Silloin kun vielä jaksoin puuhata postimerkkien parissa, lajittelin eri maita kyynisenä. ”Honecker. Taitaa olla DDR. Ruman Honeckerin naaman kehtaavat siihen pistää.” Huomasin symbolismia pinotessani huolimattomasti DDR-merkkejä ja runoilin:

DDR. Eilisen mahtava
valtakunta
Tänään se lajitellaan
postimerkkikansioihin
surullisen tunnelman vallitessa

(Täähän vois olla vaikka Pentti Saarikosken runo. Jos tosta saisi väännettyä haikun niin vois markkinoida.)

Koko DDR:n olemassaolo herkistää loppujen lopuksi, vaikkapa Berliinin mainion DDR-museon heti ensimmäisen yleiskatsaustekstin kohdalla. Kuinka epätoivoinen valtio päättääkin sitten pitää kansalaisensa väkipakolla rajojen sisällä antamatta näille koskaan enää mahdollisuutta poistua. Kuinka 65000 berliiniläistä yritti kulkea työpaikalleen länsipuolelle eräänä tavallisena aamuna 60-luvulla ja yhtäkkiä katu olikin suljettu piikkilangoin.

Puoluejohdolta voi anoa lomalupaa johonkin ”sosialistiseen veljesmaahan”, mutta sen sanominen ääneen, että haluaisi muuttaa ulkomaille, johti siihen, että oli epäilyttävä kansalainen ja petturi, jota Stasin täytyi tarkkailla ja vakoilla erityisesti.

Checkpoint Charlien vieressä oleva muurimuseo (Mauermuseum / Haus am Checkpoint Charlie) sisältää esineistöä ja tarinoita pakoyrityksistä. Traagisesti piikkilanka erotti perheet ja suvut toisistaan eikä kukaan sillä hetkellä tiennyt, että raja sulkeutuisi armotta 28 vuodeksi. Jotkut rajasotilaat tajusivat viimeisen mahdollisuutensa tulleen ja konkreettisesti loikkasivat piikkilankaesteiden yli länteen ennen kuin lopullinen, ylipääsemätön muuri rakennettiin.

DDR-museon johto on siitä keskustellutkin, miten tuo aika pitäisi esittää ja miten sitä muistella. Jotkut ovat sitä mieltä, että ainoa oikea tapa on muistuttaa diktatuurin kamaluudesta. Toisaalta DDR:n arki kiinnostaa nykyihmisiä kovasti. Maa oli kuitenkin miljoonien ihmisten koti kymmenien vuosien ajan. Siellä elettiin, työskenneltiin, asuttiin, perustettiin perheitä, kasvatettiin lapsia - systeemin mahdollisuuksien rajoissa ja usein tavaroiden ja elintarvikkeiden puutteessa, mutta kuitenkin myös melko tavallisesti tallustaen. Museoon on rakennettu tyypillinen betonilähiöasunto huonekaluineen ja esineineen.

Itä-Saksan nostalgiasta käytetään nimeä ”Ostalgie” (Ost = itä). Siinä on mukana naureskeluakin, ja museon mielestä kaikki aspektit ansaitsevat kyllä muistelonsa. Huonolaatuiset itätavarat olivat jo eläessään ironian ja pilkan kohteena, ja pitäähän nekin vitsit säilyttää. Lännestä tunnettiin kahvimerkki ”Jacob’s Krönung”, kun taas idässä myytiin korvikesekoitusta, jonka omituiset siemenet tukkivat ihmisten kahvinkeittimet. Tämä kahvi sai pilkkanimen ”Erich’s Krönung”, Honeckerin mukaan.

Suomi oli DDR:n silmissä melko neutraali valtio, ja niinhän se yritti ollakin, idän ja lännen välissä, osallistuen Euroviisujen ohessa myös ”Intervision laulukilpailuun” Puolan Sopotissa. Itäsaksalaisille myönnettiin kaikkiaan reilut 1000 lomalupaa Suomeen. Itä-Saksasta olemme ottaneet mallin peruskouluun, itäblokkilaisen sanan ”broileri” ja televisioon Nukkumatin. DDR:ssä Sandmännchen-lähetyksessä oli tosin aivan eri musiikki, jossa lapsikuoro laulaa. Suomen ”Nukkumatti, Nukkumatti lasten” on kotimaista tuotantoa ja mielestäni kaunis helmi.

Dederon on DDR:ssä kehitetty tekokuitu, versio perlonista. Ostin kerran dederon-kassin Bonnista, historiamuseo Haus der Geschichten museokaupasta. Vaihtuvassa näyttelyssä esiteltiin tekstiilejä ja tekokuitujen nousua niin idässä kuin lännessä, ja jollain ihmeellisellä tavalla oli olemassa vielä kukallista dederon-kangasta, josta oli ommeltu ohuita ostoskasseja. Pääsin pullauttamaan ilmoille tässä ajassa hämmentävän kuuloisen kommentin: ”Äiti, tää mun dederon-kassi on todella hyvä!”

Siellähän he ovat paikoillaan Berliinissäkin, entiset itäsaksalaiset. Jokilaivalippujen myyjärouva huokaa, kuinka joutui koulussa opettelemaan venäjää, jolla ei tee mitään - nyt tarvittaisiin tietysti englantia kaikille turisteille. Yritän olla ymmärtäväinen, että niinpä, minkäs teet, kun sen katsottiin olevan tärkeää silloin. Ajan kuva livenä.

Ymmärrän, että entiset itäsaksalaiset muistelevat joitakin asioita haikeastikin. Jokaisella on nostalgisia mielikuvia lapsuutensa ja nuoruutensa esineistöstä. DDR:läisten tapauksessa ne yksityiskohdat vain kuuluvat valtioon, jota ei enää ole olemassa, ja henkilökohtaiseen liittyy maailmanhistoriallinen mutka. Itä-krääsä ja ”ostalgia” elää, ja useimmille on helpotus, että sitä voi katsoa taaksepäin.  

Tämä muistelo liittyy toukokuiseen Berliinin-matkaamme, josta voit lukea nämä reportaasit:

Villi Berliini itkettää ja ilahduttaa

Koeajossa Trabant

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram