tuodaan Tintti-sarjakuvan välissä ja rapunnurkassa pissii Manneken Pis -pienoismalli. Iltabaaria varten näkyi kotoisia sohvaryhmiä ja nojatuoleja kirjahyllyjen katveessa, oikein houkuttelevia pehmeitä istumapaikkoja, joissa voisi nauttia olusen.
Kluuvikatu 5
https://www.raflaamo.fi/fi/helsinki/belge

Helsingin Kaupunginmuseo on ilmainen. Alakerrassa on hauskoja hengailupaikkoja ja Museokaupan kiinnostavat valikoimat. Rappukäytävä vie yläkertaan, jonne on koottu ”Helsingin valitut palat”, miljöitä eri aikakausien hetkistä Helsingissä. Vanhoja näyteikkunoita, ensimmäisiä olutbaareja, 40-luvun kamari. Moderni ja kepeä paikka käydä oppimassa historiaa.
Aleksanterinkatu 16
http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/

Seinän kokoinen ratikkatunnelma Helsingin Kaupunginmuseossa.
Seinän kokoinen ratikkatunnelma Helsingin Kaupunginmuseossa.

Matkailu avartaa. Museokaupasta saa ihastuttavia valokuvakortteja kuten tämän 60-luvun lumenluonnin taidonnäytteen.
Matkailu avartaa. Museokaupasta saa ihastuttavia valokuvakortteja kuten tämän 60-luvun lumenluonnin taidonnäytteen.

Fazer-kahvila Kluuvikadulla; klassikko. Mieheni sanoo: ”Ei ole käyty Helsingissä, jos ei ole käyty Fazerilla.” Kuuluisa kupoli, jonka alla kuulee juuri geometrisesti kaarta seuraten vastapäätä istuvan seurueen keskustelun monen metrin päästä yhtä selkeästi kuin se käytäisiin korvan juuressa. Kamalan törkeäkalorinen kinuskikakun pala on pakko saada. Omenahyve marenkivaahtoineen houkuttelee myös. Lounassalaatti, johon valitaan itse täytteitä, on runsas ja hyvä. Marianne-kaakaossa on minttusuklaan makua ja karkkimuruja. Yleensä kahvila on hyvin täynnä, sillä kaikki Aasian Suomi-matkaoppaat varmasti mainitsevat tämän turisteille käyntikohteeksi ja kansainvälinen yleisö tietää paikan. Mutta lähes aina olemme sen yhden pöydän löytäneet, paitsi joku kerta viikonlopun brunssiaikaan.
Kluuvikatu 3
https://www.fazer.fi/kahvilat-ja-leipomot/fazer-cafe/karl-fazer-cafe/karl-fazer-cafe/

Lääh.
Lääh.

Respectiä vaan muuten niille japanilais- ja kiinalaisturisteille, jotka helmikuuta uhmaten tulevat Helsinkiin hyvin varustautuneina toppapuvuissa. (Sen sijaan näimme, kuinka suomalaistyttö kävelee nykymuodin mukaan ilman sukkia -14 asteessa.) On minustakin nykyään eksoottista nähdä ränni umpijäässä, vesiputouksina kallioleikkauksen yli vyöryvät jäämassat ja meressä lilluvat jääpalat, joita Suomenlinnan lautta työntää hilekasana edellään. Ja Altaalla avantoon tyynenä pulahtavat uimarit.

Kommentit (2)

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Jep, kyllä siellä stadissa ohjelmaa löytyy, vaikka lähituristille. Sekaan vaan. Hehee, juu, "tipu kävi täällä". On ne Suomen tiputkin kyllä sitkeitä sissejä - ja niillä on hei aina nilkat paljaana! Kun täältä etelästä tulee hangen keskelle, niin korvissa kaikuvat kaikki eri maalaisten kommentit, että "miten niin elämä jatkuu ja autot ja junat ajaa Suomessa, vaikka on montakymmentä astetta pakkasta ja metri lunta" - ja sitä sitten hämmästelen, että kyllä pääosin toimii, on sekin saavutus, oikeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat