Mitä löytyy hollantilaisesta metsästä? Lehtipuita, joita en osaa tunnistaa. Lintujen ääniä, joita en tunne. Tikka hakkaa ja käki kukkuu. Kyllä, oikeasti. Joku kiljahtelee kuusen latvoissa aina kovalla äänellä ”kip, kip!” ja se ei kyllä ole kana, vaikka kana onkin hollanniksi ”kip”. Tuo huutelija voisi ehkä olla käpylintu. Ahh, kiitos Wikipedia: ’Pikkukäpylintu ”höpöttää” hermostuneesti ja terävästi ”kip kip kip”.’

Meidän metsästä, jonka nimi on Geysteren ja joka on vanhan kartanon maita, löytyy vanha vesimylly padotun puron ääreltä, ja lammasniitty, jolla pidetään uhanalaista ja erityissuojelua vaativaa alkuperäisrotua, infotaulun mukaan.

Puro jatkaa kulkuaan ryteikössä ja sen yli on kaatunut puita kuin silloiksi, jotka jätetään luonnonmukaisesti kasvamaan sammalta ja maatumaan niille sijoilleen.

Lopulta puroa seuraava polku avautuu pöheiköstä avaraan pyökkimetsän laaksoon, jossa puro levenee ja kaartaa kauniina mutkina, kirkkaana ja hiekkapohjaisena puiden välistä. Ylittämiseen on rakennettu silta. Puron pohja on tässä kohdassa pehmeää savimaista hiesua, joka on muotoutunut virtauksessa näteiksi aaltokuvioiksi. Veden äärellä kasvaa saniaisia.

Puiseen piknikpöytään on syksyllä ilmestynyt luonnon kattaus: tarjolla on sammalkerrosta, tammenterhoja ja niiden kantoja, lehtiä, minisieniä ja pikku oksia.

Ja löytyy jalokastanjoita, jotka kelpaavat syötäväksi, toisin kuin hevoskastanjat, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä.

Kävelyteitä ja polku, kantoja, kuukusenmunia, sammalmätäs, muratti liaanimaisena viiden metrin korkeudessa puunrungolla.

Kyllä täällä raitista ilmaa voi käydä tankkaamassa, mutta ei täydellistä hiljaisuutta ja luonnon rauhaa. Hollannissa et nimittäin ole koskaan yksin, metsässäkään. Polulla tulee aina vastaan muita ulkoilijoita, pariskuntia, perheitä, lenkkeilijöitä ja koiran ulkoiluttajia.

Kommentit (4)

Vierailija

Jännä juttu noitten metsien kanssa. Suomi on etelästä pohjoiseen yksi iso metsä (68% maan pinta-alasta),  ja siitä  on jaettu hetaarimäärin palstoja yksityisille, kunnille/kaupungeille ja valtiolle.  Ne ovat alati näköyhteyden päässä elleivät ala kotipihalta. Hollannissa näky olevan eri nimisiä istutettuja metsiä, joita voi etsiä vaikka netistä, jos mielii lähteä kävelylle johonkin metsään. En tietänyt siellä olevan metsiä lainkaan, Kun kukaan ei ole niistä puhunut - tai lieneekö kukaan muu löytänytkään kui sinä.

Vierailija

Kyllä ne metsät ovatkin todella aika harvassa Hollannissa. Lähes kaikki maa on jossain hyötykäytössä, hyvin paljon maataloudella laitumina ja peltoina. On muutama tunnettu luontoalue tai luonnonpuisto kuten Veluwe, jossa kauriit käyskentelevät ja jossa on metsiä ja nummea, ja jonne mennään erikseen retkeilemään. Mutta sellainenkin luonto on ihmisen muokkaamaa jossain määrin, ainakin kävelypolkuja tehty. Ja aika lähellä jokaista luontoaluettakin hurisee jossain moottoritie.

Alankomaalainen

Alankomaat ovat ihmisten tekemiä. Sen kun sisäistää eli tajuaa, osaa myös nattia tästä käsintehdystä maasta, patoineen kaikkineen.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram