Olisin voinut mennä äänestään pressanvaaleissa Rotterdamiin, jos olisi tullut toinen kierros. Ihan siksi, kun en ole sitä kaupunkia nähnyt. Olisi ollut matkakohde lauantaiksi.

Olisin nähnyt kuuluisan Suomalaisen merimieskirkon, joka on siellä joku megalomaaninen hollanninsuomalaisten yhteisö ja aktiviteettikeskus. Ja äänestyspaikka. Mennään nyt sitten joku kerta keväällä vaikka, ilman vaaleja.

Rotterdamista ei ensimmäiseksi tule kovin imartelevia seikkoja mieleen. Rikollisuus kukoistaa pahimmin kaikista Hollannin kaupungeista. On Feyenoordin jalkapallohuligaanit. Kuulemma kylmä bisneskaupunki, toimistorakennukset, liika modernius, tornitalot - syyttävä sormi osoittaa itään: natsit pommittivat kaiken tuusaksi, sinne meni vanhat nätit talot.

Silti jotkut turistit ja suomalaiset sanovat, että siellä on myös mukavia ostos- ja kahvilakatuja, söpöjä näkymiä, hyvän fiiliksen nättejä paikkoja. Isossa kaupungissa on tilaa variaatiolle ja useampi kuin yksi totuus, uskon sen.

Ja kuuluisuudet, jotka kiinnostavat, ovat: Markthal, ”kauppahalli” eli modernin arkkitehtuurin kaarirakennus, jonka seinien sisässä on asuntoja ja keskellä värikkääksi designatun sisäkaton kaaren alla hipsteritori eli hieno kulinaristinen elämys, melko kallis tosin. Sieltä saa mukaan tai samantien välipalana herkkuja ja erikoisuuksia. Sitten on Euromast-näköalatorni. Aseman lähellä olisi joku miniatyyrimaailma / pienoisrautatie.

Sightseeing-kierroksen voi tehdä amfibibussilla, joka ajaa Maas-jokeen kellumaan laivana. Joku tuttu oli Budapestissa tällaista käyttänyt.

Ja onhan siellä eläintarha Blijdorp, Bokiton koti. Bokito on kuuluisa gorillauros, joka sai ihmevoimat ja karkasi aitauksestaan höykyttämään naista, joka kävi harva se päivä tuijottelemassa Bokitoa silmiin, vaikka häntä siitä varoitettiin. Bokito kai turhautui, kun tuo kiinnostava ja tottelematon naaras joka kerta lähti paikalta. Annettuaan naiselle selkäsaunan Bokito riehui snäkkibaarissa, tilasi parit ranskalaiset, mäiski huonekaluja ja vahingoitti muutamaa muuta ihmistä.

Lopulta nukutuspanos riitti keskeyttämään riehunnan ja Bokito sai jäädä henkiin, ja asumaan moninkertaisesti vahvistettuun aitaukseensa.

Silloin kun Bokito oli ajankohtainen uutiskohu, yksi työkaveri tuli kesälomalta ja puuskahti turhautuneena: ”Ja mä luulin, että ei täällä mitään tapahdu, kaikki on kuitenkin rauhallista kotimaassa tällä välin, ja sitten palaan ja luen, että täällä on riehunut joku hullu apina!”

Vuoden sanaksi 2007 valittiin ”bokitoproof”, eli adjektiivi materiaaleille, huonekaluille tai aidoille, jotka ovat tarpeeksi tukevia kestämään vaikka Bokiton hyökkäyksen.

Bokito on syntynyt Berliinin eläintarhassa. Berliini ja Rotterdam, rouhea urbaani viidakko, totta kai siellä kasvaa tällaisia bokitoja. Sopii maisemaan.

Otsikon Bokito-fanikortin kuvaaja: Jan Windhouwer; Markthal-kuvien kuvaaja tuntematon

Kommentit (2)

Anu / Mielilandia

Höps, Rotterdam on kaukana tylsästä! :) Mun teoria on, että hollantilaiset eivät monesti tykkää siitä juuri sen takia, että se muistuttaa toisen maailmansodan pommituksesta (joka oli totta kai ihan hirveä). Se moderni arkkitehtuuri siellä on kuitenkin ihan supersiistiä, ja on siellä paljon muutakin, kuten juurikin Markthal, ihania kahviloita ja baareja, hyvät ostosmahdollisuudet ja yksinkertaisesti jotenkin vaan niin kiva tunnelma (eikä sen yhden toisen Damin turistilaumoja). Ja tietty pihasauna ja Suomi-karkit merimieskirkolla. Että sinne vaan ilman vaalejakin! :)

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017

Moro Anu! Hyvä puolustuspuhe. Haluankin nähdä ja kokea itse, miltä kaupunki tuntuu ja antaa sille avoimesti mahdollisuuden olla kiva. Mielestäni myös monenlaiset rakennustyylit ovat esteettisiä ja valokuvauksellisia, joten arvelenkin, että pitäisin monia rakennuksia cooleina. Ooh, pihasauna... Sittenhän on vielä valtava satama, jos sinne järjestetään jotain kierroksia, niin sekin olisi jännä nähdä.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram