Tässä postauksessa esittelen yhden mallin käsityöprojektin hallintaan. Voit tallentaa ja printata itsellesi pdf-muotoisen tiedoston tai käyttää muistiota työskentelyn tukena muuten vain. Sen tarkoituksena on toimia projektinhallinnan apuna ja selkeyttää käsityöprojekteja. Malli soveltuu niin isojen (kuten takit, juhlapuvut ym. työläät projektit), kuin pientenkin käsityöprojektien rungoksi. 

Mallin löydät tästä linkistä ja

ohjeen löydät tästä linkistä

Käsityöprojektit voidaan jakaa karkeasti  kahteen leiriin: tarvepohjaisiin ja huvin vuoksi tehtäviin. Monesti työllä on oikea tarve. Tarvitaan juhlapuku lapselle joulujuhlaan, mummon 70-vuotisjuhliin tai vaikkapa omaan hääjuhlaan. Kotiompelijoilla työn alla saattaa olla samanaikaisesti iso korillinen ufoja (tuttavallinen nimitys "UnFinishedObject"), naapurin sedän housujen lyhennys ja lapselle ommeltava collegepaita. Usein kuitenkin hankalat ja työläät korjausprojektit tuntuvat tökkivän oikein olan takaa. Samaan aikaan tekisi mieli ommella jotain ihanaa uusista kankaista, mutta takaraivossa nakuttaa ajatus jo aloitetuista hommista. Mikä siis avuksi?

Kehittelin projektinhallinnan mallin avuksi hankalien ja vaikeasti lähestyttävien käsityöprojektien tekemiseen. Uskon, että niiden tekeminen usein kaatuu tavoitteiden ja selkeiden visioiden puutteeseen. Tässä mallissa lähdetäänkin liikkeelle siitä, millaisen lopputuloksen haluaisin tehdä.

 

Ensimmäinen vaihe on vastata kysymykseen: "Mitä käsityöltä halutaan?" Motivaatio työlle syntyy tarkoituksesta. Kun tämä on kristallinkirkkaana projektin alussa, on helppo pitää mielessä miksi juuri tätä työtä tehdään ja millainen siitä olisi tarkoitus tulla. Mieti samalla miten paljon aikaa olet halukas käyttämään projektiin ja mitä resursseja sinulla on käytössäsi. 

Toinen vaihe lähtee työvaiheiden listauksesta. Tein valmiin taulukon, jonka voit täyttää soveltuvin kohdin. Huomaa, että työvaiheille on varattu paljon tilaa, mutta sinun ei tarvitse täyttää kaikkia kohtia. Ylimääräiset voit suosiolla jättää huomiotta.

Kolmannessa vaiheessa listaat tarvittavat materiaalit. Tutki tarkoin kaappisi, sillä usein tarvikkeet löytyvät tosiompelijalta jo valmiina. Jos kuitenkin tarvitsee ostaa kankaita tai muita ompelutarvikkeita projektia varten, listaa ne vielä erikseen. Tämän listan voit näppärästi ottaa mukaan kangaskauppaan tai käyttää apuna netistä tarvikkeita tilatessa. Kolmanteen sarakkeeseen "muita huomioita" voit listata kivoja yksityiskohtia tai muita mukavia mahdollisia tarvikkeita, jotka eivät ole välttämättömiä työn kannalta mutta ovat ehkä budjetin salliessa mahdollisia. 

Neljännen vaiheen aika on, kun olet aloittamassa projektia uudelleen esimerkiksi päivän jälkeen tai seuraavalla viikolla (minkä aikataulun työllesi nyt oletkaan laatinut). Sen tarkoitus on kerrata ihan lyhyesti a) mitä olet viimeksi tehnyt b) mitä olet seuraavaksi tekemässä ja c) esteet, jotka mahdollisesti työtäsi haittaavat. Mieti siis valmiiksi jo riskit ja vaaranpaikat, jossa työsi keskeytyy ja mieti mitä sitten teet jos näin käy. Etene työlistassasi seuraaviin vaiheisiin ja toista arviointi uudelleen kun seuraavan kerran jatkat työtä. Nyt vuorottelevat siis kolmas- ja neljäs vaihe kunnes työsi alkaa olla loppusuoralla.

Viides vaihe koittaa, kun huomaat työsi olevan valmis. Peilaa nyt alun tavoitetta ja visiota lopputulokseen. Arvioi, mitä vahvuuksia työssäsi on ja mitä olet oppinut prosessin aikana. Liitä mukaan mahdollisesti kuva valmiista työstä tai lataa se muiden ihasteltavaksi blogiisi tai nettisivuille. Listaa myös työskentelyprosessin aikana huomattuja vaiheita, jotka eivät menneet suunnitelmien mukaan.  

Toivon, että näiden vinkkien avulla uskallat ryhtyä suurien käsityöprojektien kimppuun valoisammin mielin. Vinkeillä taitaa selättyä myös karmivinkin ufomörkö. Hihkaise kommenteissa, jos kokeilet mallia ja jaa se myös muillekin. 

 

Hyvää viikonloppua lukijat <3

 

Kommentit (4)

Sanna / Kototeko

Ootpa nähnyt ison vaivan! Oon itse sillai nopean toiminnan tyyppi, et en oikein osaisi käyttää tällaisia näin isossa mittakaavassa. Tai et ideoita listaan kyllä ylös ja isommissa hommissa saatan listata työvaiheet ja materiaalitarpeet. Eli niiltä osin tuollaista voisin aatella käyttäväni. Arvioinnit kyllä jäisivät tekemättä. Ei nimittäin oo varmaan yhtäkään ompelusta, josta en muistaisi jälkikäteen, et mikä siinä oli vaikeaa tai meni pieleen. Mut opetusmaailmassa toki tällainen on varmasti tosi hyvä. Kiva kun oot palannut kässäbloggauksen pariin. 🙂

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Kiitos. Tuntuu hyvältä palata sorvin ääreen. Todellakin, tällainen analyyttinen malli on ihan arkipäivää käsityön opetuksessa. Helpottaa muistamista ja auttaa jäsentämään työtä :) Toki kaikki rutiinilla menevät jutut ja sellaiset fiilistelytyöt teen itsekin ilman listoja. Mutta jos vaikka opettelen uutta työtapaa tai mietin eri vaihtoehtoja, niin sellaiseen kirjoittaminen sopii hyvin. Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Maarit / MaarItse-blogi

Kiitos hyvästä mallista, vinkkasin siitä omassa blogissanikin! Harvoin tulee kirjattua ylös jälkikäteen, että mitä pitää tehdä toisin. Eikä niitä ikinä muista, kun uudelleen aloittaa. :) Toinen "akileenkantapääni" on lopetuksen lisäksi aloittaminen, sillä mukavuudenhaluisena usein aloitan projektit kaupan kautta, vaikka kaapit olisi täynnä jo lankoja, nappeja yms. Jemmoja ja jämäpaloja tulee siis harvoin huomioitua, joten kotini on kohta kuin pieni kangaskauppa. ;) 

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Kiitos Maarit ilahduttavasta kommentista ja mukava kuulla, että koit mallin hyväksi ja jaoit sen omassa blogissasikin :) '

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto