Muistelen 70-luvun kommunismihenkisyyttä ja laulua ”Siivotkaa siivotkaa sii”. Kuinka siitä sen ajan lapsi oppi moraalin. Ja myös siitä, että ”Työtä työtä työtä tehdään, jotta jotta leipää syödään.”

Ahkeruus on ilomme. Ikäväksi se muuttuu, jos se äityy perfektionismiksi. Tunnen kyllä perfektionismin, mutta olen päässyt siitä suurelta osin eroon.

Tuhoavaa perfektionismia on se, kun on työskennellyt tunteja jonkin asian puolesta ja yhtäkkiä iskee täydellinen tyytymättömyys: ”Olisin halunnut, että tämä olisi paremmin tehty, että nämä yksityiskohdat olisi alun pitäen eri lailla suunniteltu, ja jos voisin aloittaa alusta, niin tekisin noin enkä näin. Koska tämä tekele on nyt kuitenkin tehty juuri tällä tavalla, sillä ei ole mitään arvoa ja sen voisi heittää romukoppaan; ei tästä tuu mitään.”

Tuhoava perfektionismi kääntää epätoivoksi ja katkeruudeksi sen saavutuksen, joka kuitenkin on jo käsillä työn tuloksena.

Tuhoavaa perfektionismia on ehkä myös se, että aikoo hoitaa jonkun asian, ja yhtäkkiä onkin vakuuttunut siitä, ettei voi hoitaa vain sitä yhtä asiaa, vaan kun kerran aloittaa työskentelyn, niin täytyy tehdä kaikki muutkin ympärillä näkyvät taloustyöt. Joita on loputon kenttä. Ei tule koskaan valmista eikä koskaan voi olla tyytyväinen. Eikä rentoutua.

Ainakaan kämpän siivouksen suhteen minulla ei enää paljon perfektionismi päätä paina. Huomaan langanpätkän lattialla ja mietin, että voinhan sen vaikka huomenna nostaa. Jos jaksan. Ja neljäntenä päivänä katson samaa langanpätkää, että jaa, toi on vielä tossa. Jaahas, on siirtynyt parilla sentillä, mielenkiintoista. Sopii sisustukseen. On silläkin hei oikeus olla olemassa. Tai ehkä mies noukkiikin sen, jos odotan tarpeeksi kauan.

Olin unohtanut pikkuvessan hanan päälle hylsyn tönöttämään ja sain kommentin:
- Kuule kulta, ei ne tyhjät vessapaperirullat poistu itsekseen.
- Eikö muka? Mä ajattelin, että jos niiltä usean kerran odottaa suoritusta, niin jos ne oppis. ”Joskus kannattaa työntekijälle antaa erityisen vastuullinen tehtävä, josta ei välttämättä olettaisi hänen selviytyvän. Se on kasvun mahdollisuus.”

Joskus taas olen liiankin nopea. Pyyhkäisin lattiaa ruokapöydän alta ja samalla noukin sinne vierineen pikkuperunan. Seuraavana päivänä mies konttaa taskulampun kanssa pöydän alla ja ihmettelee: ”Eikös tänne pudonnut peruna, mihinköhän ihmeeseen se vieri...” Alkoi naurattaa, että siinähän herra etsii kaikessa rauhassa, jos en kerro totuutta. Mutta aika pian paljastin, että peruna on jo poistettu.

Sitä taas en sanonut, että laitoin sen lattialta nostamani perunan ylijääneiden keitettyjen perunoiden kulhoon, koska luulin, että loput menevät roskikseen. Eikä. Jämät säästettiinkin ja mies lämmitti ne seuraavana päivänä uuden perunasatsin lisäksi.

Ei meillä silti mikään kaaos ole. Korjaamme molemmat jatkuvasti tavaroita pois, siirrämme päivittäin esineitä omille paikoilleen. Tiskit tiskataan heti aterian jälkeen tai viimeistään illalla joka päivä. Käsin, sillä konetta ei ole. Toinen pesee ja toinen kuivaa. Peippohäkin edestä lakaistaan jyväset päivittäin. Ja roskia lajitellaan jatkuvasti moneen kategoriaan ja laitetaan erilaisiin säiliöihin sisällä tai ulkona.

Ikkunoiden pesussa hankalinta on tehdä tilaa eli siirtää paljon irtotavaraa pois ikkunalaudoilta. Ja pirulliset alakerran kaihtimet, joissa rätti pitää laittaa jokaiseen sataan väliin erikseen jokaisessa neljässä narujen välisessä pystykaistaleessa, eli noin 400 yksittäistä puhdistusliikettä per kaihdin. Joku kramppi siinä meinaa tulla, joko käsivarteen tai aivoon. (Pelkkä pikkuharjalla imurointi ei ikävä kyllä riitä, se jättää 50% pölykerroksesta kaihtimen pintaan.)

Ihhikset kaihtimet. Valon säätelyssä ja pimeällä näkyvyyden sulkemisessa kuitenkin kätevät. Ei ole keksitty hyvää vaihtoehtoa vielä.
Ihhikset kaihtimet. Valon säätelyssä ja pimeällä näkyvyyden sulkemisessa kuitenkin kätevät. Ei ole keksitty hyvää vaihtoehtoa vielä.

Onneksi ei ole tuollaista hankalaa imurin museomallia. Sitten prakasi suutin, kierteet ei enää pitäneet osia yhdessä. Hankittiin halpis-universaalisuutin tilalle.
Onneksi ei ole tuollaista hankalaa imurin museomallia. Sitten prakasi suutin, kierteet ei enää pitäneet osia yhdessä. Hankittiin halpis-universaalisuutin tilalle.

Kotityöt on jaettu sille, ketä kiinnostaa ja kuka parhaiten osaa. Meillä on ihan hyvä järjestelmä, jossa molemmilla on suunnilleen yhtä paljon vastuualueita ja ne ovat pääsääntöisesti itselle mieluisia. Mieheni hoitaa esimerkiksi imuroinnin ja minä vastaan pyykinpesusta ja silityksestä.

Kesän kynnyksellä voi vaatekaapista tulla esiin miehen 30 t-paitaa, jotka pitää talven rypistymispinon jälkeen saattaa käyttökuntoon. Olisi niitä vieläkin enemmän, jos haluan suorittaa 60. Aika paha. Pakko se kesävarasto on huoltaa toisaalta, mutta what a wasting of my life.

Välillä mieheni saa siivouskohtauksen ja esittää oikein ylireipasta. Kun tilaamamme uusi jääkaappi oli tulossa, hän raahasi vanhan jääkaapin valmiiksi eteiseen ja kytki sen jatkojohdolla ja siirsi elintarvikkeet perästä jo ennen kuin olin päässyt edes sängystä ylös. Kun yritin syödä aamupalaa ja jotenkin heräillä, hän jo tarttui imuriin ja alkoi siivota keittiön nurkkaa. Kauhea sentään. Välillä hän sössää lavuaareissa kalkinpoistoaineella ja kloorilla, ja siinä vaiheessa kun luulen, että päivän työ on tehty, hän rupeaa siirtämään hellaa pois seinältä ja jynssäämään sen takaisia pölypalloja. Dsiisös.

Kohtuus kaikessa. Meillä siivoaminen kai noudattaa jonkinlaista luonnollista aaltoliikettä. Joskus huvittaa, joskus ei.

Pihavaraston inventaario käynnissä, jee.
Pihavaraston inventaario käynnissä, jee.

Kommentit (3)

Minnanen

Itse pyyhin kaihtimet niin, että laitan ne kiinni ensin toisin päin ja pyyhin kerralla kaikki ja vielä jos jaksan alapuoleltakin pyyhkästä, niin kippaan toisinpäin kiinni, niin tulee sekin puoli näkyviin..

Minnanen

Aivan. Itse en jaksa siitä viimeisestä suikaleesta niin välittää, kunhan saan näkyvät kärpäsenjätökset pois.. Mutta kiinni laitettuna sinne viimeiseenkin suiruun pääsee helpommin käsiksi. Meillä kun noita ikkunoita on PALJON ja jokaisessa kaihtimet, niin tulisin hulluksi, jos alkaisin viimisen päälle tuhtomaan :D

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram