Tässä on nyt lennelty Düsseldorfista Finskin Embraerilla tai Airbusilla Helsinkiin, taikka sitten jaksettu ajaa Amsterdamiin ja otettu sieltä KLM tai Finnair, ihan päivän hinnan mukaan, mikä nyt lähtee halvemmalla juuri seuraavaa Suomen-käyntiä varten. Pysäköintimaksut ovat samaa luokkaa nykyään, jos jätämme auton reiluksi viikoksi kentälle hengailemaan. Noin 70-90 euroa siihen menee kuitenkin. Düsseldorfissa ajetaan kuljettajattomalla automaattisella roikkuvalla Skytrain-junalla parkkihallista terminaaliin, Schipholin pysäköintipaikalta tungetaan shuttlebussiin.

Ennen oli myös AirBerlin, jonka meno-paluulippujen hinnat suoralla DUS-HEL -lennolla kyllä päihittivät takavuosina perinteiset lentoyhtiöt. Sitten hinnoittelivat itsensä piloille, olivat usein jopa kalliimpia kuin Finnair, ja loput jutusta tiedämmekin (meni konkkaan koko höskä).

Eipä kovin paljon (halpoja) vaihtoehtoja lennä Helsinkiin yleisesti ottaen. Joten ihan kiva oli kuulla viime kesänä, että nyt hollantilainen KLM:n halpis-tytäryhtiö Transavia alkaa liikennöidä Helsinkiin Amsterdamista. Transavia on myös turistilentoyhtiö, jolla kerran menimme jonnekin etelään, ja ihan hyvä ja siisti lento se oli. Ovat myös lentäneet jo vuosia lomalentoja suoraan Lappiin talvisin.

Hinnathan ovat nykyään reittilennoilla nettoina eli ihan kuin ei ottaisi yhtään matkatavaraa mukaan, joten hintoja verratakseen täytyy vielä selvittää, mitäköhän se laukku maksaa ja mitä saa painaa. Hinta per laukku, kertaa kaksi henkilöä ja meno plus paluu siihen nettohinnan päälle.

Kaikilla yhtiöillä saisi tuo matkalaukun hintalista olla vähän helpommin löydettävissä. Usein törmää ensin viittauksiin, että ”ei me mitään infoa voida antaa suoralta kädeltä, kun hinta on yksilöllinen lennetyn matkan pituuden mukaan, ja lennätkö nyt sitten muka Euroopassa vai ulkopuolella.” Niin, kerropa se ja näytä nyt vaan ne mahdolliset hintakategoriat. Tai että ”matkalaukun hinta selviää sitten kun olet edennyt 17 seuraavaa varausohjelman askelta ja olet melkein maksamassa lippuja”. Ei niin kätevää. Jostain kulman takaa hinnat saa lopulta selville.

Talvikeikkaamme varten Transavia oli, myös matkalaukkuvertailujen jälkeen, todellakin halvempi kuin muilla. Ilahdus. 296 euroa meno-paluu kahdelta. Eli 148 per henkilö. Oli kolme erilaista lippumahdollisuutta valittavana, joista otimme keskimmäisen palvelutason. Halvimpaan kuului pelkkä 10 kg:n käsimatkatavara. Tähän keskimmäiseen kuului 20 kg:n laukku mukaan, 10 kg:n käsipakaasin lisäksi. Kalleimmassa tiketissä olisi 30 kg:n laukku sallittu, ja peruutusmahdollisuuksia ja ehkä jokin laveampi tuolipaikka.

Vuorot ovat rajoitetut, siis lentoja on tasan yksi aamulento maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Amsterdamista lähtevälle lennolle (7.20) on noustava aamuyöllä. Mutta päätimme kestää sen. Helsingistä Amsterdamiin lento lähtee 11.30.

Mainoskampanjassa, jonka näin vilahtavan Facebookissa, Transavia tahattoman humoristisesti mainosti uutta yhteyttään Tuomiokirkon kuvalla ja tekstillä, että mene ihailemaan revontulia Helsinkiin. Kunnes joku kai niille vinkkasi, että se ei ole ihan realistinen odotus.

Samaan aikaan Transavia alkoi lentää Tukholmaan ja Kööpenhaminaan paikalliselta Eindhovenin kentältä. Harmi juuri minun kannaltani, ettei Helsinginkin lähtöpaikaksi otettu Eindhovenia, sillä se olisi paljon lähempänä kuin Amsterdam, ja joskus olisi kiva käyttää rauhallista maalaislentoasemaaa eikä aina megalomaanisen täyttä ja suurta Schipholia, jossa varsinkin turvatarkastus saattaa ruuhkautua ajoittain todella pitkiksi jonotusajoiksi.

Yhtiö kulkee vihreissä ja tummansinisissä väreissä. Edellisessä designissa Transavian koneissa oli hauskoja sinisiä ja vihreitä pystyraitoja lähellä nokkaa. Hankin pienoismallin niihin aikoihin. Pyrstössä on pullea pieni t-kirjain ympyrässä.

Miten sujui? Lennon varaus nettisivulla oli selkeää. Miellyttävä, yksinkertainen visuaalinen ilme.
Matkalaukkujen painokategoriaa voi vielä muuttaa yksilöllisesti. Päätimme, että minulle riittää 20 kiloa, mutta miehelläni on paksumpi tankki-matkalaukku, joka helposti menee vähäsen yli. Sitä varten varasimme hänelle 25 kg:n painoluokan, joka maksoi 5 euroa per suunta enemmän kuin minun 20 kiloani. Olisi voinut liukusäätimestä ottaa myös 30 kg tarpeen mukaan. Se oli kätevä optio.

Ja heti varatessa pääsi istuinkarttaan klikkaamaan itselleen paikat. Samantien, kun lento maksettiin luottokortilla, olivat paikannumerot jo selvillä sekä meno- että paluulennolle. Hyvä juttu. Muutoin saattaa tulla ikävä kiire silloin kun online check-in aukeaa, jotta ehtii ottaa edes ikkunapaikan kaikkien rynniessä yhtaikaa nettisivuille ja varatessa parhaat päältä. Usein tuo aika on sitäpaitsi keskellä yötä. Nyt ei ollut siinä vaiheessa kiirettä. Tarkoitus oli vain saada elektroninen tai printattava lippunsa, paikasta ei ollut enää huolta.

Muistan meinaan senkin, kun kerran yritin vaihtaa istumapaikkojamme Finnairin lennolle kivasti eteen ja painoin ”change”, mutta ei se mitään muuttanut. Perhana, joku muu oli klikannut ne samalla hetkellä itselleen riviltä 6.

Transavia lentää Boeing 737:illa, joka on luotettava perus-työjuhta keskipitkille matkoille.

Helsinki-Vantaalla Transavia lähtee sieltä mistä Lufthansakin, siivestä, T1:stä, pikkuhallista. Voi tuntua vähän takanurkalta, jos on tottunut isoon haliiin.

Tarjoilut? Siinä Transavia on halpis, että edes nesteitä ei saa ilmaiseksi. Ei niitä kahveja, teitä, vesiä tai mustikkamehuja kuin Finnairin reittilennolla. Pieni kahvi maksaa 2,80 euroa, cappuccino 3. Pikkusnäkkejä saa perushinnalla. Kolmioleipä, ihan tavallisen eineksen makuinen, 5,50 euroa. Ja siitä oli haluamani laji loppunut jo tarjoilukärryn matkatessa takaa riviltä 25 riville 20. Muistan tosin Finnairin ruisleivät 6 eurolla, mikä tuntuu kalliimmalta ainakin ruuan tilavuuteen nähden. Mutta saahan sitä tuoda omatkin eväät, turvatarkastuksen jälkeen ostetun vesipullon ja suklaapatukan vaikka. Kahden ja puolen tunnin lentoajalla pärjää ilmankin.

Jaa best sandwich, no jaa, ihan tavallinen hei.
Jaa best sandwich, no jaa, ihan tavallinen hei.

Hollantilaisia eineksiä saa: juustopasteijaa ja keittoja ja Heinekeniä.
Hollantilaisia eineksiä saa: juustopasteijaa ja keittoja ja Heinekeniä.

Good morning -lautaseen ei tietysti oikeasti kuulu tuoreita hedelmiä ja marjoja, ovat vain koristeena valokuvassa.
Good morning -lautaseen ei tietysti oikeasti kuulu tuoreita hedelmiä ja marjoja, ovat vain koristeena valokuvassa.

Päheät kirkkaanvihreät istuimet tuntuivat vähän kovilta peppuun. On pehmeämpiäkin nähty. Embraerissa olisi ollut ”kalliit nahkaistuimet” kuten laulussa ”Playboy” (Ann-Christine 1966; ”Olet playboy, liukas playboy, varma playboy, mutta verkkoos tartu en!”)

Istumatilassa nyt ei ole missään mitään eroa, jos ei ole business classiin menossa, ja sellaista ei Transavialla ole olemassakaan. Joka koneessa saa istua kyynärpäät kylkiluissa ja vääntäytyä Houdinina spagetille, jos yrittää kaivaa jaloistaan laukustaan jotain esineitä. Jotenkin sain läppärin tungettua itseni ja edessä olevan selkänojan väliin.

Suomi ei muuten ole ainoa maa, jossa lakkoillaan. Transavian lentäjät pitivät lomamme aikana muutaman tunnin lakkoseisauksen, joka peruutti useita maanantain lentoja tai myöhästytti ne iltapäivälle. Helsinkiin taisivat silloin lentää 3-4 tunnin viiveellä. Aina jotain; myös Schipholin turvatarkastajat tai kenttähenkilökunta saattaa pitää lakkoja tai ylityökieltoja ja muita hidastuksia. Transavian lakossa ei ollut kyse palkkojen suuruudesta, kuten vaikka Ryanairilta voisi olettaa, vaan lentäjien ”lukujärjestyksestä” eli työvuorosuunnittelusta ja että vuorot eivät aina ole kovin paljon etukäteen tiedossa tai saattavat vaihtua ikävän lyhytaikaisesti. Tahot ovat neuvottelupöydässä ja toivottavasti ratkaisu löydetään.

Kyllä tätä käyttää voi, jos ei varhainen lähtö Amsterdamista haittaa ja lentojen viikonpäivät sopivat.

Hollannissa näkyy oja ja kasvihuone poikineen.
Hollannissa näkyy oja ja kasvihuone poikineen.

Transavia palaa kotiinsa - Schiphol.
Transavia palaa kotiinsa - Schiphol.

Kommentit (2)

Anu / Mielilandia

Oon lentänyt kolme kertaa Transavialla, kerran Suomeen, ja se on ollut myönteinen yllätys. Lentoja taitaa olla kesäkaudella enemmän tai sitten kellonajat vaihtuvat pian, sillä olen menossa huhtikuussa Transavialla Helsinkiin ja silloin mulla on molempiin suuntiin iltalennot. Hinnat on ylivoimaisen edulliset kilpailijoihin nähden.

Seuraa 

Retkiä ja ulkomaan arkea, työtä ja pieniä ilmiöitä. Matkailua, musiikkia, lintuja, luontoa, lentokoneita, Suomea ja muita kulttuureja. Säpinää ja mietintöjä Hollannista käsin.

Sähköposti hollanninhippiainen@gmail.com

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram