Kaikki tietävät, että merinovilla on nannaa iholle. Tiesitkö kuitenkaan, miten se oikeasti eroaa tavallisesta lampaanvillasta?

Villat luokitellaan niiden tuottajien perusteella. Villaa ei saada pelkästään lampaista, vaan myös muista eläimistä. On kashmiria, mohairia, alpakkaa, angoraa, opossumia, shetlannin-, ja karitsan villaa (lambswool) ja merinovillaa. Sen lisäksi villojen ominaisuudet vaikuttavat sen käyttötarkoitukseen. Villakuidun paksuus kertoo usein myös sen käyttömukavuudesta.

Merinovilla poikkeaa muista lampaanvilloista sen hentouden ansiosta. Mikroneilla mitattuna kuidun ympärys liikkuu n. 20 mikronin paikkeilla, kun taas karkeimmat villat ovat lähes 40 mikronia ympärysmitaltaan. Kädellä kuidun pehmeyden voi todeta välittömästi. Useimmat sietävätkin merinovillaa ihoa vasten, vaikka tavallisen lampaanvillan pitäminen tuntuisikin epämiellyttävältä. Toinen merinovillan tärkeä ominaisuus on lämmöneristyskyky. Kuidun sisällä on pieniä ilmarakosia, jotka eristävät kylmältä ilmalta. Vaikka kuitu on ohutta, se on siis pehmeää ja lämmintä. Ei ihme, että sen suosio on kasvanut.

 

 

Merinovillavaate on useimmiten eettinen ja kestävä valinta. Lämpimänä ja pehmeänä materiaalina sitä käyttää mielellään vuoden ympäri. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin merinovillalampaiden kohtelu. Australiassa sallittu mulesing-käsittely tulee kuluttajalle tutuksi tuoteselosteita lukiessa. ”Mulesing-vapaa” -teksti kertoo, että lampaita ei ole silvottu villaprosessissa ja takaa, että tuote on todennäköisesti kotoisin Usasta, Uudesta Seelannista, Euroopasta tai Etelä-Amerikasta. Kuitenkin monesti Suomessakin käytetty merinovilla saattaa olla sekavillaa, jossa on sekä mulesing-vapaata, että mulesing-käsiteltyä villaa. Jos valmistaja ei takaa villan olevan mulesing-vapaata, kannattaa tutkailla muiden kauppojen valikoimia.

Tänään kuljeskelin Iloveme-messuilla Helsingissä tutkien villavalikoimia. Löysin tieni Helsinki design streetille, jossa olikin edustettuina monia kotimaisia upeita yrityksiä. Toisella puolella messuhallia oli myös oma osastonsa ekomuodille. Sieltä löytyi lisää laadukkaita villatuotteita. Hintaa oli merinovillaisella mekolla pari sataa euroa, mikä on ihan kohtuullinen hinta kotimaassa tehdystä arvokkaasta täysvillamekosta. Sen sijaan hämmästelin joitakin tarjolla olevia ulkomaisia neuletakkeja, joilla oli hintaa lähemmäs sata euroa. Tuoteselosteesta löytyi villa pienellä präntillä, mutta enimmäkseen tuote oli akryylia, polyamidia tai viskoosia. Ne yhdistettynä villaan ilmeisesti riittivät, jotta tuotetta pystyi lapun mukaan kutsumaan villavaatteeksi. Tuli mieleen analogia lihatuotteisiin, jotka saattavat sisältää lihaa. Kuluttajaa pystytään johtamaan harhaan helposti, sillä materiaalitietämys tuntuu olevan vain harvojen ominaisuus. Onneksi kotimaiset pienyrittäjät, kuten esimerkiksi Hopiavuori, Kaino, Uhana, ja monet muut tuovat merinovillavaatteet kuluttajien tietoisuuteen.

Jos ei budjetti riitä ostaa kotimaista merinovillaista valmisvaatetta, voi sen ompeluttaa ostamistaan kankaista (jolloin maksat vain työstä) tai ommella itse. Tällöin tuet myös kotimaista yrittäjyyttä. Oman neulemekkoni villa on kotoisin suomalaiselta PuuhakasPajalta. Se on valmistettu Pohjoismaissa ja on mulesing-vapaata villaa. Paksu joustofroteemainen kangas on miellyttävän pehmeää eikä lainkaan pisteliästä. Ryhdikkäänä se soveltuu hyvin vaikka siistimpien neulemekkojen materiaaliksi. Tätä mekkoa tehdessä jouduin laittamaan kaikki harmaat aivosoluni peliin. Etukappale on koottu kolmesta osasta, mutta kätkin jatkopalat graafiseen leikkaukseen. Joskus sattuma tai moka tekeekin vaatteesta juuri sen, mikä erottaa sen muista vastaavista.

 

Kommentit (4)

Ideoiblogin Piia

Mahtavaa, että löysit tänne vierailulle ja jätit kommentin. Kiitos :) Lapselle tuosta saisi kyllä myös hurjan ihanan välikerraston. Peittoaa mukavuudessa karkeat haalarit mennen tullen. Mitä väriä käytit? Joko bloggasit siitä?

atomi

Kiitos kun toit eettisen puolen merinovillan tuotannosta esiin. Osaan nyt katsoa ketjuliikkeiden merinovillatuotteiden tuoteselosteita. Tehotuotannon uhrina eläimet ovat siis myös villan- ja untuvien tuotannossa lihantuotannon lisäksi:(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto

Instagram