Rauha maassa. Ihmettelen itsekin sitä, että kun meidän piti siis vain ostaa kahdelle hengelle iisit joulun ateriatarpeet ja on vain kolme kokonaista päivää, jolloin syödään kotona, niin miten me silti päädyimme ostamaan 2 supermarkettia ja 1 Ikean tyhjäksi tätä varten. Nyt on pakastin ja jääkaappi ihan täynnä.

Suurin huoli on se, että unohdetaan syödä jotain sellaista, joka oli suunniteltu.

Miksei kukaan kertonut, että se kala-ateria perunoineen on jo kokonainen ruoka? Se suomalaisen joulupöydän ”alkupala”? Oltiin niin viisaita, että laitettin se aatonaattona erikseen etukäteen ”lounaaksi” ja myöhemmin vasta muut, mutta se meinasi silti kyllä riittää yksinäänkin.

Todellakin keskiyöllä todettiin, että ei muistettu / jaksettu syödä jälkiruokaa ollenkaan.

Ja sitten kun ne kaapit olivat täynnä, tuli mies joulupaketin kanssa töistä. Pahvilaatikollinen pelkkää syötävää tavaraa, skandinaavisessa hengessä. Oikein ruotsiksi väännetty pakkausten päälle sanoja, suurin osa ihan oikein jopa, mutta ehkei juuri se tähän tuotteeseen sopivin käsite (tai siis kun keksipaketissa lukee smörgås, niin täh), ja tunnelmakuvia poroista ja takkatulista talvisissa mökeissä. Taas lisää kaakaota, teetä, sipsiä, keksiä, tuorejuustoa, lakua, voileipäkeksejä, aiolia, ym. ym. ym. ja yksi punaviini. Päälle minä sain omien töitteni kautta alihankkijalta vuosittain tulevan kolmen viinin paketin.

Tip tap, Suomen eduskunnan alkoholikeskustelu. Tilanne kerrottiin jo hollantilaisessa lehdessäkin, humaltunut avustaja sillä välin käytävällä. No saa nähdä, josko kansakunta rappioituu kohta pienpanimo-oluesta. Tämä muuten olikin meidän joulusuunnitelmamme. Kävimme erikoisolutkaupassa. Saimme sieltä tölkin tanskalaista Tuborg Julebrygiä. Ja kaiken sen, mitä belgialainen osaa: banaanioluen ja kirsikkaoluen. Ja jasmiininkukilla maustetun berliiniläisen weissbierin.

Rappiota hollantilaisittain. Olutjoulukranssi, jossa valoina pieniä vaahtoavia tuoppeja.
Rappiota hollantilaisittain. Olutjoulukranssi, jossa valoina pieniä vaahtoavia tuoppeja.

Mieheni suunnitelmissa oli kyllä myös hänen erikoisuutensa amarettokahvi, johon kuuluu kommentti: ”Jaa, onks tää nyt enemmän kahvia, jossa on amarettoa vai amarettoa, jossa on kahvia?” Ostoksia purkaessa hän lätkäisi pöydälle uuden amarettopullon ja porsaanpaistin sanoen: ”No nyt on joulu valmis!”

Scrabblekin on ostettu. Pärähti tajuntaan, että miksei meillä ole omaa scrabbleä. Mieheni vasta aloittelee uraansa, minä saan nyt harjoitella hollanniksi. Tuntuu, että mahdolliset tavut ja kirjainyhdistelmät ovat rajoitetumpia kuin suomen kielessä, jossa saa väännettyä miten päin vain ja mistä yhdistelmästä tahansa jonkun sanan. Saa siitä kyllä hihitystä aikaiseksi hollanniksikin. Kun miettii vaikka, voisinko jatkaa ”cavia” eli marsu-sanasta yhdyssanan ”rockcavia”, rokkimarsu. En kai voi.

Luukkuja on avattu kovasti. Ikean suloiset tipupiparit olisi ahkera koristellut ja ripustanut kuuseen tai ikkunaan.
Luukkuja on avattu kovasti. Ikean suloiset tipupiparit olisi ahkera koristellut ja ripustanut kuuseen tai ikkunaan.

Joululounas oli töissäkin. Ilmaista ruokaa! Ensin pelästyin, kun ruokalan viikkomenyystä puuttui torstai. Nälkä? Sitten muistin, että siihen oli luvattu seisova pöytä, talo tarjoaa. Kitoos. Oli hyvää.

Sen sijaan työkaverin tarjoilema kokeilupullo kamalaa kahvijuomaa ei ollut hyvää. Kuulemma uusi trendi tältä kesältä, joku kylmäuutettu ja kylmänä juotava kahvi cold brew, jossa on vielä sitruunan tai mangon tai jotain makua seassa ja joka myydään saksalaisessa marketissa virvoitusjuomapullossa. Ei, pitäkää pullonne. Tuskin saimme testikulauksemme juotua. ”No kyllä tässä hajussa on vähän mokkaa.” -”Mutta maistuu jäähtyneeltä tuhkakupilta.” -”Joo, siltä miltä tupakantumpit haisee.” -”Ei kiva.”-”Miten tää voikin olla näin tunkkasta.” -”Kertakaikkiaan pahaa. Yäks. Yskänlääke-efekti.” -”Ja juotte sitte kiltisti mukinne tyhjäks.” Tämän trendin voi laivata suoraan takaisin Amerikkaan, ainakin tänä versiona.

Saksassa harjoitetaan häpeämätöntä namutarjoilua adventtina. ”Weihnachtsteller”, joululautanen, onkin mielestäni Saksan insinööritaidon parhaita keksintöjä. Erikseen myydään jouluisin kuvin koristeltuja metallisia tarjotinlautasia, joille on tarkoitus kipata ja ladata keksejä, marsipaaneja, suklaita ja karkkeja. Lautanen on jatkuvasti esillä olohuoneen pöydällä joulunalusaikaan. Virallista metallilautasta minulla ei ole, mutta laitan esille muunlaisen kippokokoelman, joka täytetään vaikka kaapista vielä löytyvillä Fazereilla ja Vihreillä kuulilla, Saksasta ostetuilla marsipaaniperunoilla, parhailla lyypekkiläisillä Niederegger-marsipaaneilla ja hauskoilla Dominosteine-kuutioilla, joissa on tumman suklaakuoren alla kerros pehmeää piparitaikinaa, hilloa ja marsipaania.

Tästä ahkerasta harjoittelusta huolimatta emme pysty syömään kaikkea jouluruokaa ohjelman mukaisesti loppuun.

Perusjoulu.

Hippipossu paistattelee valokuusen loisteessa. Kuusen alle kokoontuvat talvipehmoeläimet kokoustamaan pipoissaan.
Hippipossu paistattelee valokuusen loisteessa. Kuusen alle kokoontuvat talvipehmoeläimet kokoustamaan pipoissaan.

Kommentit (2)

Vierailija

Hei! En tietänytkään, että joululautasen pitää olla aina pöydällä. Luulin, että se on vain 6. joulukuuta eli Nikolauksen päivänä ja kun se on tyhjä, niin vasta jouluna saadaan sen seitsemän sorttia itse leivotuja pikkuleipiä, joita aikuiset syövät valkoviinin kanssa eikä kahvin tai oluen. Oppia ikä kaikki; asun vasta 49 vuotta Saksassa. Nauroin vilpittömästi vahingoniloisena  tuolle pikkujoulutörttöilylle eduskuntatalossa:  ei vain sammunut avustaja vaan myös tunnetusti humalassa riehuva kansanedustaja . Oli  onneksi  lääkäri omasta takaa paikalla elvyttämässä.  Edustivat kansan syviä rivejä.  Kansa juo rasvatonta maitoa terveyssyistä  kaikkivoivan terveyden ja hyvinvoinnin laitosksen tahdon mukaan  - ainakin kouluissa ja päiväkodeissa - ja voit myydään paremmalla hinnalla Kiinaan. Itse en ole sen kummemmin rasvattoman maidon kuin oluenkaan ystävä vaikka kummankin saa samasta kaupasta. Iloista kansainvälistä mässäilyä!

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Heippa hei! Enpä säännöistä tiedä mitenkään ehdottomasti, tulkitsin vain parista esimerkistä, että lautanen hengailee esillä aina kun on perhettä koolla olohuoneessa joulukuussa. Voihan sitä radikaalisti muokata perinnettä moderniksi ja täyttää lautasen yhä uudelleen, jos mieli tekee. Jep, kaikkea kohtuudella kuitenkin, on ihan hyvä motto syömiseen ja juomiseen. Täällä on hyviä alkoholittomiakin oluita, jos siitä pitää, niin ettei aina tarvitse olla prosentteja. Mukavia joulun päiviä sinne myös!

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram