Reilu vuosi sitten meillä oli miehen kanssa sellainen matkustuskohtaus, että päätimme lentää oikein kaukomatkalle Dominikaaniseen Tasavaltaan. Saarenpuolikkaalla on aika pitkä nimi. Saksalaiset turistit kuulemma omivat maan jo 90-luvulla niin peruskohteekseen, etteivät jaksa sanoa koko nimeä ”Dominikanische Republik”, vaan viittaavat saareen ylimalkaisesti elvistellen lyhennöksellä ”Dom Rep”. Että ”tulipa käytyä kymmenennen kerran Dom Repissä.” Meillä se jääköön kyllä yhdeksi tilaisuudeksi puristaa budjetista tuo edullinen äkkilähtö.  

Suomesta sinne myydään talvimatkoja, täältä ympärivuotisia. Aivan kuin suomalaisia suojeltaisiin kuumuudelta, eli ei kuskata Päiväntasaajan lähelle ketään keskellä kesää. Mutta ainahan siellä on kuuma, tai siis paljonko se nyt eroa tekee, onko 33 vai 34 astetta. Kosteuskin on jatkuvaa. Parvekkeella ei pyyhe kuivu yössä mihinkään, vaan jää aina nihkeäksi.

Nythän siellä taas tornadot kulkevat, ikävä kyllä. Tuhoja on myös Sosuassa, jossa meidän hotellimme oli, ja surffaajien kylässä Cabaretessa, jonka läpi ajoimme retkellä. Toivon, että jälleenrakennus saadaan käyntiin tehokkaasti ja kylät pääsevät pian taas jaloilleen.

Aloitan raporttini ja pahoittelen valmiiksi useimpien kuvien huonoa laatua. Meillä oli tuolloin pikkuinen taskukamera, ja liikuimme bussiretkillä mielenkiintoisten kylien läpi, joista yritin vauhdissa ja ruudun läpi näpsiä kuvia.

Me olimme paikalla aivan hurrikaanisesongin alussa kesällä ja näimme vain yhden tummanharmaana rintamana meren päällä pohjoisessa. Matkaoppaalla oli tornado-appsi puhelimessaan ja siitä hän seurasi pyörteen kulkua. ”Ei huolta, se menee tuolta saaren ohi, niin kuin ne useimmiten menee.”

Maaseudun talot ovat tottakai pelkkiä puuhökkeleitä. Ne ovat tavallisia taloja sielläpäin. Mihinpä sitä ikkunalaseja tarvitaankaan, kun koskaan ei palella; ikkuna vain tukahduttaisi lämmön sisälle. Ikkunoita on kaupungeissa ja kivisissä virallisissa rakennuksissa, liikehuoneistoissa ja hotelleissa, joissa on usein ilmastointikin.

Välilaskun aikana selviää, että Punta Canan lentokenttäterminaali on pelkkä katos. Kattoa pitelevät pylväät, ulkoseinää ei ole. Koneiden jyly kuuluu kentältä suoraan aulaan. Ja sitten kaikki nauravat, kun lentokentän oma kulkukissa jolkottelee ulkoa kiitoradan puolelta häntä ylpeästi pystyssä odotushallin penkkien väliin, kotoisasti.

Banaanikerttuli rakentaa pesää pyöreään keramiikkalamppuun, kun syödään aamiaista seinättömässä ravintolarakennuksessa. Pesäainekset putoilevat ja leijuvat alas, kun ne eivät pysy savikopan ja energiansäästölampun välissä, kuvun reikäkoristeluista huolimatta. Muitakin eksoottisia tipuja näkyy. Pääskyt lentävät, venezuelankyyhkyt kipittävät, paikoin isoja kotkia 10-15 ryhminä. Raitamahainen ”palmulainen” hotellilla. Mustia kovaa huutavia kottaraisen kokoisia, harmaa-monivärinen rastasmainen ja punajalkaiset rastaat.

Kylissä siat ja kanat kulkevat maantien laitaa. Sääntöjen puute tai niiden merkityksettömyys näkyy: Rengaskauppa varastoi kymmeniä pinoja autonrenkaita kulmakauppansa tasakatolla. Autot ja skootterit käryttävät ja niitä korjataan pajoissa miten kuten. Rekka ajaa ilman konepeltiä. Pikkubussi kaahaa sataa, vaikka kyljen kyltissä lukee ”velocidad maxima 25 mph”. Tuuttaa ja ohittaa kaiken. Mailit ovat toki enemmän kuin kilometrit, mutta eivät noin paljon. Vaikkei mahdu ohittamaan maantiellä, niin jos tööttää, että ”mä tulen nyt”, niin sitten mahtuukin kolme rinnakkain ja skootteri väliin.

Haisevia kuorma-autoja, joiden lavoilla ihmiset seisovat rahdin seassa: ”pidän vähän kiinni tästä pesukoneesta niin se ei putoa” kahdeksankympin vauhdissa. Kyydissä lehmä lavalla. Avokuormuri täynnä miehiä, viimeinen roikkuu takapukilla seisten lavan ulkopuolella. Mopoilla kuljetetaan ämpäreitä ja muovikoreja pinoittain, tai metrin banaaniterttu poikittain tarakalla, tai kymmenen kanisteria roikkuu joka puolella. Skootterimiehellä kainalossa kuvaputki-tv, ajaa kuuttakymppiä toisella kädellä.

Opas on kyynisenä liikennesäännöistä, että ”katsokaa, skootterikuskilla on kypärä, sen on pakko olla ulkomaalainen”; muttei ollutkaan; sitten meidän piti ihailla Dominikaanien ainoaa kypäränkäyttäjää. Pohjoistiellä palmuplantaasien alla kommentti, että tie on kuolemanvaara mopoilijoille ilman kypärää, jos putoaa kookos päähän.

Uhh, todellisen vaarallisia ovat maahan asti roikkuvat solmuuntuneet sähköjohdot, jotka ovat paikoin kietoutuneet köynnöskasveihin ja näyttävät voivan revetä holtittomasti milloin vain. Kyllä sitä pelästyy, kun kylän jalkakäytävällä heiluu katkaistu johdonpätkä naaman korkeudella. Yhdessä kylässä joku on varmistanut johdon pään turvalliseksi tunkemalla sen tyhjään Sprite-pulloon, joka killuu kadun yllä.

On liikuttavaa ja hauskaa, kuinka putiikkeja tehdään ihan itse. Maalataan talo värikkääksi ja suditaan muutama naivistinen vaatteen kuva seinään merkiksi siitä, että tässä on vaatekauppa. Joku pistää pystyyn kampaamon laittamalla kuistille muovituolin ja maalamalla pensselillä talon seinään kamman ja sakset merkiksi siitä, että ”istu tuoliin niin leikataan, tässä on hei kampaamosalonki”.

Hedelmäkojuja ja vaikka mitä myyntipöytiä on kyhätty teiden varteen. Kolmen metrin korkuisia puisia flamingoja myydään. Hm, mitenkähän tuo mahtuisi matkalaukkuun.

Myyntikylteissä cocoa y cacao, parturisalonki ”Modern look”, ”Pinturas Tropical” -maalit sateenkaaren värisessä logossa rautakauppojen muureissa mainoksena. Olutmerkki El Presidente näkyy monessa paikassa. Rautakaupat, kahvilat, kauneussalongit ja autokorjaamot ovat mökkeröitä, minikioskeja, kivikuutioita.

Tämä on kyllä maailman coolein parturiliike!
Tämä on kyllä maailman coolein parturiliike!

Vaikka on kaoottisempaa kuin Euroopassa, asiat silti pääsääntöisesti toimivat. Ehkä hitaammin tai improvisoiden tai ilman aikatauluja, mutta toimivat kuitenkin. Joskus on pääasia, että leima tulee paperiin.

Opas on kyyninen myös politiikan suhteen: 26 puoluetta on 26 rikasta sukua. Toisaalta politiikasta saa sentään puhua ja sitä kritisoida vapaasti. Koko paikallisbussillinenkin hölöttää presidentti Danilosta suureen ääneen mielipiteitään Puerto Platassa. Ei ole eläkejärjestelmää, joten anoppia täytyy elättää ja sietää talossaan. Ero köyhien ja rikkaiden välillä on suuri. Toisaalta koulu ja lääkäri ovat ilmaisia.

On tulonlähteitä: kookospalmuviljemiä, kahvia, tupakkaa ja sikareita, kaakaota. Kostealla pohjoisrannikolla on jopa riisiviljelmiä, joista tulee vientituloja Karibian alueelta. Hevostalleja ja hevoskulttuuria on. Intialaiset lehmät eli seebut makailevat palmuplantaasilla puiden välissä. Opas: ”Mutta se ei ole täällä pyhä lehmä, vaan me syödään ne, koska tykätään liharuuista!”

Ei ole ihan kulinaristin paratiisi tuo. Leivät valkopullaa, juusto kalpeaa, lihapadoissa sitkeitä paloja, salaatti kitkerää, tomaatti näyttää raa’alta. Jugurtti sellaista gelatiinihyytelöä kuin etelän maissa usein. Yrittävät matkia vierasta kulttuuria salaateilla ja maitotuotteilla. Sen sijaan hyvät papaijat, mangot, granaattiomenat, ananakset, melonit aamupalalla. Paikalliset syövät aamiaisella vihannes- ja lihapatoja, keitettyä cassavaa eli maniokkia. Sokerista tykätään ja moni juoma on sitä täynnään.

Minulle tulisi epämukava olo, jos maan asukkaat ovat pelkästään niin köyhiä, että kerjäävät ja roikkuvat turistin perässä. Välillä on kyllä vähän huijauksen makua, ”sun pitää ostaa vielä toi niin että me hyväksytään luottokortti minimirajan yli”. Kantajat lentokentällä riistävät laukut käsistä ja vaativat sitten rahaa kouraan. On palveluiden tyrkyttämisen kulttuuri, eli perään huudellaan ”ota multa manikyyri pedikyyri” eikä rauhassa saa kulkea oikein missään, aina joku haluaa myydä jotain. Mutta kuitenkin ihmiset näyttävät normaalin iloisilta ja bussin ajaessa vuoristokylän läpi lapset juoksevat paikalle, kiljuvat riemusta ja vilkuttelevat turisteille.

On myös sen verran turvallista, että paikallisbussilla eli guagualla uskaltaa lähteä keskenään kaupunkiin. Näin menimme Sosuasta Puerto Plataan ja köysiradalle. Loppumatka kaupungissa sujui taksilla, joka oli sama paikallisbussi, mutta joka jätettyään muut matkustajat keskustaan vei meidät pikkurahalla yksilöllisesti teleféricon lähtöpaikalle.

Bussi ja sen bensa-asema eli firman oma pumppu ihme konttikyhäelmässä.
Bussi ja sen bensa-asema eli firman oma pumppu ihme konttikyhäelmässä.

Bussissa soi paikallinen musiikki eri nopeuksilla ja tyyleillä. Tuli mieleen VH1-retrokanavan mainoslause: ”Absolutely none of today’s greatest hits”: tunnin ajan kappaleita, joista ei ole kuullut yhtäkään.

Guagua pysähtyy, kun apupoika, joka roikkuu avoimessa liukuovessa, kopauttaa kämmenellä kattopeltiin. Kuski ajaa, kunnes koputus kuuluu, ja poika järjestää ihmiset kyytiin, ottaa maksun ja kuuntelee pysähdystoiveet. On epävirallisia pysäkkejä, eikä ole aikataulua: 5-10 minuutin välein tulee bussi, pimeän tuloon saakka. Pimeällä ne eivät aja, koska useimmissa ei ole toimivia ajovaloja.

Tuonne ylös nyppylälle siis.
Tuonne ylös nyppylälle siis.

Milanossa rakennettu köysirata nosti meidät 770 metriä ylemmäs Isabel de Torres -vuorelle. Ylhäällä oli utuista, jotkut pilvet ohittivat huipun sen alapuolelta. Korkeus ei ikävä kyllä riittänyt viilennykseen. Vaikka aurinko paahtoi vähemmän, ilma oli ihan yhtä kuuma ja kostea kuin alhaallakin. Huipulla oli kasvitieteellinen puisto, joka oli enemmänkin laaja hoidettu metsä, jossa voi kulkea sileitä kävelyteitä viidakkokasvien välissä.

Viidakossa kaikki on isompaa.
Viidakossa kaikki on isompaa.

Ja välistä löytyy kukkaruukusta tuttuja huonekasveja livenä.
Ja välistä löytyy kukkaruukusta tuttuja huonekasveja livenä.

Palatessa meidän bussiimme pyrki naisia sylilasten kanssa, seniorikansalaisia ja mies, jolta puuttui puoli jalkaa. Ahdoimme ja teimme tilaa. Rollaattorilla kulkeva mummokin piti saada kyytiin. Hänen välineistöään pakatessa ja mummoa matkaan lähettävien sukulaisten paasausta kuunnellessa kului kuskilta ja apupojalta hyvä tovi. Sinä aikana taisi 2-3 muuta bussia samaan suuntaan jo huristaa ohitsemme. Mutta liikuttavaa oli, kun lopulta bussipoika nosti mummelin poikittain sylissään etupenkille. Kyllä siitä hyvästä voi jäädä aikataulusta jälkeen.


OSA 2 matkakertomuksesta seuraa pian! Tulisi liian pitkä yhtenä pötkönä. Koskiseikkailu luvassa!

Tässä linkki jatko-osaan.

Tähän El Presidenteen päätän ensimmäisen osioni.
Tähän El Presidenteen päätän ensimmäisen osioni.

Kommentit (0)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram