Juttusarjamme "Taitava tekijä" on edennyt toiseen osaan. Tässä artikkelissa tutustumme huovutustaituri Marianna Heiniin, joka vastailee tuttuun tapaan kysymyksiini omasta asiantuntija-alueestaan nunohuovutuksesta. Edellisessä osassa perehdyttiin Katiin, joka on kirjoittanut kirjan "Miten opin ompelemaan".

 

Hei! Voitko esitellä hieman itseäsi ja mistä sinut tuntee?

Olen Marianna Heini, 33-vuotias värejä, luontoa ja luovaa työtä rakastava nainen. Asun Kirkkonummella avomieheni ja tyttäreni kanssa. Minut tuntee värikkäästä tyylistä, joka on pirteä ja usein itsetehdyn ja tuunatun sekoitus. En osaisi olla kokomustissa, paitsi ehkä lenkkipolulla. Suunnittelen ja teen uniikkeja ja persoonallisia vaatteita, kuten myös ihan tavallisiakin, ja kokeilen ja harrastan erilaisia käsityötekniikoita ja mm. taidetta. Haaveissa, tai oikeastaan jo suunnitelmissa on oma yritys, jossa voin hyödyntää taitojani.

"Suunnittelen ja teen uniikkeja ja persoonallisia vaatteita."

Kuinka kauan olet tehnyt käsitöitä? Oletko hankkinut koulutuksen vai oletko itseoppinut taitaja?

Olen jo alle kouluikäisenä ommellut leluja ja vaatteita nalleilleni ja nukeille. Ihan pienennä tosin käytin kankaan sijasta paperia ja lankana toimi niitit ja teippi! Taitojen karttuessa pääsin ompelemaan äidin ompelukoneella vaatteita, myöhemin tietysti ostin omat koneet. Minulla on tätä nykyä sekä vaatetusalan artesaanin, että muotoilijan koulutus. Olen opetellut erilaisia tekniikoita omin päin, ja lisäksi syventänyt taitojani lukuisten harrastusten muodossa.

 

Kerro vähän nunohuovutuksesta? Mistä tekniikka tulee?

Nunohuovutuksessa yhdistetään villaa tai muita huopuvia kuituja johonkin ohueen kankaaseen, jolloin saadaan luotua uudenlainen materiaali. Tästä uudesta materiaalista voi sitten valmistaa vaikka vaatteita, tai sitten voi jo huovuttaessa muotoilla jonkin vaatteen tai asusteen valmiiksi. Yleisin pohjakangas lienee silkki, mutta villan, merinovillan tai muiden kuitujen kanssa voi yhdistää monenlaisia materiaaleja, ja niitä voi yhdistää eri tavoin, jolloin saadaan mieletön määrä erilaisia lopputuloksia! Tämä versioinnin mahdollisuus onkin yksi tekniikan koukuttavimmista puolista. Tässä tekniikassa voi heittäytyä todella luovaksi, ja aina tulee uniikkia jälkeä.

"Nunohuovutuksessa yhdistetään villaa tai muita huopuvia kuituja johonkin ohueen kankaaseen, jolloin saadaan luotua uudenlainen materiaali."

Tekniikan kehitti Polly Stirling 1990-luvun alussa Australiassa, eli kyseessä on aika uusi juttu. On paljon eri tapoja nunohuovuttaa, ja itselleni mieleisin tapa on märkähuovuttaa vaate suoraan muotoonsa. Se on haastavaa, mutta ehkä juuri siksi pidänkin siitä! Ompelen ensin suunnittelemani vaatteen suurennetuilla kaavoilla silkkisifongista, ja sitten neulaan villan sarjaneulalla ohuelti kiinni tuohon jättivaatteeseen. Sarjaneulassa on siis monta huovutusneulaa, jolloin neulaus on tehokkaampaa kuin yhdellä neulalla, ja lisäksi käytän vanhaa patjaa työn alla tukena. Huovuttaessa työ kutistuu, joten teen aika tarkat laskelmat mallitilkun avulla, jotta tiedän miten paljon alkuperäistä kaavaa suurennan. Yleensä neulaan villaa ihan ohuet kaksi kerrosta, jolloin vaatteesta tulee kevyt. Sitten vain huovutan! Tällä tavoin minun ei tarvitse pitää työtä staattisena tasona kylppärissäni ja varoa saumojen kanssa, koska työ pysyy kasassa ikään kuin itsestään neulauksen ansiosta. Näin saan myös helpommin muotoiltua esimerkiksi vyötärön tiukaksi ja rinnan kohdalle tilaa, kun nuo muodot on huomioitu jo siinä pohjassa. Kouluaikoina tein yhden takin, jonka helma oli erikoisella tavalla kolmiulotteisen muotoinen. En olisi voinut toteuttaa helmaa haluamani malliseksi - ja siis ilman näkyviä saumoja – muutoin kuin nunohuovuttamalla.

Käytän itse suomenlampaan villaa, mikä on itselleni mieluisin materiaali. Merinovillaa olisi myös hienoa joskus käyttää, mutta opiskeluaikana en raaskinut ostaa sitä, ja myöhemmin hamstrasinkin varastoni täyteen villaa. Pidän sen ulkonäöstä ja jotenkin siitä uskaltaa myös enemmän kokeilla kaikkea. Valitsen myös usein villapuolen työn oikeaksi puoleksi, koska pidän tasaisesta ja saumattomasta pinnasta, mutta aika kaunis se silkkikankaan puolikin on!

 

Kuinka kauan nunohuovutus vie aikaa?

Nunohuovutettu vaate ei synny hetkessä, mutta se aika, mikä siihen menee, on ainakin itsellä lähestulkoon pelkkää flowta. Vaatteen suunnittelu, ja kankaiden leikkuu ja ompelu vie oman aikansa, riippuu toki miten haastavan työn tekee. Mekon neulaus vie muutaman tunnin. Huovutus kestää parista tunnista useaan tuntiin, jälleen riippuen työn monimutkaisuudesta. Esimerkiksi viimeisimmän petroolin nunomekkoni taisin huovuttaa noin 6 tunnissa...En kyllä katsonut kelloa, joten vähän arviolla mennään. Kun työ on kuivunut esimerkiksi nuken päällä oikeaan muotoonsa, pääsen ompelemaan mahdollisesti tarvittavan vuorin tai muuten vain viimeistelemään. Jos haluaa vaikka kokeilla nunohuovuttaa huivin, sen valmistaa ihan parissa tunnissa. Eikä tarvitse neulata villaa kiinni, se tarttuu kyllä muutenkin harvakudoksisiin kankaisiin. Nunoa voi tehdä, kuten aiemmin mainitsinkin, niin monella tapaa, jolloin myös siihen kuluva aika vaihtelee suuresti.

Missä työskentelet? Onko sinullä oma työtila?

Teen huovutusvaatteitani ja -asusteita kotona, omassa kylpyhuoneessa, joka on onneksi ehkä vähän tyypillistä suurempi. Ihanteellista olisi oikein työtila tälle kaikelle, mutta ei minua ole koskaan tilan pienuus rajoittanut saavuttamasta haluamaani. Pitää silloin vain soveltaa!

Mikä sinua inspiroi?

Usein inspiraationi löytyy luonnosta, ja ehkä juuri siksi asunkin nykyään luonnon keskellä maalla. Sinisenharmaa hiekkatie koristeltuna kultaisilla lehdillä oli tosi inspiroiva väreiltään. Puiden oksistojen väliin jää kiehtovia muotoja. Tai sitten näen keittiön kaapin ovessa vaikka jännän tahran, josta kehkeytyy hihan muoto johonkin paitaan. Ei todellakaan tarvitse kovin kauas paikaltaan liikkua, ympäristö on täynnä inspiroivia asioita. Täytyy olla vain sellainen vastaanottava olo: silloin voin saada inspiraation lähes mistä tahansa.

Mikä on lempiasiasi käsityömaailmassa?

Parasta on varmaankin käsillä tekeminen itsessään, luominen, aikaansaaminen. Se, että voi itse päättää mitä tekee ja tehdä sen ja saavuttaa valmista. Onnistuminen jossain suunnitelmassa. Parasta on myös värit, hienot materiaalit ja tekniikat ja ideoiden ja onnistumisten jakaminen toisille. Ihanaa on myös kokeilla ja innostua jostain mitä ei ole aiemmin kokeillut.

Pidätkö jostain muusta käsityötekniikasta kuin huovutuksesta?

Pidän! En ole vielä törmännyt mihinkään tekniikkaan, mistä en pitäisi. Kaapeissani on tilkkutöitä varten pino puuvillakankaita, neulekone kirpparilta, kankaan taittelusta kertova kirja – jossa siis tehdään tavallaan origameja kankaasta vaikka lampunvarjostimeksi - ja kangasvärit mm. aurinkotekniikkaa varten. Tuunaus on myös yksi lemppareista!

"En ole vielä törmännyt mihinkään tekniikkaan, mistä en pitäisi."

Mitä teet viiden vuoden päästä?

Minulla tulee olemaan oma yritys ystäväni kanssa tekstiilialalla, ja pääsen käyttämään työssäni käsityö- ja taiteellista osaamistani. Yrityksemme liittyy kustomoituihin tuotteisiin, ja teemme lisäksi mm. yhteistyötä suomalaisten suunnittelijoiden kanssa. Asun varmaan edelleen täällä metsän keskellä, koitan lyödä omaa ennätystäni mustikanpoiminnassa, ja hoidan puutarhaani. Olen varmaankin huovuttanut aika monta mekkoa lisää, ja opetellut mm. nypläämään pitsiä.

 

"Viiden vuoden päästä yrityksemme toiminta keskittyy kustomoituihin tuotteisiin, ja teemme lisäksi mm. yhteistyötä suomalaisten suunnittelijoiden kanssa."

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto

Instagram