Ulkomaalainen on yleensä hyvin hämmästynyt suomen kielen edessä. ”Tossahan on pelkkää äätä ja öötä! Onpa pitkä sana! Eihän tuollaista voi lausua!”

Työkaverin dvd-laitteeseen ilmestyi kuvaformaattia vaihtaessa suomen kieli eikä hän tiennyt, miten siitä pääsee takaisin. Ainakin hän vahvasti epäili, että se olisi suomea. ”Siinä oli kaikenlaisia... ööö... vokaaleja.” Minun piti kirjoittaa vinkki, miten voisi löytyä kielivalikko eli ”kieli” tai ”kielen valinta” tms. ja hän arveli nähneensä jonkun sellaisen sanan. Minuutin päästä hänelle tuli mieleen: ”Öhöm, kirjoitas tuohon vielä ylös, että mikä niistä tarkoittaa saksaa.” Totta, aiheellinen kysymys, kun etsii jotain, mikä muistuttaisi sanaa Deutsch tai German, eikä löydy. Vielä myöhemmin mietin: ”Entä jos se ei olekaan suomea?” Niinpä, ja jos se on vaikka viroa, niin siinä lukee ”keel”. Alkoi mennä monimutkaiseksi. ”Joo tota, mä soitan sulle sit.”

Vaan ei ollut helppoa sekään, kun hollantilainen työkaveri juhli kakulla synttäreitään ja englantilainen yritti sanoa hollanniksi monimutkaiset onnittelut ”gefeliciteerd”. Ehdotin, että jos se oli hollanniksi vaikeaa, niin sittenhän varmaan voit sanoa helposti suomeksi ”hyvää syntymäpäivää”. Yhtään epäröimättä hän tokaisi perässäni:
- Hyvää syntymäpäivää.
- Wow.
- Oops, where did that come from?
- It was quite good actually.

Totesimme, että täydellinen suomen lausuminen oli varmastikin hyvin ohimenevä mielenhäiriö, once in a lifetime -hetki.

Miehelleni on Suomen-matkojen ja opetusyritysten jälkeen jäänyt päähän suppea sanavarasto. Suppea, mutta intensiivinen, sillä niitä paria sanaa sekoitamme arjessa hollantiin.

Muutama lukusana taitaa sujua. Ja ”pusu”. Ja ”olut”. Lyhyet eläinten nimet integroituivat heti. Täällä loikkii paljon kaniineja puistoissa, ja niitä osoittelemme sanomalla ”pupu”. Myös ”kissa” on tuttu sana, ja jos hän vielä muistaa, kyyhkysen tapaisia lintuja tarkoittava ”pulu”.

Mies tietää, että jokainen lintu voi olla leikkimielisesti ”tipu” ja omat seeprapeippommekin kulkevat sillä nimellä. ”Kana” on myös käytössä ja jos peipot kotkottavat innoissaan kuin kokonainen kanala, niitäkin voi nimitellä sillä hetkellä ”kanaksi”.

”Kana” voi myös tarkoittaa levotonta hermostuskohtauksen saanutta naista, koska sellainen on hollanniksi ”stresskip” eli stressikana. Minä olen välillä se ”kana” enkä siitä loukkaannu, sillä se on totta. On vain tarkkanäköistä mieheltäni havaita, milloin minusta on tullut kana ja minun pitäisi hengähtää hetkeksi ja pitää tauko turhasta säntäilystä.

Kerran laitoin päänahkaani kotikonsti-öljyhoidon. Pää täynnä seesamiöljyä. Sen muka pitäisi auttaa rasvaiseen tukkaan muutaman kerran jälkeen. Haisin itämaiselta kanawokilta. Hiusten pesun jälkeen kysäisin mieheltä: ”Haisenko mä vielä kanalta?” -”Sä haiset aina kanalta.” Vastaus naurattaa vieläkin. Paras huumori on totuuspohjaista.

Tuolla se stressikana kiitää ja sillä näyttää olevan kolme jalkaakin!
Tuolla se stressikana kiitää ja sillä näyttää olevan kolme jalkaakin!

”Makkara” jäi miehelleni heti päähän ja sen päälle laitettava ”sinappi”. Kakkosautostamme hän väänsi ”Nissan Micra, Nissan Macra, eli Nissan Maccara”. Nyt sanomme jokaista vastaantulevaa Micraa ”makkaraksi”.

Joku päivä hoidimme ruokailumme erikseen, jotta minä sain sushipakkauksen ja mies jotain omaa ravitsevaa. Sushilaatikossani luki ”Sushi Moments” ja mies nosti paistinpannunsa kantta sanoen: ”Ja mulla on täällä Makkara Moments”.

Uimarannalle otamme mukaan vaahtomuovisen kelluvan pötkön. Se on tosi kätevä, mahtuu pieneen tilaan, siihen ei tarvitse puhaltaa ilmaa, ja se on nähnyt jo monta merta. Muistelimme Royal Caribbean -varustamon laivojen nimisarjaa: ”Liberty of the Seas”, ”Luxury of the Seas” ja niin edelleen. Nimesimme pötkömme eli uimamakkaran virallisesti kuin risteilylaivan: ”Makkara of the Seas”.

Yhtä monipuolinen suomen sana on ”sika”. Sikailun kaikki aspektit ovat tuttuja sen käyttötarkoituksena. Jos pudotan ruokaa pöydälle tai murun sohvalle, mies osoittaa syyttävästi ja lausuu: ”Sika!” Mutta myös herkuttelu jollain kamalan epäterveellisellä ja kalorisella leivoksella tai pikaruualla menee saman sanan piikkiin. ”Huh, tää on kyllä ihan sika-annos.” Tai ihan liian pitkään nukkuminen viikonloppuna. Saattaa olla, että jompi kumpi meistä kääntyy vihdoin katsomaan herätyskelloa, toteaa sen olevan yksitoista ja älähtää yksinkertaisena tiedotuksena: ”Sika!”

Eräänä aamuna vekkari soi ja laitoin valon päälle. Olin aivan raato ja rukoilin: anna mulle vielä hetki nukkumista, edes pari minuuttia, mä en pysty nousemaan nyt, en. Noin puolen tunnin päästä havahduin siihen, että mies tuli yläkertaan ennen töihin lähtöään, huomasi minut makuuhuoneen ovelta ja ilmoitti kuuluisan sanan: ”Sika!”

Joskus ”sian” merkityslaajuus on vähän vaikeampi tulkita. Kahvia keittäessä ja mukia kokoelmasta valittaessa mies suositteli, että ottaisin tällä kertaa ”sen sikamukin”. Ööh, minkä, en kyllä muista yhtään mukia, jossa olisi sian kuva. Mutta hetkinen... yksi aavistus minulla on. Mikä voisi olla jotenkin sikamainen? Se muumimuki, jossa muumi pyllistää peppu pyöreänä jäällä sinisellä taustalla! Tulkitsin oikein, tätä mies tarkoitti ”sikamukilla”.

Kommentit (2)

kati suomalainen im allgäu

Hihii, hauskoja juttuja teillä. Mä oon koittanut Jumille opettaa noita kaksoismerkityksiä mut kuuroille korville on tainnut mennä.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram