Olen osallistunut kuin huomaamatta jo neljään taideprojektiin. Ja se oli pelkästään hauskaa ja helppoa. ”Nykytaide - hauskaa ja helppoa!” No riippuu ehkä tyylisuunnasta.

Mitenkäs tämä alkoi. Haahuilin paikallisen taidekeskuksen maalauskursseilla pari vuotta sitten. Opettaja Roel kertoi osallistuvansa tuttavansa Edin projektiin, jossa saa tilata häneltä tyhjän vihkosen, piirtää sen täyteen ihan mitä itse haluaa ja lähettää sen takaisin postissa. Kertyneistä vihkosista pidetään näyttely.

Selvisi, että Ed itse oikein sitoo vihkoset langalla käsin ompelemalla, omilla pikku kätösillään, vaikka onkin raavas mies. Ja lopulta jokainen osallistuja myös saa Ediltä hänen täyteen taiteilemansa vihkosen vastalahjaksi. Onpa homma.

Projekti 1: Kävin näyttelyssä, jossa ensimmäiset vihot olivat esillä ja jutskasin Edin kanssa. Tilasin itselleni vihon, täytin sen, lähetin takaisin, ja kävin katsomassa seuraavan näyttelyn, jossa oma vihkoni oli mukana kymmenien joukossa.

Mikä variaatio. Joku oli luonut valkoisesta paperimassasta kuplakennoston, jonka sisällä taidevihko makasi. Joku toinen oli sulkenut vihon salaperäiseen puulatikkoon, jossa luki, että sitä ei saa avata. Muiden vihkojen sivuilla oli lehtileikkeitä, tekstiilikollaasia, keramiikkakappaleita, runoja, mustekynää, kolmiulotteisesti avautuvia paperista leikattuja taloja, akryylimaalia, tussia, ihan mitä vain.

Näyttelyn satoa
Näyttelyn satoa

Minun vihkoseni
Minun vihkoseni

Vähitellen ymmärsin nettisivuilta ja Facebook-ryhmistä, että tämä ”Project mailart books” on vain yksi sadoista maailman postitaideprojekteista. Kaikenlaista on käynnissä. Joku kerää täyteen piirrettyjä postikortteja Portugaliin, joku toinen tietyn kokoisia pikkupiirroksia johonkin muuhun maahan. Olennaista on, että teokset ovat kulkeneet postin kautta kirjeenä määränpäähänsä.

Projekti 2: Vihkonäyttelyn kautta tutustuin Carmeniin, joka haluaa kerätä kiven jokaisesta maailman maasta. Listasta voi tarkistaa, mitkä maat vielä puuttuvat, ja tarjoutua täyttämään tehtävän, jos sattuu matkustamaan tarvittavaan maahan. Saat mukaan Carmenin pihastaan poimiman ja nimimerkitsemän pyörökiven ja viet sen kohteeseen. Valitsemassasi maisemassa vaihdat hollantilaisen kiven paikalliseen ja otat tapahtumasta valokuvan. Olen hommannut kokoelmaan kiven Suomesta, Curaçaosta ja Dominikaanisesta Tasavallasta. Kun kaikki maat ovat koossa, kiviä pitäisi olla noin kuutiometri, ja tästä tehdään näyttely, jossa esitellään osallistujien ottamat valokuvat vaikkapa suurelle maailmankartalle liimattuina. Saattaa vähän kestää vielä ennen kuin tavoite on saavutettu.

Kiven vaihto Curaçaon pohjoisrannikolla, suomalaisella järvellä ja Puerto Platassa
Kiven vaihto Curaçaon pohjoisrannikolla, suomalaisella järvellä ja Puerto Platassa

Projekti 3: Sitten Ed keksi ”Used coffeefilter artin”. Huuhtele ja kuivata käytetty ruskeapaperinen kahvinsuodatin, piirrä tai maalaa sille ja lähetä Edille. Ajatuksena oli vaikka se, että piirroksen pohjana ryppyinen, ruskea suodatinpaperi on hankala ja huono materiaali, mutta mitä siitä silti saakaan aikaan, kun vain alkaa taiteilla. Valmistin kaksi ja kävin mieheni kanssa näyttelyssä, joka järjestettiin pienen kahvipaahtimon hallissa.

Minun kahvinsuodattimeni
Minun kahvinsuodattimeni

Carmen alkoi pitää omaa taidegalleriaa ja kävimme avajaisissa, joissa 80-luvun kuuluisan Doe Maar -bändin kitaristi Ernst Jansz esitteli pikkuesineistä, nukeista ja hahmoista kokoamiaan kolmiulotteisia runsaan rönsyileviä, kimaltelevia ja värikkäiksi spreijattuja skenarioita otsikolla ”La parata bizarra” eli ”Omituinen paraati”. Puheen piti Jan Smeets, suurten Pinkpop-festarien legendaarinen johtaja, ja siteerasi ysäribiisiä ”How bizarre, how bizarre”. Musiikkiharrasteinen mieheni oli innoissaan julkkiksista, joita pääsi näkemään minun ”korkeakulttuuri”-kytkösteni kautta.

Projekti 4: Kaksi Carmenin kaveria hankkivat toisistaan tietämättä saman kauppaketjun keltaisen kesämekon ja julkaisivat siitä valokuvan samana päivänä Facebookissa. Siitä syntyi idea; näin käsitetaiteilija tekee kaikesta taidetta. Yhteisöllistä taidetta nimenomaan: kaikki mukaan. Facebook-ryhmässä kerättiin halukkaita ottamaan itsestään tai kaveristaan kuva samassa mekossa, jotta saadaan koko joukko A4-vedoksia. Saa myös tehdä kuvataidetta, jossa käsitellään teemaa keltainen.

Jees, joku kreisi taidekuva! Halusin ottaa sellaisen itsekin. Mekko kiersi postitse Hollantia ja Belgiaa ja siinä kuvattiin sekä naisia että miehiä. Ensi keväänä on näyttely tästä kaikesta.

Minua viehättää se kokeellisuus ja vapaus, että on vain hassu heitto, joka otetaankin vakavasti ja siitä syntyy projekti. Juuri näin ja aivan oikein. Polkaistaan pystyyn tyhjästä juttu.

Ed kerää myös piirrettyjä omakuvia, joista oli jo näyttely Seinäjoella. Ja johtaa projektia, jossa muistetaan Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta ja tsunamia, ja sen johdosta hän on lentänyt mm. Etelä-Koreaan pitämään kansainvälistä näyttelyä.

Jotkut ne ehtii, ja vielä päivätyön ohessa. Kyllä taide avartaa ja avaa näkökulmia. Ja rohkaisee: senkun teet vaan ja toteutat idean!

Kommentit (0)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram