Läntisessä Saksassa asuessa hienoisesti turhauduin puuttuvaan lumitalveen ja siihen, että tammikuussakin tulee vain tihkusadetta ja on 10 lämpöastetta. Puuskahdin lopputulemana, että ”Saksassa on neljä vuodenaikaa: kesä ja 3 x syksy. Lokakuusta huhtikuuhun on harmaata ja märkää.”

No, todellisuudessa aurinkoisiakin päiviä on siinä välissä monta, ja talvella kuuraa ja pikkupakkasta silloin tällöin, ainakin öisin.

Talvimaisema parhaimmillaan?
Talvimaisema parhaimmillaan?

Kyllä meillä Hollannissakin kuura osataan.
Kyllä meillä Hollannissakin kuura osataan.

Saamelaisilla oli ennen käytössä kahdeksan vuodenajan systeemi. Järjestelmä on itsestäänselvä osa saamelaisten maailmankuvaa ja elää edelleen, ja on olemassa niin levyjä kuin kirjojakin nimellä ”Kahdeksan vuodenaikaa”. Etelässä suuri osa ihmisistä ei tästä ehkä ole kuullutkaan, kun taas Lapissa asuvat suomalaisetkin ovat sen omaksuneet nykypäivänäkin. Vuodenaikajaksojen kuvaukset ovat nimenomaan päteviä pohjoisen luonnon kontekstissa; hilla ja ruska mainitaan.

Mutta kyllä se pienin eroin sopii eteläiseen Suomeenkin. Onkin aika loogista, että kansoilla on ollut erilaiset, omaan luontoon ja vuodenkiertoon paremmin sopivat järjestykset kuin jonkun jossain muualla keksimät kevät, kesä, syksy ja talvi, mistä nämä sitten alun perin tulevatkaan.

Kaikkeen Suomeen pätee tätä neljän jakoa sopivammin ainakin se seikka, että kahdeksan vuodenajan systeemissä talven eri vaiheita kuvataan yhteensä neljällä eri jaksolla. Neljä kahdeksasta, eli puolet vuodesta, on oikeastaan jonkinlaista talvea. Koska niin se on. Kesä on häivähtävä hetki jäidenlähdön ja marjastamisen välissä... ja niinhän se tragikoomisesti jotenkin on.

Kahdeksan vuodenajan järjestelmässä talven neljä vaihetta ovat suunnilleen nämä: pimeys ennen lumentuloa, joulunajan kaamos, paukkupakkaset ja hankikanto. Eli niinku: kaamos ja pimeys, lisää pimeyttä plus lunta, sitten lunta ja pakkaset ja pimeyttä, ja sitten lisää lunta.

Tai että ensin ketuttaa pimeässä ja sitten pakkasessa ja sitten molemmissa. Wow. This is realistic.

Joskus tekisi mieli muuttaa Päiväntasaajalle päin.

Kommentit (2)

Jonna

Kahdeksan vuodenaikaa, joista neljä talvea kuvaa kyllä suomalaista vuodenkiertoa hyvin. Mä sanoisin, että lyhyt kesä, pitkä syksy, vielä pidempi talvi ja tosi lyhyt kevät on Suomen vuodenajat. Saksassa taas on pitkä kesä, pitkä syksy, talvea ei oikeastaan ole ollenkaan ja kevätkin on pitkä. Eli kolmella vuodenajalla mennään täällä meillä päin.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram