Joskus muinaisuudessa (no siis viime vuonna) kulki ulkosuomalaisten bloggaajien keskuudessa sellainenkin haaste, että kerro, miltä teillä kuulostaa. Mitä ääniä kuuluu tavallisena päivänä kodissasi? Mitä kantautuu ulkoa, ja mitkä ovat sisällä äänen lähteitä?

Ihan kiva tällaista miettiä, äänimaisemaa, jossa elää. Onko se hiljainen vai kova, rauhaton vai miellyttävä, entä yöllä ja päivällä? Varsinkin ulkomailla asuessa audiossa voi olla eksotiikkaa, jos ikkunat pidetään koko ajan auki lämpimässä ilmastossa ja kadulla pulisee vaikka millainen väenpaljous omien ikkunaluukkujen takana. Tai jos asuu jossain, jossa koko ajan töötätään skootterilla tai päristellään sadoilla mopoilla. Tai jos viidakon lintu huuteloo.

Meillä huuteloo vain seeprapeipot, olohuoneessa. On hetkiä, jolloin torkahtelen vaikka päänsäryn kourissa sohvalla, kuulen nurkan takaa piipitystä ja ihan järkytyn, että onks tää todellisuutta, että meidän olohuoneessa asuu lintuja, kuinka ABSURDIA.

Elämme itsestäänselvästi peippojen kanssa ja rutiiniin kuuluu huolehtia niistä päivittäin. Mutta välillä iskee hyvin outona se ajatus, että ihan oikeasti, täällä asunnossa ääntelee eläimiä ja täällä asuu todellakin lintuja. Kuinka omituista ja kuinka pelottavaa. Aikamoinen vastuu on elävistä olennoista kumminkin. Joskus kauhistuttaa se ajatus, että näin vaan sitten olen päättänyt olla vastuussa kokonaisten olentojen koko elämänkaaresta.

Peipot laulavat ja kotkottavat aika hillityllä volyymillä ja hiljenevät kiltisti illalla nukkuakseen kunnon yöunet. Kuten joku kyläilijä sanoi, niistä lähtee kotoisa taustaääni, tunnelmaa elävöittävä kulissi, joka ei häiritse. Päivälläkin ne vetävät usean kerran nokosia ja ovat pitkään täysin ääneti.

Yhteensä meillä on aika skandinaavisen hiljaista. Jos kaasulla toimivan lämmitysjärjestelmän pumppu alkaa murista, on aika kutsua huoltomies; optimaalisesti putkista ei kuulu mitään. Kellojen tikitys kuuluu. Jossain vaiheessa tajusin, hyvin hitaasti viikkojen kuluessa, että kaapin päällä seisova ikealainen pikkukello tikittää aika läsnäolevasti, vetäen huomiota puoleensa turhan paljon, jos yrittää lukea tai ajatella. Kun avauduin aiheesta miehelleni, selvisi, että hän oli juuri miettinyt ihan samaa, että tarvitaanko tuota lisäkelloa tässä ollenkaan ja että se tykittää aika lujaa. Näin kello poistettiin yhteisymmärryksessä.

Ostimme varastohuoneeseen pakastinkaapin todettuamme, että pelkkä jääkaapin pakastelokero on aina ongelmallisen pieni. Uusi pakastin on itsesulattava, ja se vaihde pitää vähän kummallisia vinkunoita ja surinoita. Pakastimen mukana tullut selityslappu oli sympaattisin näkemäni käyttöohje. Siinä selvitettiin yksityiskohtaisesti, mitkä kaikki äänet ovat normaaleja, joiden takia ei tarvitse alkaa soittaa helpdeskiin. Äänille oli piirretty joka kielialueella ilman käännöksiä toimivat valaisevat kuvat: pulputtaa kuin viinipullo, purisee kuin kissa, pihisee kuin höyrysilitysrauta, surisee kuin kärpänen. Nerokasta ja selkeää.

Joten näitä variaatioita on sitten kuunneltu, ainakin joka kerta varastohuoneessa käydessä.

Ulkonakin on yleensä melko rauhallista, näin rivitaloalueella. Täällä ei tosin tunneta kummoista sunnuntain kunnioittamista, joten sunnuntaisinkin saattaa laulaa jonkun sirkkelisaha tai nurmikkoa leikataan. (Sen sijaan Saksassa sunnuntaina pitää olla oikeasti hiljaa, olen kuullut usealta henkilöltä, muuten naapurit katsovat todella karsaasti tai huomauttavat asiasta.) Kesäisin tuntuu meidän korttelissamme aina jollain olevan joku koneistoa vaativa pihatyömaa käynnissä, niin että poraus, sahaus tai surina kantautuu jostain päin.

Kadun parkkiruuduissa kolautellaan auton ovia ja suljetaan takakontteja. Vanha diesel-kosla starttaa kuulostaen kokonaiselta rekalta, mutta pois ajaakin pieni henkilöauto. Täytetään pakettiautoja lankkuja mäiskien. Kuriiri tuo paketin ja rimpauttaa naapurin ovikelloa, se kuuluu meille asti. Vaimeaa musiikkia, pikkulapsen hihkaisuja, imurin hurinaa, linkoava pesukone, haukkuva koira saattaa kuulua hiljaisesti naapuriasunnoista. Kadulla käy roska-auto kippaamassa tyhjennyspäivänä jalkakäytävälle rullatut roska-astiat. Joskus harvoin lakaisukoneen kova humina. Ambulanssin sireeni isommalla kadulla talojen takana. Harakka räkättää korkeassa puussa, sepelkyyhky huhuaa katolla, varpunen sirkuttaa tuijassa pikkuvessan yksinkertaisen ikkunalasin läpi kuuluen. (Yläkuvan varpunen ei liity tapaukseen, vaan poseeraa Berliinissä kiertoajelulaivalla.)

Äänikulissiimme kuuluu myös lentokoneita. Jos jylinä voimistuu sellaiseksi, että alkaa pelätä suihkukoneen putoavan talon päälle justiinsa, se tarkoittaa sitä, että on itätuuli ja laskeutuva Ryanair tekee kunniakierroksen kylämme yllä. (Tässä jutussa kerroin, mitä täällä lentää ja miten koneita voi kätevästi tarkkailla)

Samoin vain itätuulella läheisen moottoritien hiljainen humu kantautuu makuuhuoneen ikkunasta läpi. Tietynlainen matala kaikenkattava humina taas tarkoittaa sitä, että ilmavoimilla on harjoitusviikkonsa. F-16-hävittäjät vetelevät rundia seutumme päällä matalalla. Joskus koneen näkee kiitävän mustana kolmionuolena taivaalla. Kuten armeijan luonteeseen kuuluu, koneet lentävät yleensä anonyyminä, mutta joskus harvoin ne lähettävät signaalinsa siviili-ilmailun nähtäväksi. Lentotutkassa näkyy silloin hävittäjälle annettu lempinimi ”Tiger1” tai ”Bonzo”. Kas kun ei Rambo.

Silloin kun olen hävittäjää pystynyt seuraamaan tutkasivustolta, olen tajunnut, kuinka älyttömän nopeita ne ovat. Sillä hetkellä kun humina voimistuu tässä kohdassa maksimiinsa, kone on jo ihan eri kylässä 10 kilometrin päässä. Harjoituslennoilla ne sahaavat tuntikausia samaa soikiota.

Hävittäjien jylinä on sen verran kova, että se alkaa ärsyttää parin tunnin päästä. Että lopettakaapas jo pojat. Siitä tulee jotenkin levoton olo. Mutta ilmavoimat sentään kertoo kiltisti nettisivuillaan, milloin pidetään harjoituksia ja kuinka kauan ne kestävät. On eri fiilis tietää, että nyt menee tiistaista torstaihin näissä merkeissä, kuin arvailla melun mahdollista loppumista keskenään. Tähän mennessä lukujärjestys on aina loppunut illalla klo 23. Yörauha on siis taattu.

Ja yön äänet meillä sitten? En oikein tiedä... käytän aina korvatulppia, en osaa nukkua ilman. Eipä tarvitse havahtua jokaiseen naapurin pikkukolahdukseen tai auton oven mäiskäykseen.

Alkuperäinen haaste löytyy tästä KK:n Murehtija-blogista. Lisäsin linkin tähän, kun sain vihjeen, missä artikkeli seikkailee. Ajankohdan muistin, eli viime syksy.

Kommentit (4)

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015

Meilläkin on pohdittu, pitäisikö kutsua huoltomies kylmälaitteita kuuntelemaan. Kiitos vinkistä. Ei siis tarvitsekaan.😂
Oon lapsuudenkotiin palannut ja hiukan huvitti myynti-ilmoituksen maininta rauhallisesta sijainnista. Vierellä kulkee niin päärata kuin suht vilkas autoväylä. Vieressä on myös sairaala ja radan yli moikaa lähikirkko kellojaan. Helsinki-Vantaan lentoliikenne suihkii ylitse. Vaan rauhallista on - minäkin käytän korvatulppia.😊 Jos maailma ympärillä hiljenee, keksii vahtikoira antaa hälytyksen milloin mistäkin.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram