Hurraa, täällä kukkii nyt jo leppä ja pähkinäpensas. Pystyin aavistamaan ensimmäiset siitepölyallergian oireet tammikuussa. Toivon, että varhaisuus tarkoittaa sitä, että kukinta myös loppuu aikaisin. Mutta leppä on vasta harjoittelua. Sitten tulee koivu, ja silloin elimistöni kuormittuu selvästi enemmän.

Ikimuistoisia hetkiä allergian parissa on tullut koettua kautta vuosien.

Keväällä saattaa iskeä sellainen väsymys, että joka ilta olen vain poikki enkä jaksaisi nousta sohvalta yhtään mihinkään. Nukuttaa jo varhaisillasta. Jos silloin jo napsin kerran vuorokaudessa allergialääkettä, on helppo syyttää väsymystä sen sivuvaikutukseksi. Mutta  tajusin, että väsymys on alkavan allergian oire sinällään. Jo ennen kuin syön lääkkeitä, väsy iskee siinä vaiheessa kun solut alkavat mennä hälytystilaan siitepölyn takia.

Samoin kurkkukipu viikkokausia. Ei sieltä mitään flunssaa tule, vaan se on yksi allergiaoireista, vaikka usein lehtiartikkeleissa väitetään toisin; että vain nuhakuumeessa saa kurkkukipua, mutta allergiassa muka ei. Allergian oirekimaraani voi kuulua aivastelua, astmayskää yöllä, korvien kutinaa, silmien kutinaa - ja kurkkukipua.

Keväällä sitä innostuu, kun saa laittaa kevyemmät kengät ja lähteä ulos. Haluaa kävelyille, lenkeille ja pyöräretkille. Mutta turhauttavasti juuri silloin astma pahenee ja niiskutus ja yskä hengästyessä estävät liikkumishaluja. Tuntuu niin ikävältä se pyöräretki, kun saa kamppailla saadakseen happea.

Suomessahan koivut ja lepät merkitään sääkarttaan jopa telkkarissa. Hollannissa etsin hyvän tovin kunnollista informaatiosivustoa, josta voi tsekata tilanteen helposti ja pätevästi, ja löysin sen lopulta. Interaktiivisesta kartasta voi klikata esiin heinät, pujot ja kaikki eri puulajit, joita kuvitella saattaa, ennusteena ja ajankohtaisena tilanteena. En tiennytkään, että sypressinkin siitepölylle voi olla allerginen.

Teininä allergiani oli pahimmillaan. Muistan yön, jolloin jo pelkkä silmien kutina ja turvotus piti minua hereillä. Kylppärin peilistä näin, että silmäni olivat tulipunaiset. Yritin saada niitä rauhoittumaan huuhtomalla ne kylmällä vedellä. Virhe oli pyyhkäistä kasvot kuivaksi froteepyyhkeellä: se sattui kamalasti arkoihin silmäluomiini.

Ristiallergia on niin totta. Keväisin siitepölyaikaan on pitkä lista hedelmiä ja kasviksia, joita en voi syödä, jos en halua, että ikenet turpoavat ja suuta ja kurkkua kutittaa ahdistavasti: omena, porkkana, luumu, kirsikka, persikka, saksanpähkinä, hasselpähkinä, kiwi, ananas, päärynä - joskus jopa banaani. Kesällä, syksyllä ja talvella taas voin syödä suurinta osaa näistä ihan rauhassa, kokonaan ilman oireita tai hyvin lievin oirein.

Jotain kotitalousläksyä varten kuorin koululaisena porkkanaa keittiössä. Pala porkkanan kuorta kosketti hetken verran kämmenselässäni olevaa minimaalista naarmua, ja paikkaa alkoi kutittaa älyttömästi. Se oli vähän ahaa-elämys, sen tajuaminen, että ihokin reagoi niihin samoihin elintarvikkeisiin, joita en pysty syömään.

Helsingin Allergiasairaalan testissä kissa, koivu ja leppä tekivät selvän paukaman, mutta undulaatti ei. Onneksi, sillä halusinkin pitää seeprapeipponi. Ne eivät aiheuta ongelmia edelleenkään.

Puhaltelin myös käyrää keuhkomittauskoneeseen ja kotona puhkuin monta kertaa vuorokaudessa ”peffamittariin” eli PEF-seurantaan ja kirjasin tilastoa keuhkojen toimivuudesta. Sain sitten hengitettävää astmalääkettä ja sen jälkeen olen ajottain kokeillut läpi eri maissa vaikka minkä muotoisia aerosoleja, kapselilaitteita, pöniköitä ja kiekkoja eri lääkeaineyhdistelmin.

Myöhempinä vuosina Saksassa kävin uusissa allergiatesteissä ja tulos oli ihan naurettava. Ainoaksi allergiakseni merkittiin: selleri. Okei. Kuitenkin käytännössä olin selvästi allerginen mm. kaikille yllä mainituille elintarvikkeille.

Kissakahvila Helkatin suloisuuksia
Kissakahvila Helkatin suloisuuksia

Hankalaksi homma kävi siinä vaiheessa, kun en tiennyt, että olin tullut allergiseksi aspiriinille. Otin sitä pahaa aavistamatta päänsärkyyni ja sitten kurkku turposi. Omalääkäri auttoi akuutisti; satuin olemaan lähellä vastaanottoa.

Toisella kerralla aspiriini nosti sellaisen astman, että siihen ei mikään lääke auttanut. Silloinen poikaystäväni soitti ambulanssin. Saimme kokea sen, että jos sanoo hätänumeroon maagiset sanat, että joku ei oikein saa henkeä, niin henkilökuntaa tulee aika nopeasti paikalle. Asuimme Saksan ja Hollannin rajalla, ja ullakoasuntoomme tunki yhtaikaa kaksi sairasautollista ensihoitajia, hollantilaisia ja saksalaisia. Varsinainen sirkus, porukkaa parveili, ja ahdingostani huolimatta nauratti, että jopas nyt on show, olohuone täynnä populaa. Sain suoneen piikillä jotain keuhkoja avaavaa ja sitten sain valita, kenen mukaan lähden, saksalaiseen vai hollantilaiseen sairaalaan. Valitsin asuinmaan mukaan Hollannin.

Arvioin miespuolisen hoitsun kanssa, mikä tässä voi olla syynä. Olin kyllä syönyt banaaninkin sitä ennen, ettei se ollut se? Tai banaanin ja aspiriinin yhdistelmä? Jäin makailemaan lääkitykseni kanssa tarkkailuhuoneeseen, kun hoitaja jätti oven auki käytävään ja lähti pikku tauolle. Taukohuone oli ikkunaruudun takana vastapäätä ovea. Hoitaja purki laukustaan eväänsä ja otti esiin - banaanin. Olin tikahtua nauruun, kun hän virnuili ruudun takana ja osoitteli minulle riemuissaan banaaniaan.

Mitä opimme tästä? En saa enää syödä päänsärkyyn muuta kuin parasetamolia. Sillä ibuprofeenikin on allergiateknisesti ihan samaa kamaa aspiriinin kanssa eli voi aiheuttaa samanlaisen kokonaisshokin aspiriiniallergiselle. No, se ruokavalio auttoi, eli pahoja kohtauksia ei ole tullut enää koskaan.

Kaikki muut allergiani ovat lieventyneet yhä vain, samoin astma. Vetelen nykyään porkkanaraastetta salaatin seassa ilman, että huomaan mitään. Pystyn syömään jopa pähkinää ilman oireita, ainakin jos hyvä onni käy. Ostin vähän aika sitten jugurttipähkinä-sekoituksen, josta ei näy ulkopuolelta, mikä laji kussakin nykerössä on sisällä. Cashew, rusina tai maapähkinä eivät mitään haittaisi, mutta hasselpähkinä ja manteli voisivat haitata. Kutsuin sitä kamikaze-seokseksi. Hyvin meni.

Ennen otin varmuuden vuoksi etukäteen allergiatabletin, jos olimme menossa kissatalouteen. Haluan nimittäin ehdottomasti tervehtiä ja silittää kissoja enkä pysty pitämään näppejäni erossa suloisista eläimistä. Nykyään huomaan korkeintaan lievää oireilua jälkeenpäin, vaikka en otakaan tablettia. Käymme Helsingin Kissakahvilassa joka kerta lomalla.

Pete nukkuu
Pete nukkuu

Pidin muutama vuosi sitten kolmiviikkoisen terveyskuurin, jossa join aamulla pinaatti-kookossmoothieita ja elin ilman viljatuotteita, sokeria ja maitotuotteita. (Ohjeena toimi kirja Alejandro Junger: Puhdas suolisto.) Koin, että siitepölyallergiani lieveni sen jälkeen selvästi useaksi vuodeksi. Uskon, että suoliston terveydellä on yhteys allergioihin. Jos hyvä bakteeristo on kunnossa, allergiaa ei niin pääse syntymään.

Joka tapauksessa olen kokenut, että allergiset reaktiot vaihtelevat ajanjakson, ikävaiheen ja vuoden mukaan ja allergiat voivat tulla ja mennä. Jos allergia on kerran todettu, ei tarvitse ajatella, että se on siinä aina tai että suunta on vain pahemmaksi. Se voi myöhemmin lieventyä. Allergiat ovat dynaaminen ilmiö, ja niistä voi myös parantua kokonaan.

Kommentit (2)

Varpuslintu // Viikarivartti

Hyvä postaus! Tätä oli hauska lukea. :D I feel you. Olen suunnilleen saman luokan allergikko. Kevät on rankkaa, mutta jostain syystä se on silti myös muon suosikkivuodenaikaa. :D Antihistamiineista ebastiini ei aiheuta mulle yhtään väsymystä - se jopa auttaa allergian aiheuttamaan väsymykseen - vaikka kaikki muut valmisteet väsyttääkin. Myös montelukasti on aivan uskomaton apu just tohon allergiseen astmayskään, se kun auttaa nimenomaan keuhkohengitysoireisiin. :) Jos onnistuu ajoittamaan lenkkeilyt ja muut hengästymisulkoilut ilta- tai yöaikaan tai sadepäiville, oleminen on paljon siedettävämpää.

On ihan totta, että elämänvaihe ja -tilanne ja vähän kaikki vaikuttaa allergiataipumukseen. Olin muutamia vuosia sitten paljon paljon allergisempi kaikelle kuin nykyään. Silloin olin myös hurjan stressaantunut, koin kauhean burnoutinkin, ja allergiat tuntuivat kuormittavan kehoa ja rajoittavan elämää niin paljon, että lannistuin aivan tyystin. Nykyään moni ruoka-aine, jota silloin en voinut syödä, on palannut takaisin ainakin satunnaiseen käyttööni, ja pärjään taas eläintenkin kanssa siedettävämmin.

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Hipihei ja kiitos kommenteista! Kiva blogi sinulla, ja sisältää tipuasiaakin, joka on sydäntäni lähellä. Osallistuin täällä pihabongaukseen, laudalla kävi tali- ja sinitiainen, peippoja, varpusia, sepelkyyhky, turkinkyyhkyt ja rautiainen.

Jaaha, mainitsetkin mulle vielä ihan tuntemattomia allergialääkkeitä. Matkailu avartaa... Ennen vanhaan sitä vedettiin jotain Teldanexia, kun muuta ei oltu keksittykään, ja se oli ihan kamala unilääke, silmät vaan lupsui koko päivän. Nykyiset setiritsiinit ja loratadiinit on ihan okei mulle. Jos köhä äityy pahaksi, niin rauhoitan astman parin viikon kuurilla kortisonisuihketta.

Hyvä, että sinullakin on allergiat lieventyneet. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, keho voi olla ihmeellinen reaktioissaan ja kun olo stabilisoituu muilta osin, niin allergiatkin voivat lievittyä kaupan päälle. Joten, siedettävää kevättä toivotan!

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram