Ennen kuin heilani otti ja heilautti itsensä ulkomaille ja minä jäin pohtimaan ikävää, kävin hänen kanssaan katsomassa näyttelyt, joista olimme kauan puhuneet: Henri Cartier-Bressonin näyttelyn the Man, the Image and the World Ateneumissa sekä Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyn Kiasmassa.

Molempia suosittelen vahvasti.

Ranskalaisen valokuvaaja Cartier-Bressonin (1908-2004) näyttely vie kävijänsä Intiaan, Espanjaan, Indonesiaan, Meksikoon... Näyttelyä kierrellessä tuntui, että maailma onkin pieni. Jos se mahtui Henri Cartier-Bressonin syliin, niin miksi ei minun! Maailma alkoi houkuttaa, moottoritie kuumeta.

Esillä Ateneumissa on noin 300 kuvaa sekä arkistomateriaalia. Näyttely on vaikuttava ja niin laaja, että Tottelemattomuuskoulussa kannattaa vierailla toisena päivänä, jos haluaa pysyä skarppina.

Kiinnitin erityistä huomiota, miten näyttelyyn oltiin luotu tunnelmaa ja jaksottelua eri värisillä seinillä. Oli harmaata, sinistä, keltaista, punaista:

Henri Cartier-Bressonin retrospektiivinäyttely Ateneumin taidemuseossa 2015. Kuva: Kansallisgalleria/ Ville Malja 

Paitsi, että Cartier-Bresson otti kuvia historiallisista hetkistä, hän otti kuvia ihmisistä ihanine ilmeineen.
Näyttelyssä on monta kuvaa, joissa isä on lapsen kanssa: kävelyllä, nokosilla... Se tuntui minulle virkistävältä. Niin usein esimerkiksi maalaustaiteessa lasten kanssa esiintyy nimenomaan äiti. Sanokaa toki, jos olen havaintoni kanssa väärässä. 

Minulle Cartier-Bressonin näyttely kuvaakin paitsi ihmisiä ylipäätään, myös miehen herkkyyttä ja hellyyttä.

Tuntuu, että kuvista huokuvat kuvaajan kunnioitus ja rakkaus ihmiselämää kohtaan. Sellaisia kuvia on ihana katsoa.

Leningrad, Russia, 1973 © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

----

Aloituskuva: Seville, Spain, 1933 © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Kommentit (0)

Seuraa 

Sandra Lamppu on Helsingissä asuva 24-vuotias kirjoittaja ja teatterityöläinen. Blogissa sukelletaan viehättäviin sattumiin, juostaan ratikkaan ja tuijotetaan sorsia. Kirjoittajalle tärkeintä on muistaa äitinsä sanat: "Älä ole aina niin varovainen." Siksi hän tekee välillä mitä lystää ja keksii tarinoita myös päästään. 

Seuraa bloggaajaa Facebookissa tai Instagramissa! Voit myös kuunnella Hyvään päähän -soittolistaa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin. Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

 

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram