Moni ähisee ja puhisee, kun pitää muistaa läheistä tai ystävää. Aivan turhaan. Lahjoja pitäisi antaa useammin, rohkeammin ja ilman stressiä.

Miksi tehdä lahjan antamisesta yhtä helvetillistä hampaiden kiristelyä? 

Yksikään lahjansaaja tuskin ajattelee: "toivottavasti lahjan antaja kärsi mahdollisimman paljon antaakseen minulle tämän vaasin. Toivottavasti maksoi oikein itsensä kipeäksi, kirosi itsensä kaurapuuroa syömään."

Toki sitä haluaisi, että lahjan antaja pillahtaisi itkuun silkasta ilosta lahjan saadessaan, mutta siihen tulokseen voi päästä myös ilman ääretöntä suorittamista.

Siksi kannatan sitä, että lahjoja ostettaisiin enemmän ilman paineita - vaikka ruokakaupasta. 

Rakastan viedä tuliaisia kylään. Nekin hankin yleensä ex tempore keksimällä luovia hätäratkaisuja.

Lahjan viestihän on: olen ajatellut sinua, haluan ilahduttaa. Tai ehkäpä jopa - ajattelin sinua, eikä niin että päiväkausia, itku kurkussa olen ajatellut sinua koska etsin lahjaa. 

Tässä pari hyväksi havaittua vinkkiä helpompaan lahjan antamiseen: 

Perusta kotiisi lahjakaappi, jonne voit jemmata kaikille sopivia lahjoja sekä niitä, jotka löydät jollekin tietylle ihmiselle. Joululahja voi löytyä kesäkuussa. Jemmaa.

Varsinkin kun ostat lahjan juuri ennen h-hetkeä: muista, että ruokakaupoista saa suhteellisen edullisesti lahjoja. 

Esimerkiksi Kastehelmi-tuikku voi maksaa Siwassa 7€ ja muumiaiheinen lasten palapeli K-marketissa 5,95€. 

Muista serviettihylly! Etenkin tuliaisia ostaessasi. Yksi kaunis serviettipaketti on jo kiva ele. Ja miten niin päivittäin käytettäviä hyödyllisiä tavaroita ei saisi antaa? Wc-paperi, pesuaine, rätit, tuikut, wc-harja... kaikki ne ovat käytännöllisiä lahjoja. Jos saaja loukkaantuu arkisuudesta, niin antaa mennä. 

Myös kioskilta löytää tuliaisia ja lahjoja: lahjakortteja, kirjoja, lehtiä (myös niitä voi ostaa lahjaksi!) tai vaikkapa hassuja makeisia. 

​​​​

Mielestäni on olemassa aivan turhia ja kankeita ajatuksia, että lahjan täytyy olla aina superfiini. Miksei myös apteekki kävisi lahjakaupasta: perusvoide, särkylääke, laastarit - kaikki hyödyllisiä lahjoja. Lykkäämällä käytännöllisen lahjan kaveriksi kauniin kortin saat jo pakettiin juhlavuutta.

Kun viet tuliaisia, teet vaikutuksen kun muistat koko perhettä: osta lapsillekin jotain. Voit muistaa myös lemmikkiä. Alla kuvassa esimerkki erilaisesta kukkakimpusta, mukana lelu koiralle. Se lahjalelu tosin hajosi jo ekana iltana. Yrittänyttä ei laiteta - lahja voi aina olla huti! Sen muistaminen vapauttaa. 

Yksi vaihtoehto, joskin vähän työläs, on koota erilaisista pikkujutuista "selviytymispaketti". Itse tein keväällä työkavereille hassut lahjapussit, joiden sisällön ja tarvikkeet olin hankkinut Tigerista ja ruokakaupasta. 

 Ja jos todella haluat panostaa lahjaan, mieti mistä asioista lahjan saaja pitää. Mitä hän on kehunut ihanaksi tai hauskaksi? Mistä väristä hän pitää? Milloin hän on iloisimmillaan? Jos et tiedä, keksi lahja tällä kertaa rennolla otteella ja ota opiksesi - paina mieleen (tai listaa paperille) asioita, joita hän jatkossa kehuu. Kuuntelemalla lahjan saajan mieltymyksiä voi päästä lähemmäs sitä 'huippua lahjaa.' 

Perussääntö lahjojen antamiseen tulisi kuitenkin olla: pienikin ele kertoo paljon. Se riittää.

Kommentit (2)

PiP

Tottahan turiset! Tykkään antaa lahjoja ja hinta ei tosiaankaan ole tärkeintä, vaan se ajatus. Ostan joululahjoja kesän alennusmyynneistä ja pitkin vuotta tarjouksista. Lehdet/ristikot/sarjikset ovat kivoja viemisiä. Samoin ruokalahjat. Lahjoja on aina kiva saada ja antaa :-)

Vierailija

Lahjojen antaminen on kivaa, eikä sen tarvitse olla kallista. Vien usein tuliaisiksi saajalle mieluisan lehden ja karkkia. Lottoriviä harrastan usein. Maksaa euron, ja ehkä sinusta tulee miljonääri yhdessä ystäväsi kanssa? Ristikot, raha-arvat. Sain äidiltä kerran lahjaksi kassillisen hedelmiä -ihan parasta!

Seuraa 

Sandra Lamppu on Helsingissä asuva 24-vuotias kirjoittaja ja teatterityöläinen. Blogissa sukelletaan viehättäviin sattumiin, juostaan ratikkaan ja tuijotetaan sorsia. Kirjoittajalle tärkeintä on muistaa äitinsä sanat: "Älä ole aina niin varovainen." Siksi hän tekee välillä mitä lystää ja keksii tarinoita myös päästään. 

Seuraa bloggaajaa Facebookissa tai Instagramissa! Voit myös kuunnella Hyvään päähän -soittolistaa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin. Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

 

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram