Kirjoitukset avainsanalla Vappu

Windows-työsalasanassani on tällä hetkellä sellaisia tavuja, että joka kerta tulee mieleen Jasso-kissan sarjakuva-albumin nimi ”Ilman tuntua juhlassa”. Vappu voisi olla sellainen juhla, jossa ollaan turtana viinasta eli ”ilman tuntua”. Ja tämä on tietysti väännetty siitä, että ”ilmassa on juhlan tuntua”. Muistatteko Jasso-kissan ja onko muita faneja?

Kas, simaahan täällä juodaankin, ja nakkicocktailia nakkimehussa.
Kas, simaahan täällä juodaankin, ja nakkicocktailia nakkimehussa.

Jasson puhuva häntä on myös kiva. Sarjakuvataiteilija: Jii Roikonen.
Jasson puhuva häntä on myös kiva. Sarjakuvataiteilija: Jii Roikonen.

Ilman vapun tuntua täällä ainakin on oltu, sillä olin töissä. Työläisten juhla, kai silloin pitää tehdä työdä. Saksaksi se on oikein ”Tag der Arbeit” - työn päivä, loogisemminkin työpäivä kuin vapaa. Ja Belgiassakin olisi ”Dag van de arbeid”. Mutta joo, harvana Euroopan maana Hollannissa toukokuun ensimmäinen on arkipäivä eikä mikään muistuta mistään juhlinnasta.

Ylioppilaslakkini taitaa hengata jossain Suomessa, serpentiinit heiteltiin ja ilmapallot puhallettiin täällä jo karnevaalina helmikuussa, eikä koko maasta saa oikeasti hyvän makuisia munkkirinkilöitä. Ne pitäisi tehdä itse tai mennä Saksaan leipomoon.

Useana vuonna olen kyllä tehnyt pari pulloa simaa. Mutta juuri nyt hiilarittoman terveyskuurin jälkeen se sokeriliemi tuntui sen verran epäkorrektilta, että nyt en ryhtynyt toimeen. Kysyin mieheltä lupaa skipata tämä vuosi.

Aikojen alussa Saksassa simaa pähkäilessäni tuli mieleen epävarmuus: onko Saksassa fariinisokeria ja saako täältä tuoretta hiivaa? Tyssääkö suomalaisperinne siihen, ettei tämä kansanosa tunne näitä tuotteita? No molempia kyllä löytyi, tosin fariinisokeria ei välttämättä niin tummana versiona kuin Suomessa, mutta jotain sen tapaista kuitenkin. Tuorehiivapala saksalaisesta marketista yleensä löytyy, mutta Hollannissa sitä saattaa joutua etsimään kauemmin, sitä ei nimittäin kaikkialla ole valikoimissa. Mutta syntyyhän se sima kuivahiivallakin.

Kotoisasti jääkaapissa posahtelivat sitten ne punaiset kumiset korkit irti pulloista. Eli ”mehupullon tuppilot”, kuten eräässä pakkauksessa hauskasti sanottiin.

En ole vielä ruvennut vetämään kaksin käsin sokeria ja leivonnaisia karppauskuurin jälkeen, mutta saa sitä vappuna tehdä yhden herkun. Parsakaupastamme saa myös makeita mansikoita, ja haaveilin kermavaahto-marenkisörsselistä mansikoiden kanssa. Sivistyneesti aineksista voisi koota kerroksittain kakkumaisen pavlovan marenkilevyn päälle. Epäsivistyneesti voi murentaa marengit ja vain sekoittaa ainekset keskenään.

Tarkoitusta varten pelastin kaupasta surkean myyntikelvottoman valmiin marenkilevyn, joka oli murentunut tuhannen säpäleiksi ja jota kukaan ei koskaan tulisi ostamaan kakkupohjatarkoituksessa. Ei siitä alennusta saanut, mutta eipä joudu ruokahävikkinä roskiin.
 

Vapun työläisaatetta muistellen lompakossani on sentään ostoskärrykolikkona toimiva Hollannin työväenpuolueen metallilantti. Puolueen logossa on taistelutahtoisesti nyrkin kuva piilossa punaisen sos.dem.-ruusun keskellä. Kunnon meininki. "Porvari hus!" kuten sanoi Kiasman museokaupasta kerran ostamani tulitikkurasia propagandajulisteen tavoin.

Ja aatelaulujen kohdalla muistan myös Bonnin yliopiston islanninkurssilta jykevän ja hienon, itsensä Halldór Laxnessin sanoittaman sosialistilaulun. Vallankumous-hittibiisi. Laxness nimittäin oli, oltuaan katolilainen, myös jonkun aikaa kommunisti (isl. kommúnisti). Laulettiin se yhteislauluna: ”Yhteisrintamallemme paistaa toukokuun aurinko ja annan elämäni sosialismille (isl. sósialismi) kantaen lippua.” Oikein kiva.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat