Perjantaina tuli räntää. Katselin tyynenä. No, tottakai se sulaa pois samantien, ollaanhan Hollannissa. Neljän tunnin pyryn päästä ei sulanutkaan, vaan alkoi kerääntyä autojen päälle. Meteorologeilta ja tielaitokselta alkoi sadella varoituksia ja arvioita: vaikea tieliikenne, huono näkyvyys, liukasta, ruuhkaa, lauantainakin lunta, sunnuntainakin lunta, vielä enemmän lunta.

Nyt kun sulavaa loskaa ja taas uutta lunta on saatu kaapia pois jalkakäytävältä ja autojen päältä pari kertaa ja pyrynä on tullut suuria kauniita kämmenenkokoisia hiutalerättejä, on tilanne tämä:

Illan pääuutisten pääaiheena on ”Hollannissa sataa lunta ja kaikki on kamalaa”. Aihe vie 14 minuuttia 19 minuutin uutislähetyksestä. ”Siis kelatkaa! Lunta!”

Faktat: 10 cm lunta / loskaa, lämpötila -1 ja +1 asteen välillä.

Otsikot:
”Liikenneinfarkti”
”Junaliikenne täysin sekaisin”
”Yhteiskunta on raiteiltaan”
”Pääkaupunkiseudun liikenne jumissa, julkinen liikenne ja Schiphol kaaoksessa”

Moottoriteiden ruuhkaennätys on rikottu. 1500 km ruuhkaa Hollannissa ja 1200 km Belgiassa yhteenlaskettuna tänään.

Teillä on toimissa 900 lumiauraa ja/tai suolausajoneuvoa kautta maan. Eikä auta. Rekkoja on poikittain ja pitkittäin, jumittuvat alikulkutunneleihin kun eivät pääse sutimaan sieltä pois ylämäkeen; autotietunneleita on suljettu, koska mäkiliuku on ihan liian vaarallinen ja kontrolloimaton eivätkä kenenkään renkaat pidä niin sitten yhtään.

Kaupunkibussit on ajettu varikolle. Julkinen liikenne ei aja. ”Liian vaarallista.” Bussit liukuvat ojaan.

Junat eivät aja ollenkaan tai ajavat myöhässä. Lentokentät ovat tuntikausia suljettuina, sadat lennot myöhässä.

Punainen Koodi on annettu, ja se tarkoittaa: Vältä ajamista yhtään millään tiellä millään ajoneuvolla.

Kaikki tekevät etätöitä, jotka voivat. Työnantajat lähettävät viestejä työntekijöilleen, että älkää edes yrittäkö tulla toimistolle. Monista paikoista lähetetään väki pois keskellä päivää, ennen kuin seuraava lumipyry ja iltaruuhka alkaa.

Monista kouluista annetaan koko päivä tai puoli päivää vapaata.

Ja sitten tulee suomalainen turisti Amsterdamiin ja nauraa. Videon otsikko on: ”Suomalainen naureskelee meidän lumiongelmillemme”.

Tästä pitäisi haastattelu näkyä: http://www.telegraaf.nl/video/1419455/fin-lacht-ons-uit-om-sneeuwproblemen

Ihan oikein. Miten kummassa meidän automme ja junamme pystyvät ajamaan viiden kuukauden ajan tätä kymmenen kertaa kylmemmissä ja lumisemmissa olosuhteissa? Mietin sitä nyt kovasti.

Mutta vapiskaa kuulkaa, säämies Marco lupasi, että tämä myräkkä suuntaa seuraavaksi - Suomeen.

Kommentit (10)

Sanna / Noordic

Haha, voi ei. Tätä samaa myös Lontoossa. Kaverini olivat viikonloppuna kyläilemässä ja lennot peruttiin. Pariisissa asuva kaveri päätti lähteä bussilla kotiin, koska seuraava lento olisi ollut kahden päivän päästä. Ilmeisesti Ranskan puolella oli kauheat ruuhkat, autoja ja rekkoja ojissa juurikin lumen takia. Siellä sitten oli päristelty 20km/h motarilla.

Tekee aina välillä mieli nauraa tällaiselle, mutta toisaalta - kyllähän Suomessakin usein otsikot huutavat kuinka talvi yllätti autoilijat. ;) 

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Hei Lontooseen! Nyt kun lumisade ylsi Suomeen ja oli siellä vielä sakeampaa, niin kyllä sielläkin tapahtui kolareita liukkaudessa tosiaan. Ihan normaali luminen talvipäivä ei sentään lamauta liikennettä Suomessa niin totaalisesti kuin täällä muualla. Tarvitaan vähän enemmän kaliiberia, että ongelmat alkavat. Kaikkien liikennevälineiden temppuilu yhtaikaa on tietysti ikävää jokaiselle. Siitä kai se pelko ja kauhu nousee täkäläisiin otsikoihin aina lumen tullessa: nähdään pelkkää hankaluutta.

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015

Hmmm. Maa on jo tänä aamuna valkenemaan päin pääkaupunkiseudullakin. Ans kattoo, millaisia otsikoita päivän mittaan syntyy. 

Hauska oli lukea aamun Hesarista 50 vuoden takainen uutinen, kuinka talvi hyökkää koko maahan. Siperialainen talvi kattoi koko Suomen. Silloin oli vielä oikeita pakkasia täällä etelässäkin.

Säät muuttuvat, uutisointi on ja pysyy.

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Jeh, näinkin jo, että osaa Suomessakin vaikka bussi törmäillä tai rekka luisua ja raide- ja lentoliikenne häiriintyä... Kun tulee kerralla todella paljon sitä valkoista, ja tuulee ja kaikkea. Hollannissa ei varmaan koskaan ole tapahtunut, että tykkylumi kaataa puun raiteille. Täällä riittää ihan se pikku lumikerros sinällään pysäyttämään junan.

Emma S.

Moi!
Mun mielestä ei ole lainkaan kummallista, että maa, jossa vesi tulee useimmiten alas vetenä ei lumena, on kaaoksessa. Varsinkin jos lunta tulee tuollainen määrä kerralla. Yhteiskunta ei vain ole rakennettu tuollaisen ilman ympärille. On eri asia pohjoismaissa, jossa tuollainen vaihteleva ilma on viikkoittaista. Se tiedetään, että se tulee joka vuosi, joskin nekään valmistelut eivät aina riitä jos lunta tulee kerralla ja paljon. Voin kuvitella, että hollannissa ei esim. talvirenkaita useassa autossa ole joka on aika kriitinen tekijä miinusasteilla, jos haluaa että auto pysyy tiellä.

Se aika mitä itse asuin Hollannissa lunta tuli kerran-kaksi talvessa.

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Moi Emma! Se on ihan totta, että lumi on kertakaikkiaan harvinaisuus. Mutta yöpakkasia ja liukkautta on aika usein talven aikana, ja Hollannin ykköskeino siihen on levittää tiesuolaa niin paljon kuin vain ehditään, ainakin moottoriteille. Talvirenkaat eivät ole pakolliset ja niitä lienee vain harvoilla. Eikä ole tietysti saatu sitä tottumista ja harjoitteluakaan, että kukaan osaisi ajaa lumikerroksen päällä kuten Suomessa itsestäänselvästi. Eli on se ymmärrettävää monelta osin.

Viherjuuria

Haha, postasin juuri samoista lumista. Kölnissä ja sen ympäristössä ei sentään panikoiduta lumesta vaan ennemminkin villiinnytään, sillä niin harvinaista se kuitenkin täällä on. Mutta näköjään uutisointi on saavuttanut ihan omat sfäärinsä siellä teillä päin :D

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Sepä se, median paniikki on vähän huvittavissa mitoissa välillä. Mutta kyllä monet osaavat myös ottaa ilon irti: joku sitoi kelkan auton takapuskuriin ja ajoi McDriven läpi tällä ajoneuvoyhdistelmällä. Lumiukkoja ja muita taideteoksia on rakennettu, ja kelkkailevat lapset etsiytyivät Hollannin ainoiden pikku kumpareiden luokse laskemaan mäkeä.

Anu / Mielilandia

Muakin nauratti eka suomalaisturistin tavoin, mutta sitten taas: ainakin täällä Etelä-Hollannissa tuli nyt lunta kerralla paljon enemmän kuin kertaakaan sinä aikana, kun oon täällä asunut. Eipä siis ihme, ettei siihen olla tarpeeksi varautuneita. Eteläinen Suomi menee sitä paitsi sekaisin talvesta joka hemmetin vuosi, vaikka Suomessa lumitalven pitäisi kai olla aika normi-ilmiö. :D

Täällä rannikolla lunta tuli kunnolla vasta su ja ma, mutta sitten tulikin ihan reippaasti (ja nyt on pääkallokelit :/). Yllätyin iloisesti, kun NS laittoi jo sunnuntaina sähköpostia, jossa varoiteltiin maanantain harvennetuista junavuoroista. VR voisi ottaa tuosta oppia! Nimimerkillä talvet 2010-2011 menivät Helsingissä odotellessa junaa, joka ei koskaan saapunut.

Omalla kohdallani tämä kaaos meni paljon mukavammin kuin olin uskaltanut odottaa, vaikka varmasti ylireagointia punaisine koodeineen olikin ilmassa. Ja hauskasti kirjoitettu postaus, vaikken ihan yhdykään mielipiteeseesi. :)

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Moikka Anu! Täällä on tapahtunut myös se pari vuotta siten, että lunta tulikin noin viikoksi ja kaikista Hollannin rautakaupoista loppuivat lumilapiot. Välineet tosiaan hankitaan vasta kun tosipaikka tulee, ei ole sellaista arsenaalia kuin Suomessa. Ja kaipa ne kesärenkaat sutii siellä jäällä. Heh, Suomessa ehkä vielä yritetään puskea sisulla niitä junia suurenkin pyryn läpi, kunnes huomataan, ettei todellakaan toimi. Täällä luovutetaan jo etukäteen: arvelemme, ettei tästä mitään tule, joten karsimme puolet junavuoroista huomenna. Suunnittelun kannalta tietysti parempi matkustajalle tämä NS-tyyli.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram