Minua ei vaivaa ilmastoahdistus, on se kyllä olalla painamassa kuin Rodinin ajattelijalla, mutta ajattelin, että koska meillä ei ole toista planeetta mihin muuttaa sen jälkeen kun tuhoamme tämän. Niin säilytetään tämä planeetta, eikös joo?  Minun ympäristötekoni on se, etten syö eläimiä. Syön kasvisruokaa, välillä ovo-lakto-vegetaarista, maitotuotteiden ja munan kanssa, mahdollisesti. Kotona en käytä maitoa, en osta juustoja enkä osta muniakaan. Hunajaa käytän kyllä teehen ja jälkiruokiin, sekä kaurajuomaa kahvin sekaan. Kahvinjuontia olen vähentänyt, juon yhden kupin kahvia per päivä. Perheen kanssa aamukahvi, päiväkahvi ja iltakahvi ennen klo 19. Mutten juo enää monituisia kuppeja. 

Minulla ei ole citymaasturia, minulla ei ole autoakaan, en käytä lentokoneita, en omista koiria, en golfaa, en juo olutta, en polta tupakkaa enkä osta kotiin riisiä - kaikki nämä rasittavat luontoa turhaan. Kesäkaudella mökillä on kasvimaa ( mm peruna, sipuli, tilli, salaatti, ruohosipuli ), joka kastellaan järvivedellä - ei siis vesijohtovedellä. 

Kasvisruokaa saa helposti valmiina, niin jäisenä pakastealtaasta ( Oumph, Pease, Findus ) kuin kylmäkaapistakin ( Härkis, nyhtökaura, tofu ) milteipä jokaisesta yli neliön kokoisesta ruokakaupasta. On soijanakkoa ja hernerouhetta. Hernenyhtöäkin. 

Valmista kasvisruokaa saa maustettuna ja maustamattomana, valmiina papuina ja linsseinä paketissa tai sitten pitemmän kaavan kautta, kuten itse keittämällä. Kuiva-aineosastolla on paljon kasvisproteiineja, jotka myös säilyvät pitkään. Kuivana on soijasuikaleita ja soijarouhetta. On schnitzeleitä ja ties mitä. Jos pääsäisenä on jostain syystä keskellä korpea niin mukana voi kuljettaa ainakin kuiva-aineita. 

Ilmaista ruokaa metsästä eli sieniä ja marjoja, kumpiakin on pakkasessa, siis pakastimessa. Marjat kuuluvat jokapäiväiseen lounaaseen ja / tai aamupalaan tervellisen puuron kanssa. Nämä karvarouskut sopivat sienimuhennokseen sipulin, suolan, soijakastikkeen, veden ja rypsiöljyn kera. Valmiita pussikeittoja ja kastikkeita voi myös käyttää kuten sienikeitto tai herkkusienikastike. 

Tänäkin pääsiäisenä keltainen on makea väri. Vast ikään tuli uusintana Roman Polanskin Rosemaryn painajainen -elokuva, jossa keltaista väriä käytetään maukkaasti. Se on nuoren odottavan äidin unelmien väri, tulevaisuuden väri, kodin lämmön väri. Mutta myös petollisuuden väri. Myös vastaväriä eli sinistä voi käyttää, kuten tässä Rosa Liksomin venetsialaisessa maalauksessa vuodelta 2014.

Noidat kuuluvat pääsiäiseen, niin virpomaan eli toivottamaan hyvää terveyttä, kuin koristeena, että muistutuksena naisvihasta kuten noitavainoista, sekä meidän feministien voimasta, huumorista ja herstorian tuntemuksesta. 

Kuvissa mm maustettua tofua kirkkaassa kasviskeitossa - jos on esim jäänyt tofua edelliseltä päivältä, niin hyvin maistuu myös sopassa. Zero waste, eli stop ruokahävikille. 

Tänä vuonna pääsiäisenä on myös simaa ja munkkeja - jos vappua ei ehdi juhlia, ja pitää yhdessä juhlassa yhdistää. Mikä ettei. Mämmi kuuluu pääsiäiseen wanhan ajan vaniljakastikkeen kera, mutta sen kanssa voi ottaa jäätelöä tai suomuuraimia tai itsetehtyä omenahilloketta. Kaikkea mitä on.

Ihana omenakompotti - eilispäivän jälkkäri - käy mämmin kanssa. 

Night Visions festareilla leffassa Kuutamosonaatti soi jo Marionin Tipitii tipitipitii, kevät on, vallaton. Ja se näkyy myös kakuissa. On tipukakkua, myös porkkanakakku käy, sekä mango. 

Tulppaanit ja narsissit, puhtaan pääsiäisen värit, piristävät. 

Puikkopotut ja kuppisoosi on lappilainen kasvisruoka, perinteellinen. Pastan kanssa voi syödä soijarouhetta, mutta myös herneestä tehtyä rouhetta, nimeltään PEASE. Nam nam. Käy lasagneen, spaghetin kanssa ja vaikka perunamuusin. 

Pääsiäismunia voi maalata vanhoilla mustikoilla. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sissikokki kasvisruuan ja kyltyyrin kimpussa. Köyhän kokin kasvikset, kotimaista kasvisruokaa, ulkomaisilla mausteilla. Vegetarian Guerrilla Cook Satu Ylavaara. Cook vegetarian with Little Money.

Hae blogista