Kuten kerroin, olin perjantaina Kirjamessujen Louhi-lavalla keskustelemassa aiheesta: Onko pakko olla seksikäs? Paneelin järjestivät (entisen lukioni) Kallion lukion oppilaat eli Kirjakallio.

Olipa jännittävää, hauskaa ja kiinnostavaa. Paneelissa keskusteltiin muun muassa siitä, miksi naisen ulkonäköä ja seksikkyyttä kommentoidaan aina. Sanon "muun muassa", sillä tuntuu etten muista ihan kaikkea paneelista, sillä olin niin jännittynyt ja keskittynyt ja siksi jonkinlaisessa ihanassa flow-tilassa.

Paneeli alkoi kysymyksellä: Mikä on sinusta seksikästä? Päässäni löi hetken tyhjää, ennen kuin vastasin, että halu ja se, miten se ilmenee. Seksibloggaaja Melissa Mäntylän mielestä seksikästä on itsevarmuus. Aloin paneelin jälkeen miettiä, etten voi täysin allekirjoittaa tuota usein käytettyä, jopa kliseistä "itsevarmuus on seksikästä" -fraasia. Seksiä harrastaessa ollaan henkisestikin niin "herkillä alueilla", ettei voi olettaa, että ihminen aina olisi sängyssä itsevarma. Joskus hetekahumpassa hurmaavinta onkin, kun jompikumpi tai molemmat uskaltavat näyttää, miten hiton epävarmoja he ovat ihmisinä, naisina, miehinä ja seksuaalisina tyyppeinä. Se, että uskaltaa näyttää toiselle kaikki tunteensa sängyssäkin, on seksikästä, intiimiä ja kaunista.

Tulimme paneelissa siihen tulokseen, että elämme seksin kyllästämässä yhteiskunnassa, mutta silti seksi on tabu. Ehkä seksistä puuttuu tavallisuuden taso. Näemme puolialastomia naisia mainostauluissa, mutta keskustelua seksistä ei käydä juuri koskaan esimerkiksi vanhempien ja lasten välillä. Vai käydäänkö? Kerro toki, jos käydään! Seksistä pitäisi voida puhua: siitä miten haluttaa tai siitä, ettei haluta.

Seksille ja seksikkyydelle on myös säännöt. Joku paneelin vieraista (Mäntylä, Ellinoora Lievonen sekä Ina Mikkola) totesikin: "Seksikkyyttä pidetään hyväksyttävänä, jos se esiintyy nuorten, heteroiden ja vaalea ihoisten keskuudessa."

Pohdin paneelin jälkeen, että usein esimerkiksi nuoret kammoksuvat ajatusta siitä, että heidän vanhempansa harrastavat seksiä. Ymmärrettävää, ettei juuri vanhempien petihikoilut kiinnosta, mutta kenties olisi tärkeää, ettei olisi olemassa vääristynyttä kuvaa siitä, että vain nuoret, tietynlaiset, kauneusnormeihin mahtuvat ihmiset harrastavat seksiä. Että Angelina Jolien tai Jennifer Anistonin kaltaiset "kauniit naiset" harrastavat seksiä "komeiden miesten" kanssa kuten Brad Pitt ja Johnny Depp. ( Ai niin joo, olen jo 24-vuotias, ja nythän nää mun nuoruuden elokuvatähdet ovat jo nykyisten teinien mielestä vanhoja ja rupsahtaneita, mutta pointti selvis?)

Ina Mikkola totesikin paneelissa, että seksistä pitäisi puhua monisävytteisemmin.  Olen samaa mieltä. Voi unohtua, että myös vanhemmat, vanhukset, vanhat, "rumat" ja ylipainoiset harrastavat seksiä ja ovat seksuaalisia. Myös esimerkiksi kehitysvammaiset, sairaat ja liikuntavammaiset harrastavat seksiä ja ovat seksuaalisia. Se on tavallista ja se on hienoa. Sitä ei kuitenkaan käsitellä juurikaan mediassa. Siksi pohdin, saavatko nuoret vääristyneen kuvan seksuaalisuudesta ja seksikkyydestä. 

Vaikka menin ihan puihin kysymyksestä "Mikä on seksikästä?", oli se mielestäni nerokas kysymys. Yllytänkin nyt sinua pohtimaan mikä on seksikästä.

Voit kertoa myös alla kommenttiosiossa (halutessasi nimettömänä), mitä ajattelet:  Mikä on seksikästä juuri sinun mielestäsi ja pitäisikö seksistä puhua enemmän?

Kommentit (3)

Ajattelija

Todella hyviä pointteja – varsinkin tuo kaikkien tunteiden näyttäminen sängyssä, mikä nyt kun tarkemmin ajattelee, on todella seksikästä. Ja syventää totta kai myös suhdetta. Hyvä, että joku pukee sanoiksi asioita, joita ei tule aina mietittyä, mutta jotka vievät asioita eteenpäin. Kiitos kirjoituksesta!

Seuraa 

Sandra Lamppu on Helsingissä asuva 24-vuotias kirjoittaja ja teatterityöläinen. Blogissa sukelletaan viehättäviin sattumiin, juostaan ratikkaan ja tuijotetaan sorsia. Kirjoittajalle tärkeintä on muistaa äitinsä sanat: "Älä ole aina niin varovainen." Siksi hän tekee välillä mitä lystää ja keksii tarinoita myös päästään. 

Seuraa bloggaajaa Facebookissa tai Instagramissa! Voit myös kuunnella Hyvään päähän -soittolistaa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin. Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

 

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram