Tartuin muutamaan ompelu/käsityöaiheen ympärillä sitkeästi pyörivään tornihuhuun. Selvitin, pitääkö paikkansa että käsityötä tekemällä säästää, onko käsin tehty tuote laadukkaampi kuin kaupasta ostettu ja tarvitseeko ommella vaatetta kun kaupastakin niitä saa. Lue tulokset kuvan jälkeen.

"Itse tehty on laadukkaampi kuin kaupasta ostettu"

Riippuu täysin taidoista, materiaaleista ja tekniikoista. Huippuharrastaja pystyy tekemään laadukkaamman paidan kuin mitä vaatekaupasta saa. Tähän vaikuttaa mm. kankaiden esipesu, joka poistaa valmisvaatteelle tyypillisen saumojen kiertymisen ja pesun myötä ilmestyvän kutistumisen pituussuuntaan. Lisäksi kotioloissa on mahdollista tehdä pikkutarkempaa jälkeä, jota tehdasoloissa ei tuotannollisista syistä tehdä. Toisaalta vie aika kauan aikaa ennen kuin itse tehdystä alkaa tulla tasalaatuista ompelujäljen ja viimeistelyn osalta. Aloittelijan ompelutyö ei ole laadukkaampi kuin kaupasta ostettu. Sinnikkyys ja motivaatio kuitenkin palkitaan lopussa.

Joskus kankaan laatuvirhe paljastuu vasta toisen pesun jälkeen* ja tällöin hienosti tehty vaate voi olla pilalla heti alkuunsa. Näin voi käydä myös kaupasta ostetullekin paidalle. Itsekin olen reklamoinut kauppaan pesussa raidoittuvan viallisen paidan. Ensinäkemältä ei välttämättä voi sanoa, kumpi on laadukkaampi: kaupasta ostettu vai kotona valmistettu, sillä laatu paljastuu aina vasta pitkällisen käytön jälkeen.

myytti kumottu

"Ei tarvitse ommella itse, kun kaupasta saa valmista"

Kenenkään ei onneksi enää tarvitse tehdä itse vaatteitaan, sillä edullisimmillaan paidan saa vain parilla eurolla eikä housuistakaan tarvitse maksaa paria kymppiä enempää. Kauppojen valikoimien vaatteet on suunniteltu kestämään lyhyen aikaa (vähintään kuitenkin 6 kk*). Lisäksi kaupoista saa keskivertoihmiselle suunniteltua vaatetta. Valitettavasti harva meistä on kuitenkaan keskivertopituinen ja painoinen. Itse tekemällä pystyy vaikuttamaan kaikkeen helman pituudesta hihan malliin ja pääntien muotoon.

Toisaalta ompelu on yhä useammin valintakysymys, johon vaikuttaa henkilön maailmankatsomus ja harrastuneisuus. Tästä kertoo myös käsityön sosiaalinen puoli ja sosiaalisen median (instagram, facebook) ompeluverkostot*, jossa tuhannet jakavat päivittäin kuvia omista töistään. Ei sitä kukaan pakon sanelemana tee. Se on valinta. Lisäksi sosiaalisen median kautta toisilleen tutut kässäharrastajat ovat vain jäävuoren huippu. Suurin osa ompelua harrastuksenaan pitävistä ei todennäköisesti julkaise koskaan yhtä ainutta kuvaa töistään.

myytti totta

"Tein itse ja säästin"

Itse tehty ei tarkoita automaattisesti sitä, että tuote olisi edullisempi. Kunnollisten ompeluvälineiden ja kankaiden hankkiminen vie rahaa (Lue vaikkapa laskelmat Mehukekkerit-blogista). Vaikka oletettaisiin, että kotoa löytyisi valmiiksi laitteet, täytyy kangas, langat, kaavat, sakset ym. ompelutilpehööri silti ostaa kaupasta. Yleisimmin t-paitaan soveltuva kangas maksaa n. 12-20 euroa metriltä. Menekki puuvillatrikoopaitaan on 70 cm, jolloin hinnaksi tulee ~ 8 €-14€ (ja tämä on tosiaan vain kankaan osuus).

Kaupasta saa samaan hintaan t-paitoja riippuen merkistä. Joissain tapauksissa itse tehty on kuitenkin kalliimpi kuin markettipaita.

 Myytti kumottu

Blogitekstissä käytetyt lähteet:

https://www.studio55.fi/vapaalla/article/kauanko-vaatteen-kuuluu-kestaa-lakimies-neuvoo/4678454

https://areena.yle.fi/1-4102066

http://www.kaleva.fi/teemat/koti/ammattilaiset-kertovat-mista-tunnistaa-hyvan-kankaan/647869/

http://mehukekkerit.net/2017/07/itse-ompelemalla-saastaa/

 

 

 

Kommentit (8)

Vierailija

Niin totta. Olen huomannut juuri nuo samat seikat, kun olen neulonut ja ommellut vaatteita noin 45 vuotta ( olen nyt 53 v.). Intohimo ja oma tyyli ajavat edelleen tekemään itse.

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Loistavat motivaattorit nuo intohimo ja oman tyylin tekeminen. Ei tarvitse paljoa miettiä, tekeekö itse vaiko ostaa kaupasta.

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Niinpä ne tekevät.. Varsinkin kuosilliset. Ja huomasimpas, että eräskin trikookangas myytiin hintaan 39 € per metri. Huh! Siinä tulee jo teepparille hintaa :D

Vierailija

Et puhunut eettisyydestä ollenkaan. Mielestäni tätä aspektia ei todellakaan voi välttää tästä aiheesta puhuttaessa. Jos vain olisi aikaa, niin mieluusti ompelisin siitä laadukkaasti, eettisesti ja ekologisesti EU:ssa (tai jopa Suomessa) tuotetusta kankaasta "teepparin" kuin ostan Bangladeshiläisten pikkukätösten ompeleman viiden euron kieron rätin. Eli toisin sanoen, millä hinnalla säästät.

Tämän tyyliset "myytin kumoamiset" vaatisi vähän järeämpää argumentointia.

Ideoiblogin Piia

Eettisyys on tärkeää ja viittasin siihen kun puhuin valinnan taustalla olevasta maailmankatsomuksesta ja arvoista. Myytti koski kuitenkin tarvetta kun ei ole muuta vaihtoehtoa. Pyrin pitämään vastauksen lyhyenä, sillä eettisyys ansaitsi mielestäni oman postauksensa. :)

Vierailija

Olen hiukan eri mieltä ompelemisen hinnasta. Kyllähän itse tekemällä todellakin säästää! Itse ompelen kaikki vaatteeni (ainoana poikkeuksena rintsikat ja sukkahousut) enkä mitenkään voisi ostaa kaupasta valmiina kaikkea sitä, mitä nyt teen itse. Varsinkin talvitakkeja ja juhlamekkoja itse tekemällä syntyy melkoista säästöä.

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Hyvä pointti! Itsekin säästin ompelemalla talvitakin. Maksoin materiaaleista n. 60 €, kun taas kaupassa samantasoinen takki olisi maksanut lähemmäs satasen. Juhlamekoissa säästö taitaa tuntua eniten. Kaupan mekot on helposti siellä satasen toisella puolella, mutta itse tehtynä materiaalit taitaa olla puolet siitä. 

Rintsikoiden ompelukurssejakin on ainakin Make bralla. Houkuttaisi mennä, mutta jotenkin epäröin että löytyisikö mun koolle edes tarvikepaketteja, kun kaupasta ei saa sopivia (joten käytän sitten epäsopivia). Toisaalta olen ymmärtänyt, että muokkausmahdollisuudet on käytännössä rajattomat. 

Kiitos kommenteista :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto

Instagram