Etsitkö juoksuun sopivia heijastavia säärystimiä? Tässä postauksessa pureudutaan talviulkoiluun sopivien heijastavien säärystimien anatomiaan. Mutta mietitään ensin, mitä kriteereitä säärystimille olisi ja miksi niitä tarvitaan?

Talviulkoilu on oikeasti välineulkoilua. Mietipä kuinka monta kertaa olet keksinyt jonkun tekosyyn olla lähtemättä ulos kävelemään tai lenkille? Itse voin nostaa ensimmäisenä käden ylös. Kyllä se on vaatinut aika paljon tahdonvoimaa. On helppo huudella, että "ulkona on kylmä ja siellä sataa" ja samalla hivuttautua sohvannurkkaan neulomaan kynttilänvalossa. Oikeasti ulkoilu tyssää usein siihen, ettei se ole mukavaa. Vaatteet kastuu, tulee hiki ja hengästyttää. Niin tuttua!

Aika monen ulkoilu lopahtaa ihan oikeasti huonoihin välineisiin. Lapsilla on veden- sään ja veetutuksen kestävät kengät, mutta omat on vuosikertakamaa yläasteajoilta. Ei ihme, jos ulkoilu ei maistu, jos lenkkarit on läpimärät ja viluttaa. Peruslenkkarit kannattaa ihan ensihätään vaihtaa vedenkestäviin jalkineisiin. Monet talvikäyttöön tarkoitetut juoksukengät (kuten vaikka icebugit) on varustettu goretec-ominaisuuksin. Niiden varsi on kuitenkin suhteellisen lyhyt eikä peitä nilkkaa. Perinteiset pitkävartiset juoksusukat ovat toimineet vielä kuivilla keleillä, mutta sade- ja kurakeleille olen kaivannut ehdottomasti myös jotain lämpimämpää ja teknisempää materiaalia nilkkaa suojaamaan. Lisäksi heijastava materiaali on ihan ehdoton. Pimeällä juostessa on parempi loistaa kuin joulukuusi, jos meinaa ettei jää autojen alle. Kehittelin netistä löytyvien kuvien perusteella oman versioni talvikeleille suunnatuista säärystimistä, jossa toteutuu kaikki niiltä haluamani ominaisuudet.

Jätin edestä kiinnikkeet laittamatta koska testilenkillä säärystin ei liikkunut kengän päältä pois. Jos kuitenkin meinaa kahlailla lumihangessa, laittaisin edestä kuminauhan tai tarranauhan pitämään säärystintä kiinni kengän nauhoituksessa.

Materiaali on kosteuden ja roiskeen kestävää soft shelliä. Ompelin siihen päälle yksiväristä mustaa korostamaan heijastinnauhaa. Sivuun laitoin vielä vetoketjun, mutta suojus sujahtaa kyllä jalkaan sellaisenaankin. Ylhäällä kuminauhakuja pitää säärystimen tukevasti paikoillaan ja alhaalta se laskeutuu kengän päälle. Softshell on tukevaa, mutta kuitenkin mukavaa ja hiostamatonta materiaalia, joten se sopii ominaisuuksiltaan loistavasti säärystimeksi. Pohdin myös fleecen käyttämistä, mutta sen huonot ominaisuudet ovat huono tuulenkesto ja vedenkesto.

 

Viimeisessä kuvassa näkyy, miten salamavalolla otettuna heijastinominaisuus tulee hyvin esiin.

Millaisia ominaisuuksia sinä kaipaat ulkoiluvaatteilta? Kerro kommenttikentässä.

 

 

Kommentit (2)

Sanna / Kototeko

Tämmöset voiskin olla kätevät. En oo kyl ees hoksannut kaivata, mut varmasti hyvät. Just se, et ei kastu sääret, jos tie on märkä. Ja muutenkin. Heijastimetkin on kyl aina hyvästä. Pysyykö ne hyvin valumatta ja toisaalta, ettei myöskään purista?

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Materiaali kannattaa olla aika jämäkkää, kuten just softshell. Kuminauha ei kiristä, sovittamalla sain sen sopivaksi :)

Eilisen lenkin perusteella suosittelen!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto

Instagram