Eilen oli jouluaatto, meillä kävi nasu-tonttu, porsas, joka oli pudonnut pukin kelkasta, että saparokin oli poikaneulalla kiinni pyllystä.. Saimme itsetehtyä tai -kerättyä ruokaa, kuten leipää ja sieniä. Uutena valmiina ostettua jouluruokaa oli munakoisoa chilikastikkeessa ( suoraan purkista ) sekä Hoviruuan mustapapupihvit sekä itsetehty punajuurilaatikko, jossa ei ollut kaikkia aineksia kuten reseptissä. Sinihomejuustoa kuitenkin, jota saa myös lisätä pöydässä ken haluaa. Jouluna on paljon kasvisruokaa tarjolla, haluan viettää joulua eettisesti ja ekologisesti. En eläimiä rääkäten. Vai joutuiko Petteri Punakärsä liian tiukille, lahjakuormaa traijatessaan...

Kuvissa kasvisruokaa, tietenkin, mitäpä muuta, itse tehtyjä laatikoita. Aitoa joulua pohjoisessa. Tai ainakin oman näköistä joulua. 

Purkista tuleva, osittain chilin makuinen, ihana munakoiso-tahna käy leivälle, kuten voileipäkakkuun sekä falafel -tyyppiselle lautaselle ja suuhun. Tällä kertaa myös joulupöytään. Ei mitään euroopan halvinta herkkua, eli Sittarista hinthaan 3,89€ purnukka noin kolmelle päivälle. Tämä oli venäläistä ruokaa, tai ainakin venäläisenä myytyä ruokaa:

Joulu oli jo ovela. Joulun valmiita kasvisruokia: munakoisoa chilikastikkeessa. Nami nami. Helppoa kuin heinänteko, paitsi helpompaa. Vain kävellä kauppaan ja ostaa. Avattuna vasta jääkaappiin...

 

Olen kuvannut kaksin käsin, moneen paikkaan ;) Joulun aikaan joulukuvia mutta toimin myös muraalinvartijana ;) eli varmuuskopioin ja käsittelin ja julkaisin lukemattomissa, kröhöm, blogeissa katutaidetta pohjoisessa -kuvia, koko vuodelta, kuten yllä kun Os Gemeos ja EGS vetivät tuoreeltaan muraalia Helsingin Baanalle kesäkuussa. 

Kuvissa myös jouluressistä kärsivä panaani-Toope. Varsin kalpeat pojat Blixa Bargeld ja Nick Cave ilostuttivat elokuvassa Berliinin taivaan alla, jota katsoo mielellään useampana vuosikymmenenä, ja aika entinen ei kai koskaan enää palaa...

Munakoisoa chilikastikkeessa, ja lisukkeena oli meksikoilaista tuhtia medium-maustettua tai medium-maustamatonta ;) salsaa, joka käy mihin vain. Salaatti oli pelkkää punasipulia ja toma toma mattia ;)

Bah! Humbug! Niin londolainen londoolainen Pah! Humpuukia! -mustavalkea tonttulakki on Dickensin maasta muutaman vuoren ja vuoden takaa. Joulutarinan ymmärtävät ne ihmiset jotka eivät saa optioita eivätkä myy aseita sotaa käyviin maihin... Punajuuret valmistuvat laatikkoon ja amarylliksen viimeisen kukat muuntuvat jäälyhdyksi. Tai ainakin jäätaiteeksi. 

Laatikoita on monenlaista: punajuurilaatikko, porkkanalaatikko ja lanttuloora, lanttulaatikko. Lanttu eli räätikkä eli räätikäs ( Swedish turnip, turnip, Russian turnip tai yellow turnip ) Ameriikan herkkuva lanttuva, kuten Sleepy Sleepers laulaa. Huutaa. 

Kuvissa laatikoita, joita saa kaupasta valmiina. Tai soseena. Tai voi itse värkätä.

Ja sitten oltiin valmiina joulupöytään, jossa voi käyttää hyvää tai huonoa makua sisustuksessa ja kattauksessa ;)

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Sissikokki kasvisruuan ja kyltyyrin kimpussa. Köyhän kokin kasvikset, kotimaista kasvisruokaa, ulkomaisilla mausteilla. Vegetarian Guerrilla Cook Satu Ylavaara. Cook vegetarian with Little Money.

Instagram