Kirjoitukset avainsanalla karnevaali Saksassa

Karnevaalimaanantaina tyypillisesti ensimmäinen asia, jonka näen astuessani ulos ovesta, on suuri harmaa polkupyöräilevä hiiri kadun päässä.

Tai: Heräät aamulla, katsot ikkunasta ja huomaat, että etupihallesi on pystytetty kolmen metrin korkuinen vaaleanpunainen sarjakuvamainen sikahahmo. Näin voi käydä, jos sinut on valittu kyläsi karnevaaliprinssiksi tänä vuonna.

Karnevaali on se, joka saa aikuiset ihmiset askartelemaan kuukausikaupalla paperimassasta hupihahmoja halleissa ja autotalleissa. Kulkueen ajoneuvoista tehdään upeita. Lavoille rakennetaan kokonaisia torneja, linnoja tai alppimajoja, joiden päällä ja välissä karnevaaliyhdistyksen jäsenet teemaan sopivassa naamiaisasussa heiluttavat katsojille ja heittävät karkkia, kun suuri kulkue ajaa ämyrit täysillä ja humpan tahdittamana kylän läpi. Mukana voi olla minnihiiriä, noitia, intiaaneja, hippejä, teletapit, merirosvoja, ja possunpunaisissa yhdistys nimeltä ”Sikailu”.

Kulkue on kova kokemus korville, vuorotellen torvisoittoa ja nuorisoprinssien teknoa kybällä. Eräänä vuonna Vaalsin nuorisoprinssin äänentoistolaitteisto pumppasi bassoa sen verran lujaa, että kulkueen viereisissä asunnoissa ihmisiltä putosi peilejä seiniltä ja vaaseja hyllyistä. Siitä tuli jo vähän valituksia.

Katukarnevaalina ymmärrän Rion olosuhteita paremmin. Jos huonosti käy, täällä värjötellään jääpuikkona räntäsateessa katsomassa kulkueita ja juomassa kaljaa baarien ulkopöydissä.

Karnevaalitiistai on sama ajankohta kuin laskiaistiistai. Suomessa karnevaalin elementit on kuitenkin järkevästi siirretty vapulle, jolloin siellä alkaa olla edes täkäläisen helmikuun tapainen sää. Yhteisiä piirteitä ovat ainakin serpentiinit, ryyppäys, juhliminen ulkoilmassa, hassut hatut, pellenenät, naamarit, vihellyspillit, munkinsukuiset leivonnaiset ja ilmapallot. Penkkareiden karnevaalipiirteitä taas ovat isot ajoneuvot, joissa on viestinä huumoria ja satiiria, naamiaispukeutuminen ja karkkien heitto lavalta pitkin katuja.

Paikallismurteen kukkaset kukkivat erityisesti karnevaalina. Kylät ja kaupungit tottelevat silloin murteellista nimeään niin Saksan kuin Hollanninkin puolella. Köln on silloin Kölle, Mainz on Määnz, Aachen on Öche, Maastricht on Mestreech ja Kerkradesta tulee Kirchroa. Hollannin kaupungeilla saattaa olla myös rinnakkainen salanimi, jota käytetään vain karnevaalin ajan: esimerkiksi ’s Hertogenbosch on ”Oeteldonk” ja Eindhoven on ”Lampegat”.

Karnevaalin humppahittejä tanssitaan vaikkapa ”poloneesina”, joka on eräänlainen letkajenkka. Tervehdyksenä ja juhlahuutona käytetään sanaa ”Alaaf!”, tai Düsseldorfissa ”Helau!”

”Kölle alaaf alaaf, Kölle alaaf!” Siinä pätkä karnevaalilaulua. Toinen, jonka tunnen, on ”Mer losse d’r Dom en Kölle” ja kertosäkeen jatko ”denn do jehööt hä hin” - ”Jätetään vaan tuomiokirkko Kölniin, sillä sinne se kuuluu”. Kolmas on Maastrichtista ja sen nimi on ”Sjeng aon de geng”. Tiedän siitä vain yhden kohdan: ”Tshim taraadaa bum!” Sikäli se täyttää karnevaalilaulun tärkeimmän kriteerin: kansantajuiset ja mukanalaulettavat sanat, joita pystyy hoilaamaan vaikka kolmen promillen humalassa.

Eräs bussimatka: Kuljettajan vaihto. Uusi kuljettaja on kultatakkinen siippahattuinen karnevaaliprinssi. Pysäkillä kyytiin nousee porukka noitia, kissoja ja pellejä, jotka remuavat bussin takaosassa. Lähestytään liikenneympyrää ja takaosa alkaa vaatia kuorossa, tamburiinin säestyksellä: ”Rondje rotonde! Rondje rotonde!” (Kierros liikenneympyrässä!) Karnevaaliprinssi vetää kurvina koko liikenneympyrän, ja vielä toisenkin kierroksen, mikä herättää kovaa hurrausta bussissa. Puolentoista kierroksen jälkeen yksi ääni tosin huutaa takaa: ”Ik moet kotsen!” (Mua yrjöttää!) Ennen seuraavaa liikenneympyrää alkaa huutokuoro: ”We want more!” Vielä yksi kierros, ja sitten juhlijat jäävät kyydistä.

Karnevaalin anarkiassa on jotain sympaattista ja totta. Tällainen todellisuushan on hauska. Että bussi ajelee huvikseen ympyrää. Sitä saisi tapahtua minun puolestani muulloinkin kuin karnevaalina.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat