KRÖHÖM. Nyt. Sitaatti aiemmasta blogiartikkelistani otsikolla ”Abba jytää alitajunnassa”: ”Ehkä kaikki lapsuuden surumielisyys johtuikin Abbasta, joka oli koko 70-luvun ajan jatkuva soundtrack. Niillä on hyvin paljon lauluja mollissa. - - Selkeää tuntuu olevan, että Abban surullisiksi tarkoitetut kappaleet ovat mollissa, joku Lay all your love on me tai SOS. Mutta kun olen olevinani sitä mieltä, että Abballa monet iloisen tempoisetkin, bailukappaleet, ovat mollissa, esim. Super Trouper.”

No, tänään Hollannin telkkarissa näytettiin paikallinen musiikkiguru Leo Blokhuis haastattelemassa Benny Anderssonia, joka sanoo: ”Meillähän oli Abbassa sellainen perustavanlaatunen melankolisuus. Kaikessa oli tietty surullisuus mukana. Että ne meidän partykappaleetkaan ei koskaan olleet ihan pelkkää kepeyttä, ei edes Dancing Queen.”

Kiitos Benny, kun vahvistat henkilökohtaisen vaikutelmani. Kiva, että joku on joskus mun kanssa samaa mieltä. Vaikka se sitten olisi vaan Benny Andersson. Hah hah haa.

Abba-museossakin tuli käytyä muutama vuosi sitten.
Abba-museossakin tuli käytyä muutama vuosi sitten.

Mitä muuta tapahtuu: Aamulla kylppärin ikkuna oli auki. En ehtinyt vielä hammaspesua aloittaa, kun alkoi kuulua kumma saundi. Mitä tapahtuu? Omituista suhinaa. White noise. Sataako? Ei ole pisaroiden ääni. Vesi on raskasta. Tämä on korkeampi ja kevyempi ääni, kahina. Taivaalta tulee jotain muuta materiaalia? Sen on pakko olla raekuuro. Pyörylät putoilevat kohisten pensaisiin, ainavihantien kasvien lehtiin.

Iltapäivällä katsoin hyvin epäillen taivaalle. Miten niin siellä mustassa näkyy vielä kajastus tummansinistä? On sentään jo 17.35. Nytkö se aurinko vasta laski? Eihän päivä nyt vielä voi valostua.

Ehkä oli vain niin uusi ilmiö, että taivas oli osin pilvetön. Säämiehen tilasto kertoi, että Hollannissa joulukuu oli erittäin pilvinen. Aurinko paistoi koko joulukuussa yhteensä 8 tunnin ajan.  Töissä käytiinkin ennen joulua keskustelu: ”Kuvittelenko mä vaan, vai miksi musta tuntuu siltä, että koko viikon on pelkästään satanut?” -”Et kuvittele. Koko kuukauden on nimittäin pelkästään satanut, eikä vain tämän viikon.”

Yksittäiset kyyhkyt lauloivat silti muka kevättä jo joulunalusviikolla. Jaaha. Joulupäivänä talitintti oli sitä mieltä, että ”ti-tyy”. Että nyt riitti kaamos, ja talvipäivänseisaus juhlittiin kuulkaa jo.

Töissä oli välipäivinä vähän hiljaista. Kun yritin viiden jälkeen ajaa parkkipaikalta kadulle, melkein törmäsin rautaporttiin, joka oli suljettu nenän edestä. Vain vasen puoli, väärä puoli, sisääntulokaista, oli jätetty auki. Hyvä, että huomasin ajoissa. Sieltä kun tulee säkkipimeässä kurvaten, niin ei sitä oleta mitään esteitä eikä kauas horisonttiin tiiraile, vaan olettaa pääsevänsä ajamaan kuten aina. Sitten on kalterit edessä yhtäkkiä. Jarrutus ja peruutus. Kiva vartija lomatunnelmissa, sulkee firman iltapäivällä ja aiheuttaa kolareita.

Amerikkalaisia turisteja on varoitettu menemästä kadulle Hollannissa uudenvuoden iltana, koska siellä tapahtuu niin paljon ilotuliteonnettomuuksia. Kyllä täällä paukutellaankin ihan mielettömästi raketteja tavallisilla asuinkaduilla. Ei tee ollenkaan mieli sinne sotatantereelle. Jatkuu tuntikausia, ja keskiyöllä leijailee savusumupilvi kortteleiden yllä. Niitä kauniimpia korkealle lentäviä raketteja ei edes näy usvan takaa siinä vaiheessa.

Ja kaikki eläimet pelästyvät. Olen itse nähnyt, kun parvi lintuja lentää paniikissa paukuttelun keskellä puun latvasta jonnekin yötaivaalle, sokkona mitään näkemättä, eivätkä tiedä minne voi laskeutua enää. Ei, kyllä taidankin seuraavaksi allekirjoittaa sen adressin, jossa esitetään kaikkien paukkujen kieltämistä paitsi ammattimaisten rakettien, joita myydään vain luvanvaraisesti isoon showhun.

Ja siitä se paukuttelu johtuukin: ei ole sellaista perinnettä kuin Suomessa, että joka kaupunki järjestäisi ison ilotulituksen torilla kaikille. Niitä on vain parissa suurimmassa kaupungissa. Eikä ideasta innostuta, vaikka sellaistakin on ehdotettu. Lisäksi täällä korttelissa kulkee joku hullu räkänokka, joka pamauttaa pommin joka ilta alkaen jo syyskuusta. Pamautan sitä nenään seuraavaksi.

Meidän seudullamme ihmiset käyvät usein hakemassa ilotulitteensa Saksasta. Ovat halvempia ja ehkä parempiakin, kuulemma. Myynti on käynnissä vain parina päivänä ennen uutta vuotta. Näissä maissa pommit ovat sentään sikäli määräysten mukaisia, että eivät ole laillisia rajoja vahvempia. Suojalasien kanssa niiden käytön pitäisi olla melko turvallista - oikein käytettynä. Mutta jos haluaa enemmän ruutia ja kamalan pamauksen, mikäs sen helpompaa kuin ajaa Belgiaan hakemaan vahvempia ”laittomia” tykinlaukauksia. Siellä kun sääntöjä joko ei ole, tai niitä ei valvota eikä niistä välitetä.

Ilotulitteissa hauskaa ovat niiden nimet. Tiedän kyllä Suomenkin legendaarisista otsikoinneista näille tuotteille. Täällä on rakettisarja ”Great balls of fire”. Yhden vuoden hitti Saksasta oli ”Böse Schwiegermutter” - äkäinen anoppi. Ja ”Böser Opa”. Vihainen vaari olisi varmaan suomeksi Mielensäpahoittaja. Tämän vuoden esitteessä ei ollut anoppia, vaan sen sijaan ”Böse Sekretärin” - kiukkuinen sihteeri. Samaistuin heti.

Hollannin uudenvuoden ruoka on ”oliebollen”, öljyssä uppopaisteut munkkipallot. Oliskin munkkia. Mutta taikina on tiiviimpää, painavaa ja (liian) täyttävää ja siinä on rusinoita, enkä oikein tykkää näistä. Ennen tarjoilua pallojen päälle tuprutetaan pölysokeria.

Se olis sitten siinä. Viimeinen anarkia: toimistotyöntekijä leimasi pöytään.
Se olis sitten siinä. Viimeinen anarkia: toimistotyöntekijä leimasi pöytään.

Hyvää uutta vuotta!

Kommentit (2)

Satu / hollanninsuomalainen

Just tossa kirosin noita "ilo"tulitteita, kun taapero oli nukahtanut ja joku keksi räjäyttää sarjan sisäpihalla. Hammasta purren mennään nää pari vuorokautta tässä. Mä inhoon noita raketteja ja sitä, että niitä on täällä Hollannissa niin paljon. Tosiaan savu leijuu kortteleiden yllä eikä kadulle uskalla mennä. Mutta okei, nyt lopetan valituksen ja toivotan sinulle Hyvää Uutta Vuotta täältä Utrechtistä! :-D

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram