Monella Saksan paikkakunnalla on vuosisatojen terveysvesi-perinne, koska lähteistä pulppuaa mineraalipitoista, terveysvaikutteista, vulkaanisperäistä kuumaa vettä. Tähän viittaavat lukemattomien paikkakuntien Bad-alkuiset nimet. Ja myös Baden-Baden.

Itse tunnen Aachenin suuren kylpylän nimeltä Carolus-Thermen.

Tarina kertoo, että Aachen saisi terveysvetensä johdosta käyttää nimeä Bad Aachen, mutta kaupunki ei ole halunnut vaihtaa nimeä virallisesti. Pelkkä Aachen-sana sijoittuu kahdella a-kirjaimellaan kaikkien mahdollisten listausten ensimmäiseen kärkeen, ja se on markkinoinnissa ja huomion herättämisessä arvokas asia. Nimen muuttaminen Bad Aacheniksi kadottaisi kaupungin sadan muun Bad-alkuisen paikan massaan. Joissain yhteyksissä Bad Aachen -nimeä näkee kuitenkin käytettävän.

Aachenin keskustassa vilkasliikenteisen kadun varrella sijaitsee Elisenbrunnen, valkoinen rakennus, jonka keskellä olevan pyöreän katoksen takaseinällä virtaa kivisiin altaisiin 50-asteista vettä putkesta. Vesi tulee maan alla olevasta lähteestä. Talvilämpötiloilla se höyryää. Rikkipitoinen vesi haisee samalle epämiellyttävän viemärimäiselle kuin Islannissa geysireiden ja mutalähteiden lähistöllä. Joillain paikallisilla on tapana tulla oman kipon kanssa päivittäin hanalle ja juoda lasillinen lämmintä lähdevettä, terveyden hyväksi.

Elisenbrunnen. Kuva nyysitty arkkitehtuurisivustolta Baukunst-NRW.de
Elisenbrunnen. Kuva nyysitty arkkitehtuurisivustolta Baukunst-NRW.de

Keskustan laitamilla sijaitseva Carolus-Thermen käyttää myös kuumaa lähdevettä. Kylpyläosaston altaat ovat rentouttavan lämpimiä ja niiden vesi sisältää mineraaleja, joiden sanotaan helpottavan reumaa, nivelrikkoa, kihtiä ja moniaita ihosairauksia. Jos vettä saa suupieliinsä, huomaa, että se maistuu miedon suolaiselta.

Aachenin kylpylä on monipuolinen kompleksi. Lämpimässä ulkoaltaassa on mainiota virua keskellä talvea, kun taivaalta leijuu lumihiutaleita. Laidoilla on hartioita hierovia suihkuja ja poreita pulputtavia istuinlavereita. Toisella puolella ulkona on virtaava joki, jossa voi antaa veden viedä ympyrää luolatunnelin läpi. Ihmiset pyörteessä. Välillä altaaseen rymyää keinotekoinen vesiputous.

Sisällä hallissa on erityisen lämmin vesiluola ja sen vieressä kylmäallas, johon olen uskaltanut laskeutua polviin saakka, vain vähän kiljuen. On myös islantilainen höyrysauna ja porealtaita.

Julisteesta kylpylän seinältä sain napattua hyvän sisänäkymän keskusaltaalle. Tässä ideaalitilanne ilman yhtäkään ihmistä, hehe.
Julisteesta kylpylän seinältä sain napattua hyvän sisänäkymän keskusaltaalle. Tässä ideaalitilanne ilman yhtäkään ihmistä, hehe.

Parvella on lounaskahvila, josta saa lämpimiä ruokia, kakkukahvit, smoothieita ja sämpylöitä. Myös saksalaiset schnitzelit ja makkarat perunasalaatilla, kohtuuhintaan.

Kätevä on ranneke, jolla rekisteröidään kaikki palvelut ja ostokset. Kassalta saatu poletti kiinnitetään sisään tullessa ensimmäisenä tallelokeron avaimeen, joka toimii rannehihnana ja oman vaatekaapin avaimena. Kahvilassa ranneke piipautetaan lukulaitteessa. Ei tarvitse lompakkoja hakea pukukopista. Kaikki maksetaan vasta lähtiessä uloskäynnillä.

Peruskylpylällä on erillinen sisäänpääsymaksunsa. Jos menee lisäksi saunamaailman portista, piippautuu lisämaksu rannekkeelle.

Allastiloissa käytetään uimapukua, mutta yläkerrosten saunamaailmassa uikkarit jätetään naulakkoon. Saksalainen nudistikulttuuri tulee vastaan.

Vaikka siellä näkee nakuja ja vaikka siellä täytyy itse olla nakuna ja vaikka se maksaa selvästi enemmän kuin pelkkä uinti, olen mieheni kanssa saunamaailman fani. Siellä on suomalaiset saunat, värivalosaunat, yrtiltä tuoksuvat saunat, takkahuoneet ja lepotuolit,  jäähuone, jossa voi kauhoa lunta ja jäätä tynnyristä, iik, ja vaikka mitä. Kuumia saunoja ja 50-asteisia lällysaunoja. Orientaalisessa saunamaailmassa on allas, josta näkee kupolikaton hämärässä loistavat tähtivalot, on hammam ja turkkilainen höyryhuone ja roomalaiset altaat, kylmä ja kuuma. Välillä tarjolla on kuorintasuolaa tai saunahunajaa iholle.

Itämaisessa lepoaltaassa (32 astetta) laitoin korvan veden alle ja hittola, siellähän kuului musiikkia. Mieheni luuli, että höynäytän häntä, kun sanoin, että tuolla on musiikkia veden alla. Sitten hänkin kuunteli. Siellä soi meditatiivinen instrumentaalisävellys syntetisaattorille, panhuilulle ja kitaralle. Tilulii.

Ulkona on japanilaisen kalalammikon takana suomalainen hirsisauna, 95 astetta, ja sen vieressä pulahdusallas, joka on kauniisti valaistu illalla ja rauhallisen puutarhan ympäröimä. Vesiputous liruttelee kielekkeeltä ja ympärillä on kivinen kaivossauna, kelosauna, jossa on takkatuli sisällä, ja lempeän haalea leipomosauna, jonka leivinuunissa silloin tällöin paistetaan leipää tai pipareita, joita jaetaan asiakkaille. Välillä voi istuskella ulkona takkakodassa tai rantakoreissa viilentymässä.

Tässä "suomalainen hirsisauna järven rannalla". Mitään kiulua täältä ei sitten löydy, eli ei vettä kiukaalle omatoimisesti.
Tässä "suomalainen hirsisauna järven rannalla". Mitään kiulua täältä ei sitten löydy, eli ei vettä kiukaalle omatoimisesti.

Isoissa saunoissa järjestetään rituaaleja. Saunamestari, jäntevä mies, selittää jotain suomalaisesta perinteestä nimeltä ”loili” - yrittää raukka sanoa ”löyly” - ja pistää sitten hien pintaan. Saksan löylyvedessä on usein eukalyptusta tai muuta aromia. Yleisö istuu pakkautuneena täyteen saunaan, kun mestari paiskoo vettä kiukaalle ja leyhyttelee vieläpä pyyhkeellä armotta kuumaa ilmaa kaikkien päälle. Siellä on suomalainenkin läkähtyä ja miettii, että on kuitenkin noloa paeta kesken seremonian.

Nudistikulttuuri on huipussaan kun miehet ja naiset, vanhat ja nuoret, parveilevat saunasta ulkosuihkujen alueelle ilkosillaan turisemaan rennosti kuin asiassa ei olisi mitään ihmeellistä. Siihen tottuu. Saunamaailmassa on myös ”Feminarium”, naisten oma osasto, jos ei kertakaikkiaan halua olla miesten mahdollisesti katsottavana. Mutta se tarjoaa niin vähän verrattuna yleisosastoon.

Tottakai vaatii vähän sisua ja järkkymättömyyttä tottua naturismiin. Yrttisaunassa saattaa ensin ihailla ikkuna-aukkoihin liimattua valaistua valokuvaa suomalaisesta koivumetsästä, mutta päätä kääntäessä osuukin katse vähän toisenlaiseen maisemaan, nimittäin johonkin mieheen, joka makailee ketarat levällään lauteella. Täällä ei hävetä.

Suihkujen hanoja kannattaa vähän tutkia etukäteen, koska monet suihkut on tarkoitettu kylmävesikäsittelyksi ja niistä tulee vain jääkylmää. Ulkosuihkuihin sisältyy kamala puukiulu, joka täyttyy kylmällä vedellä, ja satsin voi ketjusta vetämällä kipata päälleen kerralla. Ei kiitos.

Saunamaailmassa vetäistään päälle kylpytakki ja jalkaan lipokkaat silloin kun vaihdetaan paikkaa. Takki jätetään lähimpään naulakkoon ja kuljetaan loppumetrit naturellina tai pyyhettä edessään pitäen. Se lakkaa pistämästä silmään, kun kukaan ei kiinnitä huomiota itseensä tai muihin.

Mukaan otetaan oma iso pyyhe. Saunoissa pyydetään istumaan pyyhkeen päälle ja levittämään se niin alas, että jalatkin ovat alalauteella sen päällä. Höyrysaunoissa on vesiletkut, joilla penkit voi huuhtoa ennen kuin istahtaa.

Vaikkapa näin saa kulumaan reilut kolme tuntia: Keskusallas. Ulkoallas ja poreet. Toinen ulkoallas ja vesivirta. Tomaatti-mozzarella-ciabatta. Yrttisauna. Suomalainen mäntyhirsisauna. Ulkoallas. Suomalainen mäntyhirsisauna. Hunajascrub yrttisaunassa. Turkkilainen höyrysauna. Lämminpenkkinen lepohuone. Roomalainen kylmä ja kuuma allas. Turkkilainen höyrysauna. Lepoallas värivaloin. Kivisauna. Ulkoallas. Kelopuinen pikkusauna. Poreallas. Keskusallas. Caffe latte caramel.

Ja jos on koko päivä aikaa, sama uudestaan alusta.

Olemme päättäneet, että vaikka koko päivä kylpylässä saunoineen maksaa pienen viikonloppuloman verran, ainakin jos ottaa hieronnankin, niin se on sen arvoista. Sillä se ON pieni viikonloppuloma. Jos vaikka edes kerran vuodessa satsaa, niin kiva.

Ja tämä ei ole maksettu mainos, vaan oma kokemus.
Videoita löytyy tältä sivulta:
https://www.carolus-thermen.de/go/impressionen-video.html

Nestetankkaus on tärkeää saunoessa. Otamme omat vesipullot mukaan ja täyttelemme niitä hanoista. Pari pikkuhanallista juoma-automaattiakin löytyy kylpylästä.
Nestetankkaus on tärkeää saunoessa. Otamme omat vesipullot mukaan ja täyttelemme niitä hanoista. Pari pikkuhanallista juoma-automaattiakin löytyy kylpylästä.

Kommentit (2)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram