Kansa äänesti taas joulukuussa suosikkikappaleitaan ja loi Hollannin radion kakkoskanavalle ”kaikkien aikojen parhaat biisit Top 2000” -listan. Todellakin kaksi tuhatta musiikkikappaletta soitetaan peräkkäin päivät ja yöt. Lähetys alkaa joulupäivänä ja kestää uudenvuoden keskiyöhön, jolloin kuullaan listaykkönen. Lähetystä kuuntelee jotain 4 ja 8 miljoonan ihmisen väliltä.

Ykkössijalla on, ties kuinka monetta kertaa, Queenin Bohemian Rhapsody. No jaa. Henkilökohtaiseen makuuni se on turhan teatraalinen. Yhtaikaa liian banaali ja liian taiteellinen. Sori. Ne muut osiot, joissa ei lauleta falsetissa mammamia galileoa, ovat ihan okei.

Ykkösenä on myös ollut Imagine sekä Hotel California.

Koko lista julkaistaan sanomalehtimäisenä vihkona, josta voi seurata tunneittain, milloin soitetaan mikäkin kappale.
Koko lista julkaistaan sanomalehtimäisenä vihkona, josta voi seurata tunneittain, milloin soitetaan mikäkin kappale.

Ihmiset arvostavat listaa siinä, että saavat itse vaikuttaa äänestämällä. Ja monipuolisuutta ja vaihtelua. Voi tulla Sex Pistols ja Elvis peräkkäin, sitten taas Metallica ja sitten John Denver. On U2 ja Edith Piaf. On Kate Bush ja Bob Marley. Blueslegendat, David Bowie ja uudet räpit. Englanninkielisten välissä Hollannin omaa aarteistoa iskelmästä rokkiin. Tiesitkö, että se ”I’m your Venus, I’m your fire, your desire” on alun perin hollantilaisen Shocking Blue -bändin kappale?

Ja tähän väliin kertomus saksalaisen työkaverin äitimuorista, joka ei paljon ”enklantia” osannut ja muisteli: ”Kyllähän minä nuorisomusiikkiakin aikanaan kuuntelin, sekin oli niin hyvä laulaja se Elvis Pressler.” Saksalaisempi nimi, heh.

Yksi työkaveri kuulemma vääntää nupit pienemmälle silloin, kun listalla on vuorossa ”jotain hirveetä heviä”. Minua ei hevi haittaa. Minua haittaa enemmänkin kauhea yliällö balladi. ”Joskus siellä on sellaisia kappaleita välissä, että siis, miten niin joku on äänestänyt jotain näin kamalaa?” -”Eikä vain joku yksin, vaan aika monta ääntä tarvitaan, että se on listalla.” -”Niinpä.” -”Mutta tässä on se toivo, että seuraava kappale on jotain ihan muuta ja hyvää. Kunhan tämän yhden vaan kestää.”

Top 2000 -listan radiostudio on julkisessa tilassa Hilversumin media-arkistotalossa kuution sisällä. Juontajien työpöytä on esillä ikkunalasin takana väliaikaisesti kootussa baarissa, johon ihmiset voivat tulla notkumaan, juomaan huikan ja tanssahtelemaan. Yleisöä on vauvasta vaariin. Seitsemänä aukiolopäivänä joulun ja uudenvuoden välissä baarissa käy yhteensä 30 000 vierasta.

Kun studiobaariin onnistuu tunkemaan itsensä (jonotusaika useita tunteja ja oleskelulupa 30 minuutiksi), silloin tietää, että on itse tv-kuvassa kansan nähtävänä. Baarin touhuja näytetään livenä NPO Cultura -kanavalla. Kanava on monella ihmisellä standardisti päällä taustalla, eli kyllä sen joku tutuista varmaan näkee, jos virnuilet siellä kameraan. Baarissa on hyväntuulista tunnelmaa ja ruudussa kerrotaan tietoiskuja kappaleista. Ihmisten lähettämiä terkkuviestejä ja kommentteja näytetään kuvassa.

Ei uskoisi, että tämän laatikon sisällä on uskottava tunnelmallinen baarimiljöö.
Ei uskoisi, että tämän laatikon sisällä on uskottava tunnelmallinen baarimiljöö.

Kokonaiskuva tv-kanavan kamerassa. Takaseinällä lasin takana juontajien työtila.
Kokonaiskuva tv-kanavan kamerassa. Takaseinällä lasin takana juontajien työtila.

Juontaja tiimeineen jatkuvassa suorassa lähetyksessä.
Juontaja tiimeineen jatkuvassa suorassa lähetyksessä.

Baarissa on yleensä ihan mieletön meno. Kun vuorossa on punkkia, juontaja laittaa päähän kirjavan irokeesiperuukin, ja tukkahevin aikana saattaa heilua pitkässä peruukissa moshaamassa. Yleisöä innostetaan nostamaan kädet ilmaan. Välillä kaikki soittavat ilmakitaraa. Tai pompitaan teknoa tai hypitään letkana humppamaisen iskelmähitin aikana.

Tässä videokoosteessa välittyy hyvin kaikki innostus ja tiivis tunnelma:
http://www.nporadio2.nl/nieuws/16368/dit-is-het-allerbeste-van-de-top-2000

Löysin listalta uuden hetkellisen lempparin itselleni: Rolling Stonesin She’s a rainbow. Erikoinen ja kepeä. Kiva tilulii. Tämäkin todistaa kaikki samaa asiaa: ettei minulla ole aavistustakaan Rolling Stonesin laajasta tuotannosta. Tiedän vain, että se on loputon kenttä. Löydän yhä uusia yllätyksiä, jotka osoittautuvat tosi hyviksi. En ole koskaan tietoisesti alkanut kuunnella niitä miltään aikakaudelta enkä millään aikakaudella. Kestää kauan päästä sisään, kun vain silloin tällöin sattumalta kokoaa kuvaa biisi kerrallaan.

Beatles on eniten listalla kuultu bändi. Raskasta musiikkiakin löytyy, koska Hollanti rakastaa esim. Rammsteinia. Nauroin, kun yleisön tekstiviesteissä joku huikkasi, että ”Hei Henkka, kohta tulee Rammsteintje!” Just se, Rammsteinchen eli pikku-Rammstein. Suloinen ja sitä rataa. Kun tietää, mitä rytinää se on.

(Se, että Hollanti rakastaa saksalaista Rammsteinia, on taas osastoa ”monimutkaiset, ristiriitaiset kansojen naapuruussuhteet”. Kyllä ne rakastaa Nenaakin. Reinhard Mey, Peter Maffay ja Marianne Rosenberg, vanhan polven iskelmälaulajat, ovat myös  suosikkilistalla.)

Muutenkin ihmisten lähettämät tweetit ovat hauskoja. ”Ja kohta lauletaan sitten täysillä mukana Tubular Bellsiä!” (Se on instrumentaali...)

Jacques Brel laulaa belgiaksi... ääh, tarkoitan flaamiksi, mikä on harvinaisuus. Laulaa yleensä niin ranskaksi, että useimmat taitavat pitää häntä alkuperäisenä ranskalaisena. No enpä minäkään sitä aksentista kuulisi chansonin lomassa, onko vallonia vai ranskanranskaa.

Ja sitten sanoin: ”Soita Paranoid!” Soittivathan ne. Se on sijalla 111. Ei mikään huono tulos. Listan tyylille uskollisesti sen jälkeen tulikin herkkä Stingin Fragile.

On aika kulttihomma mennä Top 2000 -baariin. Kaikki tuntevat ohjelman ja kunnioittavat ja palvovat sinua spontaanisti, kun kehut olleesi paikan päällä. Edellisvuosina tarkkailin miestä ja miehen kavereita tv-ohjelman kautta, tänä vuonna olin itse mukana.

Hollanniksi paikka on ”Café”, mutta se ei Hollannissa usein tarkoita kahvilaa, jossa juodaan kahvia, vaan ihan kunnon kaljakapakkaa, joten parempi käännös on kyllä baari.

Näin sieltä etsitään tuttuja ruudun ääressä: tunnenksmä ton?
Näin sieltä etsitään tuttuja ruudun ääressä: tunnenksmä ton?

Teemaan kuuluu myös muutama tv-lähetys, joka purkitetaan etukäteen studiobaarissa ja jossa haastatellaan julkkiksia, pelataan musiikkivisaa ja näytetään pikkudokumentteja artisteista. Studioyleisöksi pääsee hyvällä arpaonnella, jos on ilmoittautunut sähköpostilistalle. Kaksi vuotta sitten saimme kutsun, poseerasimme virallisesti ainakin tunnin kestäneiden kuvausten ajan parhaimmissamme ja saimme pari kuvaa julkimoista.

Mieheni ja kuuluisa, kröhöm KUULUISA Leo Blokhuis, joka haastattelee muusikoita ympäri maailman ja kertoo taustatiedot kaikista musiikin lajeista ja ilmiöistä.
Mieheni ja kuuluisa, kröhöm KUULUISA Leo Blokhuis, joka haastattelee muusikoita ympäri maailman ja kertoo taustatiedot kaikista musiikin lajeista ja ilmiöistä.

Tällä kertaa matkasimme baarivierailijoina 7 ihmisen voimin kolmella eri junalla Hilversum Media Parkin paikallisjunapysäkille. Vaihdot olivat sujuvia. Utrechtissa piti vähän hölkätä aika pitkän hallin läpi, kun kohdelaituri oli nro 19 ja tultiin laiturilta 1. Rappusia on asemilla paljon (ja pitkiä), joten liikuntaakin tuli harrastettua. Saatuamme kellonajan, jolloin pääsemme studioon, odottelimme mediatalon aulakahvilassa ja tutkimme tv-historian näyttelyä, jossa voi vaikka esiintyä musiikkiohjelman kulisseissa bändinä.

Studiobaarissa näkyy ihmisten päässä led-valoin vilkkuvia hattuja tai poronsarvia, tai joku tulee kokokeltaisessa Pikachu-haalarissa. Ihan normaalit vaatteetkin saa kyllä olla päällä. ”Ruma joulupaita” -ilmiö oli rantautunut tänä vuonna tosissaan Hilversumiin. Joidenkin villapaidoissa vilkkui jopa värivalot.

Sitten pääsimme sisään. Baarin sisustuksessa on vaikka mitä signeerattuja julisteita ja muuta musiikkihistoriaa.

Vuonna 2016 studiossa muistettiin sen vuoden edesmenneitä artisteja.
Vuonna 2016 studiossa muistettiin sen vuoden edesmenneitä artisteja.

Lopulta esiinnyimme livekamerassa tanssien. Käsikameramies filmasi, kun heittelin koristenauhoja riehuen. My worst 10 seconds on tv. Tai best. Olipa hauskaa.

Kuvittelin jo mahtavan tv-uran alkavan tästä: Pääsen kohta talkshown juontajaksi, tienaan miljoonia, ostan suuren talon Amsterdamista kanavan varrelta, bailaan muusikkojen kanssa... Tässä nojaa kaiteeseen kaikkien tuntema tv-sankari mediatalon aulassa, kaukaisuuteen tuijotellen ja toipuen live-esiintymisen aiheuttamasta adrenaliini- ja endorfiinihuumasta. Hän on juuri saanut purkkiin nopeatempoisen koko illan ohjelmansa ja antanut kaikkensa. Pääsee nyt väsyneenä vetäytymään hetkeksi mediasirkuksesta omaan kotiinsa. ”Niin, tv-julkisuus tuo paljon, mutta on myös rasittavaa”, huokaa hän haastattelussa.

Tosiasiassa mieheni ottaa tallenteestamme kuvakaappauksen, jossa hänen oma pärstänsä on sekunnin verran näkyvillä, ja sanoo: ”Omakehu haisee.” (Sanonta on, mielenkiintoista kyllä, olemassa aivan samassa muodossaan hollanniksikin.)

Kansakunta potee Top 2000 -vieroitusoireita listan loputtua uudenvuoden yönä. ”Mitä mä nyt kuuntelen? Missä on kaikki hyvä musiikki?”

Näin upea on Hilversum Media Parkin junaseisakkeen (KUULUISA?) snäkkibaari. Kahvia ja döneriä, olkaa hyvä.
Näin upea on Hilversum Media Parkin junaseisakkeen (KUULUISA?) snäkkibaari. Kahvia ja döneriä, olkaa hyvä.

Kommentit (2)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram