Sain synttärilahjaksi paksun keittokirjan, joka on hollantilaista tuotantoa ja jossa esitellään pohjoismaisia reseptejä, höystettynä tunnelmateksteillä ja maisemavalokuvilla. Otsikko ”De keukentafel van het noorden” - Pohjoisen keittiönpöytä. Mukana on suomalaisiakin ruokia, mutta matkakuvat tuntuvat olevan vain Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Suomeen saakka ei kuvaustiimi siis ole ehtinyt, puhumattakaan Islannista.

Kirja tarttuu esittelyissään kahteen pohjoismaalaistrendiin, jotka ovat nyt kuuluisia maailmalla: ”hygge” ja ”fika”. Tanskalainen kotoilu ja ruotsalainen kiireetön kahvittelu makeiden leivonnaisten kera.

Tästä se lähtee.
Tästä se lähtee.

Ruokien otsikot on 80-prosenttisesti käännetty hollanniksi, mutta välissä on alkuperäiskielisiä sanoja. Absurdia on avata sivu, jolla komeilee suomeksi koko pituudessaan ”Hyytelöidyt vadelmat”. En nyt välttämättä tiennytkään, että tämä on kuuluisa suomalainen resepti.

Kirjoittajaksi on merkitty Yvon Jaspers, mikä hämmentää ihmisiä. Yvon on tunnettu lähinnä telkkarijuontajana (mm. Hollannin Maajussille morsian -ohjelmasta) ja siksi kuulen hämmästelyä, että ”mistä toi Yvon tohon keksittiin? Poseeraamaan nättinä kuvissa? Mutta mitä sillä on keittokirjan kanssa tekemistä?” Tosiasiassa Yvon on kirjoittanut reseptien tekstit johdantoineen ja muut tunnelmapalat itse ja maalannut kuvitusta sivuille. Reseptien, matkailun ja valokuvien takana on sitten enemmän työryhmää.

Yvon puree jokiravun saksea pipo päässä, eiköhän tässä kulminoidu skandinaavisuus.
Yvon puree jokiravun saksea pipo päässä, eiköhän tässä kulminoidu skandinaavisuus.

Kokeilin suomeksi otsikoitua ”Lohipiirakka”-reseptiä. En ole askarrellut mitään tällaista isoa taikinanyyttiä koskaan ennen. Tämä tuntui tarpeeksi yksinkertaiselta taidoilleni ja kuulosti hyvän makuiselta yhdistelmältä.

Lyhykäisesti, taikinalevylle kasataan keitettyä riisiä, savulohen paloja, keitettyjen munien paloja, sulatettuja pakasteherneitä, raakaa sipulisilppua, suolaa, mustapippuria ja tilliä, laitetaan taikinakansi päälle ja voidellaan mötikkä munamaidolla. Pari viiltoa pintaan, jotta höyry pääsee ulos. Puoleksi tunniksi 200-asteiseen uuniin.

Vaikeudet, jotka kohtasin:
- Ruokakaupassamme oli tänään tuoreen tillipaketin kohdalla tyhjä hylly. Okei, ilman tilliä sitten. Keksin lisämausteeksi fenkolinsiemenjauhetta ja yrttisuolaa.
- Hollannissahan ei ole pakastevoitaikinaa ollenkaan, ja lehtitaikinaa ei saa yhtenä palana, vaan irrallisina valmiiksi kaulittuina neliöinä kymmenen kpl pakkauksissa. Niinpä tässä neuvottiinkin yhdistämään pohjaan 8 ja kanteen 8 palaa.
- Ja savulohi on sitten muuten kallista kamaa, ainakin täällä.
- Ääh, nämä saksalaiset ja hollantilaiset reseptit, joissa kaikki, jopa jauhot ja sokerit ilmoitetaan grammoina. Että keitä 220 grammaa riisiä. Tilavuusmitta olisi niin paljon helpompi. Sama deseinä, kiitos?
- Joko riisiä on liikaa tai piirakkapohjani on jäänyt liian pieneksi, sillä jos kippaisin kaiken riisin tuohon, siitä tulisi valtava vuori. Jätän puolet pois. Hollanniksi: 110 grammaa raakaa riisiä riittää.
- Raa’at sipulinpalat olivat 30 min. paistamisen jälkeen edelleen al dente eli vain vähän kuullottuneet; jos haluaa sipulista kypsempää, sitä pitäisi paistella etukäteen.

Mutta kyllä siitä syötävää tuli ja tällä mennään nyt 2 - 3 päivää.

Lehtitaikinapalojen yhdistelemistä.
Lehtitaikinapalojen yhdistelemistä.

Pohjasta piti tehdä ”epämääräisen muotoinen”, no tässä onnistuin.
Pohjasta piti tehdä ”epämääräisen muotoinen”, no tässä onnistuin.

Aikamoinen köntsä.
Aikamoinen köntsä.

Ihan asiallinen tuli, vaikkakin tavoitekuvaa pulleampi vuori.
Ihan asiallinen tuli, vaikkakin tavoitekuvaa pulleampi vuori.

Ennen kaikkea mieskin innostui: ”Jätä se kirja vaan esille, mä katselen sitä vähän ja voisin tehdä siitä jotain joku kerta.” Hurraa.

Kommentit (0)

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram