Nyt ovat muuttopeipot ilmestyneet pohjoisesta takaisin tänne talviapajille. Ne, joita keväällä ohjeistin, milloin kannattaa lähteä Suomeen rakentamaan kesäpesää. Suomen peippo istui pönöttämään pihasyreeniin ja sanoi: ”Noni, olen palannut, missä ruoka?” Kokosin oitis lintulaudan ja kippasin sinne siemenseosta.

Tästä se lähtee, lintujen tarkkailun next level. Nyt saan tietää, keitä pihassa oikeasti liikkuu. Se on sikäli arvoitus, että Saksassa ja Hollannissa on levinnyt usutu-virus, joka tappaa mustarastaita ja varpusia. Onko niitä kuollut meidänkin pihapiiristä, vai ovatko ne vain olleet huolestuttavan hiljaa ja piilossa? Totuuden paljastaa ruokintapaikan olemassaolo. Ken täällä vielä on, tulee siihen.

Josko kohta saadaan taas räntäkerros kuten näissä vanhoissa talvikuvissa?
Josko kohta saadaan taas räntäkerros kuten näissä vanhoissa talvikuvissa?

Vuokrasin hyllyn uudesta kirppiskaupasta. Kehuivat paikallislehdessä, että se on ”suomalainen konsepti”, että myymälästä saa kuka vain vuokrata hyllytilaa ja myydä vanhaa tavaraa tai nettikauppansa tuotteita. Itse hintalaputtaa esineensä ja maksaa viikkovuokraa niin kauan kuin viitsii tai tavaraa riittää. Liikkeen omistajat hoitavat rahaliikenteen ja katsovat, että tavarat pysyvät siistissä järjestyksessä.

Halusinkin päästä eroon kertyneestä ylimääräisestä. Laatikoissa lojui sisustusjuttuja, jotka olivat aikanaan kivoja, mutta nyt eivät enää mahdu taloon tai sovi tyyliin ja jotka olisi sääli heittää roskiin, kun joku voi niistä vielä ilahtua. Puoti on suosittu, kaikki hyllytila täyttyi vuokralaisista ja ostajia liikkuu vilkkaasti. Ensimmäiset pikkuesineet ovat jo menneet kaupaksi minunkin hyllystäni.

Etsin pikku joululahjoja työkavereille ja hankin ensi alkuun satsin marsipaani-säästöpossuja, joiden selässä on kultafolioon pakattu suklaakolikko. Hauska; sillä voikin toivottaa rikkautta ensi vuodeksi. Paketista jäi yksi possu itselle syötäväksi ja aloin katsoa siihen kuuluvaa kolikkoa tarkemmin. Suomen leijona! Aa, onko näissä eri maiden euroja ja minulle jäi sattumalta juuri suomalainen? Käänsin kolikon. Hämärästi muistan tuon folklore-ristikuvion, eihän tämä ole mikään euro... ja tässähän lukee ”markka”! Kolikon mallina oli 1990-lukulainen Suomen markka. Hämärää! Tarkistin muiden possujen selkäkolikot. USA:n dollari, liettualainen kolikko ja vielä toinen markka. Vanhaa rahaa ympäri maailman. Aika kreisiä.

Menee vuosi vuodelta vaikeammaksi löytää joulukalenteri näiltä leveysasteilta. Sellainen tavallinen, jossa on kuvia, on haaste. Olemme ihan kaksistaan aikuistaloudessa, mutta Suomesta on jäänyt kalenteriperinne minulle päähän ja on hauska avata luukkuja vuorotellen tärkeänä rituaalina ja leikkiä, että on oikeasti jännää, tuleeko sieltä pingviinin vai omenan kuva.

Hollannissa myydään lähinnä suklaakalentereita. Nykyinen trendi varsinkin Saksassa on tavarakalenterit jokaiselle perheenjäsenelle. Esim. Kaufhof-tavaratalosta saa kosmetiikkakalentereita, joissa on tietyn merkin pikkutuotteita, ja olutkalenterin, painavan toosan, jossa luukun takaa löytyy todellakin pullo jokaiselle päivälle. Lapsille on Playmobil-osia sisältävä kalenteri ja vaikka mitä muuta lelusarjaa, tai hulppeita Kinder-suklaatuotteita.

Mutta se simppeli kuvakalenteri. Saksasta olen yleensä menestyksekkäästi bongannut meille kirjakaupasta jonkun yliromanttisen kalenterin, jossa on glitteriä ja suloisia eläimiä. Kaiken toivoni Saksaan panneena seisoin nytkin Oberhausenin suuressa Centro-ostoskeskuksessa (119 000 neliömetriä; 220 kauppaa) enkä löytänyt mistään kuvakalenteria. Kaikissa oli sisältönä joko mobilen osia, magneetteja tai jotain pikkukirjasia.

Saksalaiset työkaveritkaan eivät osanneet neuvoa kuvakalenterin äärelle. ”Pyh, kuvia, suklaata sen olla pitää.” -”Hö, se kalenterisuklaahan on hirveän halvan makuista, tehän tiedätte että meillä Suomessa on totuttu setä Fazerin laatutuotteisiin. Oikeastaan suklaakalenteri on vain sellaiseen sovelias, että pikkusisko syö salaa ekana päivänä isosiskon suklaat samantien loppuun, ja tästä tarinasta voi sille muistuttaa koko elämänsä ajan.” -”Saanemme varmistaa tässä vaiheessa, että teidän perheessä sähän siis olit se pikkusisko?” -”Niin kyllä... mutta hei siis, tää oli yleinen esimerkkitarina lehdistä ja netistä, eikä meiltä!”

Riemu oli suuri, kun menin mieheni kanssa Eindhoveniin kirjakauppaan, jossa on mukava kahvilanurkka ja pikkutavaraa kirjojen lisäksi ja cooleja hipsterikortteja. En uskaltanut odottaa mitään, olimmehan kuvakalenterittomassa Hollannissa, mutta halusin kuitenkin tarkistaa. Ja siellä se oli: pino englantilaisia adventtikalentereita, kauniisti piirrettyjä satumaisia. Halusin samantien kolme kauneinta ja päätimmekin ratkaista kalenteriongelmat kolmeksi vuodeksi ja ottaa ne kaikki. Ehkä perinnekalenterien perinne tulee nyt uudestaan nostalgia-retrotrendinä.

Otetaan nämä sekoilevat Ding dong -pöllöt ensimmäisenä käyttöön.
Otetaan nämä sekoilevat Ding dong -pöllöt ensimmäisenä käyttöön.

Kommentit (2)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram