Täkäläisessä Ikean ravintolassa mainostettiin ruotsalaista seisovaa pöytää jouluksi... kuvassa näkyi ainakin lihapullia ja kaloja. Naureskelin, että eivät ihan uskalla sitä kaikken autenttisinta Ruotsin jouluherkkua tänne lanseerata: maksalaatikkoa, leverlåda.

Sain hankittua meille skandinaavisen tuulahduksen Ikean ruokaosastolta: graavilohen, savulohen, sinappisillin ja matjessillin. Pipareiksi kelpaavat tänä vuonna Ikean valmiit tiput. Tämä joulu on vain ohikiitävä pidennetty viikonloppu ja sitten menen taas töihin. Helppoa ruokaa pliis, sillä juuri nyt en veny leivontamaratoneihin enkä halua seistä sitä ainoaa vapaa-aikaa loihtimassa tuntikausia aterioita. Jos sais vaikka hetken levätä. Joulukuusi onneksi koristeltiin jo marraskuun puolella.

Jos stressi tuntuu muutenkin siltä kuin Hydraulic Press Channel livenä, niin ei kannata nostaa joulun rimaa perfektionismiin saakka. (Tuolla kuuluisalla YouTube-kanavalla suomalainen mies pusertaa kaikenlaisia esineitä tuusan nuuskaksi hydraulipuristimella, tankeroenglannilla selitettynä, ja hauskaa on.)

Muutoin pipareiden leipominen on oiva perinne. Leivoin hollantilaisesta miehestäni piparkakkutalkoiden kelpo apurin heti alusta asti. Niinä jouluina, jotka vietämme vanhempieni luona Suomessa, piparileivontaan varataan erikseen paikka aikataulusta.

Jos taikinan jaksaa tehdä itse, se tuoksuu hurmaavalle. Jäähtyvä köntsä on kiva kääriä kelmuun jääkaappiin ja hämmästellä muodonmuutosta, kuinka kiinteä siitä tulee yön yli kylmässä. Materiaalilla sössääminen ja taikinan käsittely omin käpälin on parasta askarteluterapiaa. Ja raa’an taikinan syöminen välttämätön osa työskentelyä.

Jos aika ja into riittää, saatamme suunnitella myös piparkakkutalon. Sen tekemisessä voi haastaa itsensä vaikeisiin suorituksiin ja pääsee jännittämään, tuleeko tuloksesta yhtään sellainen kuin toivoo.

Koululaisena tein usein piparkakkutalon, välillä yhdessä kaverin kanssa, ilahduttavalla anarkialla. Syntyi navetta ja kärtsännyt maatalon isäntä, ja mökin ikkunalla makaava keltainen lontoonrae oli tietysti ”friteerattu banaani jäähtymässä”. Kaveri muotoili bemarin ja pursotti logon kuorrutteesta, ja minun taloni pihalla luikerteleva huurteinen kyy lähestyi hiekkalaatikossa kauhuissaan huutavia ipanoita. Oli se taidetta.

Äidin varastoissa on runsas valikoima piparimuotteja. Sikoja on aina ollut kaksi vaihtoehtoa. Pyöreämuotoinen on mielestäni enemmänkin ”kilpikonna”. Toisella on terävä kärsä ja muutenkin realistisemmat kurvit. Ei näistä pysty valitsemaan, kumpi on se oikea. Molempia on pakko tehdä, tasapuolisesti. Kilpikonnakin kun on ollut mukana menossa varmaan 70-luvulta saakka.

Tavoitteena on käyttää kaulittu taikinalevy mahdollisimman tehokkaasti eri muottien kuvioihin, jotta reunoja ja välejä jää vain minimaalisesti seuraavalle kierrokselle.

Klassikkovitsi, joka keksittiin jo peruskoulussa, on kirjoittaa kuorrutteella ”SIKA” ainakin yhteen possupipariin.

Kuorruttamista on kokeiltu sekä itse tehdystä leivinpaperituutista että kaupan tuubeista. Itse on tuprutettu punaista värijauhetta pölysokerin sekaan ja saatu vaaleanpunaista. Värijauhetta, jos mitä, on annosteltava erittäin varovaisesti hitusen verran. Valmis tuubivihreä on aika ärhäkän väristä.

Muottien joukkoon on ilmestynyt uudempia kuten Muumi, Suomi, pikkukoira ja Taalainmaan hevonen. Koulun teknisissä käsitöissä (eli rättikässän poikavastineessa; formerly known as puukässä) valmistin alumiinista suuren lehtipuumuotin.

Sitten hollantilainen mies teki vahingossa Suur-Suomen eli paistoi karttapiparin peilikuvana. Nauroimme koko perhe kaksin kerroin ja selitimme, että nyt voi olla poliittinen konflikti lähellä, kun vaikuttaa siltä, että Petsamo ja Karjala on tuotu takaisin itärajalle. ”Oho.”

Piparkakkutaloihin mittailen seinät itse ja leikkaan veitsenkärjellä pieniä puskia ja eläimiä suoraan taikinalevystä. Siihen en muotteja tarvitse. Tosin jälkeenpäin hämmästyttää, miten ihmeessä saimme tuon kaksikerroksisen linnan kerran aikaiseksi.

Epäihanin hetki on kristallisokerin kuumentaminen pannulla. Se on hetkessä joko liian löysää tai jäähtyy kivikovaksi lasiksi. Koko ajan täytyy varoa kuumaa pannua ja kuumaa sokeria ja silti dipata siihen seinänreunoja ennätysnopeudella. Koskeeko nämä kulmat nyt toisiaan? Äh, ei! Joko se jähmettyi! Ja sokerilangat venyvät halki keittiön operaation aikana.

Jotta ensi vuonna varmaan taas.

Kommentit (0)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram