Opiskellessani Saksassa olin aika introvertti. En kuulutellut sitä, että olen Suomesta, vaan puikkelehdin joukossa haluamatta herättää huomiota. Tiesin, että aksenttini kuuluu ja että jotkut eivät ehkä kehtaa kysyä suoraan, mistä ulkomailta olen. Niin asia jää selvittämättä ja joskus tuntui, että hiljainen kysymys on ilmassa, mutta lyhyissä kohtaamisissa teemaan ei välttämättä päästä. Kävin kampaajalla ottamatta alkuperääni puheeksi.

Tukkani paljasti minut. Pehkoani tutkittuaan kampaaja totesi: ”Mä laitan tähän tällaisen suomalaisen leikkauksen, se sopii tähän.” Jaaha! Olin niin ujo ja estynyt, etten edes silloin uskaltanut pamauttaa ilmoille sitä, mikä olisi oikeastaan ollut ihan paras vitsi: että olen itse asiassa suomalainen.

Opin ajan myötä, että minun kannattaa ottaa rohkea ja äänekäs ensimmäinen askel, kun menen uuteen porukkaan, ja aika alussa tiedottaa selkeästi, johonkin lauseeseen pakattuna, että olen Suomesta. Kaikki ilahtuvat, kun asia selviää samantien. Itse ilahdun, kun saan viitekehyksen vaikkapa tarinoille, joita vielä tulen kertomaan. Ja pääsen heti eroon siitä epämääräisestä tunteesta, että aksenttini taitaa herättää kummastusta; tietävätpä ainakin, mistä se johtuu.

Lisäksi seikka herättää positiivista huomiota. Suomi on eksoottinen ja ihmiset innostuvat ja kysyvät asioita. Tai kertovat jonkin Suomi-faktan tai lehtijutun, jonka ovat lukeneet ja kysyvät mielipidettäni, että onko näin.

Opiskeluaikoina rahaa oli niin niukasti, että leikkasin tukkaani itse. Mietin, mitä järkeä on maksaa about puolet kuukausituloistani kampaajalle, joka poistaa 5 sentin tukastani 2 senttiä ja vieläpä tuloksella, johon en ole oikein tyytyväinen. Tämän osaan itse. No, siilitukan osasinkin ajella. Oikeasta mallista ei nyt ihan ole puhe.

Tukkani on piikkisuora ja seisoo kohti taivasta kunnes saavuttaa sen pituuden, että läsähtää painavaksi massaksi. Aamuisin se sojottaa tuppoina epämääräisiin suuntiin.

Erämajassa Islannissa nuorisoporukkamme ryömittyä aamulla ulos makuupusseistaan tukkani viihdytti erästäkin ruotsalaispoikaa niin, että hän pystyi vain osoittamaan päätäni sormellaan ja nauramaan hysteerisesti. Hymyilin; mielelläni tarjosin komediashown näin helpolla ja ilmaiseksi.

Kerran kun lähdin omalääkärille, huomasin peilistä tukkani räjähtäneen. Olin unohtanut suoristella sitä pesun jälkeen kosteana. ”Eikä, nyt mä oon tehnyt kopion siitä mun lääkärin tukasta, jonne olen menossa.” Miehellä on hapsotukka sojottamassa ylöspäin, ja nyt meillä oli samiskampaukset.

Joku hetki huomasin tv-uutisista, että jos vielä annan pehkon kasvaa, niin minulla on kohta Angela Merkelin kampaus. Se motivoi leikkaamaan.

Linnuthan tässä pesii, kun tukka on liian pitkä ja väärissä suunnissa. Tai mieheni ystävällisesti ilmoittaa töyhtökanan kohdalla eläintarhassa: "Tolla on sun kampaus!"
Linnuthan tässä pesii, kun tukka on liian pitkä ja väärissä suunnissa. Tai mieheni ystävällisesti ilmoittaa töyhtökanan kohdalla eläintarhassa: "Tolla on sun kampaus!"

Kesähelteellä nousin Scheveningenin rannassa, Haagin kupeessa, suolaisista Pohjanmeren aalloista ja tajusin hotellin peilistä, että tukka oli parhaan näköinen pitkään aikaan. Tällaisen kampauksen kun saisi kotiin. Päässäni välähti: Suolasuihke! Tällaisesta olen kuullut viime aikoina. Hiusmuotoilutuotteena. Sehän se on, jonka tarvitsen. Jos liiskatukastani tulee pöyheä suolavedellä, niin varmaan myös suolasuihkeella.

Ystävällisesti kemikaliokauppa Kruidvat myi värikkäässä pullossa 3 eurolla ”Beach Please” -suihkeen. Tyhmää, että se oli parfymoitua ja siinä oli jotain öljyjäkin, eikä pelkkää suolavettä. Jospa tyhjennän koko höskän viemäriin ja laitan pulloon oman suolaveteni?

Annoin suolasuihkeelle vielä mahdollisuuden. Jos sen laittaa kosteisiin hiuksiin eikä alakaan hypistellä niitä samantien ja saada öljyä sormiinsa, vaan antaa niiden kuivua oikeasti puoli tuntia ja sitten vasta haroo hiukset erilleen, se toimii kohtuullisesti. Ja saan Tintin töyhdön.

Valitin tosin viimeksi töissä, kun tukka oli pystyssä: ”Halusin Tintin mun kampauksesta, mutta tällä suihkeella sain samalla sekä Tintin että Miloun!”

Töyhtö pitkänä tai siistittynä, tai jos ei muu auta, niin huppu päähän.
Töyhtö pitkänä tai siistittynä, tai jos ei muu auta, niin huppu päähän.

Kun etsin sopivaa kampaajaa tällä kylällä, ehtona oli, että olisi sen verran yhteinen sävel ja mutkatonta jutella, että pääsisin helposti kertomaan olevani Suomesta. Ensimmäisen jouduin hylkäämään, kun oli jotenkin nyrpeä eikä ymmärtänyt huumorista mitään. Ja huuteli vain työkavereilleen selkänsä taakse ilman aikomustakaan kuunnella, kun yritin jutella. Tsaukki taukki. Seuraavalle pääsin kertomaan olevani Suomesta ja oli ihan mukava keskustelu. Nips ja naps lähti niskatukkaa.

Etsin kuitenkin vielä optimaalista ja kokeilin kolmatta. Siellä oli tarjolla oikein visio, mitä tukalle tehdään. Tästä sivuun ja tuosta ylös.

Varoitin etukäteen, että huom. tämä on sitten piikkisuora, ja tällaista suomalaista hiusta verrataan jopa kiinalaiseen. Kampaaja myönsikin, että siinä on pienet haasteensa, suorassa ja löysässä. Moni pelkää kuulemma sitä, että hiuksia ohennetaan kampauksen muotoa varten, mutta minun tukassani juuri ohennus on paikallaan ja siitä se saa rakennetta ja tukea.

Sain myös kaipaamani analyysin, että mikä tämä pehko on. Onko tämä nyt paksu tukka vai ohut? Vastaus: hieno eli ohut tukka, hiustasolla katsottuna, mutta ”sitä on kuitenkin paljon” tai ”kasvaa tiheässä”, eli ei kokonaisuutena ole ohut.

No, vakiopaikka on siinä toistaiseksi. Vakiokampaaja pääsi sitten jo sille tasolle, että sanoi: ”Mä alan ymmärtää tätä sun tukkaa jotenkin.”

Näin hieno asemaparturi on Utrechtin rautatiemuseossa. Ylin otsikkokuva: Eindhovenin Philips-mueson julistemateriaalia.
Näin hieno asemaparturi on Utrechtin rautatiemuseossa. Ylin otsikkokuva: Eindhovenin Philips-mueson julistemateriaalia.

Kommentit (2)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram