Vuoden saavuttua tähän pimeään vaiheeseen ajankohtaisia ovat: uuden taskuallakan osto, kauppojen joulukoristeosastot - ja kaki.

Syökää ihmiset kakia! Ystävällinen suositus. Joku jotain kautta neuvoi jotain, ja tässä ringissä olivat vanhempani mukana ja suomalainen hypermarket, ja lopulta en muista, keneltä tieto tuli perille, mutta salainen vinkki kuului: ”Ootko maistanut kakia? Se on se hedelmätiskillä oleva oranssin tomaatin näköinen sileä vehje, ja ne on makeita ja hyviä, kannattaa kokeilla!” Näin opin uuden hedelmän ja minusta tuli fani.

Kaki on makeahko, ja jos se on kypsynyt niin pitkälle, että antaa vähän periksi puristaessa, se on jopa erittäin makea. Helppokäyttöinen: viipaloin vain päätypalan pois, jossa kanta on kiinni, ja sitten siivuina, lohkoina tai paloina sellaisenaan. Kaikki on syötävää, sisällä ei ole mitään hankalia kiviä tai siemeniä. Ruutukokki-keittokirjani käskee kuorimaan kakin, mutta olen kyllä vetäissyt ne aina kuorineen enkä vielä ole kuollut. Ilahduttavaa on myös, etten lähes koskaan saa kakista allergiaa, toisin kuin ajoittain monista muista hedelmistä.

Kaki tunnetaan myös nimellä persimon ja sharon, alkuperämaan mukaan vaihdellen. Ne ilmestyvät kauppoihin lokakuussa ja katoavat vähin äänin noin maaliskuussa. Kesäkuukausina niitä ei saa ollenkaan. Kysyin meidän vihanneskaupasta, joka on siis hedelmien ja vihannesten erikoisliike. Ei, kakia on vain talvella.

Nyt koitti sitten riemun päivä, kun frankfurtilaisessa katukojussa näin ensimmäisen tämän syksyn kakin. Ja pian niitä alettiinkin mainostaa jokaisen ruokakauppaketjun mainoslehtisessä. Jee, nyt ohjelmassani on kaki päivässä aina hamaan maaliskuuhun saakka, jolloin pitää taas vieroittua tuosta kaverista.

Toinen myöhäissyksyn merkki on taskuallakka. En ole oppinut digitaalista ajanhallintamenetelmää ja tajuan parhaiten, mitä seuraavina viikkoina tapahtuu, kun plärään paperista kalenteria, johon olen kirjoittanut kaikki tulevat menot. Täytän siihen myös päiväkirjamaisesti, ”mitä tehtiin tänään”, jos on jotain mainitsemisen arvoista.

Kun nuuskin kirjakaupassa ensi vuoden mallistoa, voin yhdellä kriteerillä hylätä samantien 80 prosenttia ehdokkaista. Yhtä erittäin huonoa seikkaa en nimittäin hyväksy: liian monessa kalenterissa on varattu viikonlopun päiville vähemmän kirjoitustilaa kuin arkipäiville. Usein lauantai ja sunnuntai saavat jakaa keskenään yhden arkipäivän kokoisen alueen. Tai lauantain ja sunnuntain rivit ovat vähän kapeammat kuin rivit maanantaista perjantaihin. Tai koristepiirrokset, kukat, siilit ja kisut, kipittävät aina juuri sunnuntain kohdalla täyttäen puolet sen tilasta.

Mikä älyttömyys! Viikonloppunahan asiat tapahtuvat. Juuri lauantaille ja sunnuntaille tarvitsen suurimman tilan. Työpäivinä voisin kirjoittaa joka päivän kohdalle hyvinkin jännästi, jos jaksaisin, että ”töissä”. Siinä se. Työpäivä ei kalenterissa paljon tilaa vie. Mutta lauantaina ja sunnuntaina on kaikki menot, retket, kauppareissut, asiainhoidot, kampaajat, spontaanit harrastukset, iltamenot kavereiden kanssa, tapaamiset.

Joten ehdoton vaatimukseni on, että taskukalenterissa on lauantaille ja sunnuntaille vähintään yhtä paljon tilaa kuin muille viikonpäiville. En nimittäin ole ostamassa mitään businesskalenteria, jossa eletään vain ma - pe (ja kamoon, se kisumisukalenteri tuskin onkaan tarkoitettu liike-elämän johtonuoraksi), joten haluan kaikki päivät.

Designeja riittää silti karsinnasta huolimatta. Nyt päädyin dynaamiseen, oikein jopa mustalla höystettyyn ornamenttikalenteriin, vaikka yleensä välttelen kaikkea mustaa. Voimakas kuvitus inspiroi jotenkin heti kirjoittelemaan väliin mustalla kuulakärkikynällä. Vähän enemmän poweria tällä kertaa.

Ja kolmas loka-marraskuun havainto: joulu on tulossa! Tarvitsimme uudelleen sisustettuun olohuoneen takanurkkaan valosarjan ja lähdin mieheni kanssa suureen puutarha- ja sisustuskauppaan. Eiköhän siellä ole jo kaamosvalot esillä. No oli, koko joulumaailma oli avattu ja eri mallisia muovikuusia metsän verran tarjolla. Vitriinissä välkytteli ja kilkutteli talvinen pienoismaailma, jossa lapset ajavat karusellissa hankien ja lumisten vuorten keskellä, lumikuusten välissä houkuttelee myyntikojuja, keinulauta kiikkuu edes takaisin ja kylän valot palavat. Talvikaupungin miniatyyrilementtejä valoineen ja liikkuvine osineen voi ostaa kotiinsa.

Ja oli kymmeniä eri näköisiä ja pituisia kuusenvalo-, sisävalo-, ulkovalo-, räystäsvalo-, vilkkuvalo-, värivalo-, tähtivalo- ja tunnelmavalosarjoja. Oli pastellinvärinen joulunurkka karvaisine pehmotyynyineen ja puuterinvärisillä ruseteilla koristeltuine tekokuusineen, oli harmaita pehmoporoja, pöllöjä, turkooseja kauriita, tähtivaloa tuikkivaa porotunnelmavalokuvataideteosta, vaaseja ja kultapölyin koristeltuja vihreitä pulloja täynnä tuikkuvaloja, punainen joulunurkka ja valkoinen joulunurkka ja värikäs joulunurkka.  

Onneksi emme tarvitse enää yhtäkään uutta koristetta. Vaikka ihan salaa haaveilen sellaisesta todella kitschisestä kokovalkoisesta tuuheasta tekokuusesta, jossa roikkuisi runsaasti suuria kiiltäviä mintunvihreitä, turkooseja, pinkkejä, vaaleanpunaisia ja violetteja palloja. Jos sille tielle lähtee, niin sitten kannattaa vetää kunnolla överiksi.

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram