Vahvuuksien huomaaminen on tärkeää meille jokaiselle. Digitaalinen portfolio tai muu prosessin taltiointitapa auttaa huomaamaan oman edistymisen. Se auttaa käsityöntekijää tulemaan tietoiseksi omista taidoistaan ja opinpolustaan. Vertaisten antama palaute tekee prosessista vuorovaikutteista. Tästä asiasta kirjoittelin blogiini ja esittelin samalla uuden tekemäni villakangastakin. Kiitos, että olet saapunut lukemaan postaukseni.

Vahvuuksista ja taidoista on kohistu viimeisen vuoden aikana paljon. Koulumaailman puolella Kaisa Vuorinen on nostanut vahvuuspedagogiikan yhdeksi uuden peruskoulun osa-alueista. Vahvuuksien nostaminen tutkitusti tuo esille uusia vahvuuksia ja parantaa itsetuntoa. Sillä on suotuisia vaikutuksia erityisesti vastoinkäymisistä selviytymiselle. Vaikka lopputulos ei onnistuisi, voi silti onnistua itsesäätelyssä, luovuudessa tai sinnikkyydessä. Koska sinä olet huomannut toisen vahvuuksia ja nostanut niitä esille? Entä koska sinulle on sanottu jotain kannustavaa omista taidoistasi?

Käsityömaailman puolella taas on perinteisesti keskitytty lopputuotteiden tutkimiseen. Keskimääräinen kässäilijä saa vuodessa tehdyksi toistakymmentä ompelusta. Kehuja saattaa tulla, mutta suomalaisille liian tuttu fraasi: "Tää nyt vaan on tällainen..." latistaa tunnelman välittömästi. Ei suomalainen sitä pahalla sano. Hänelle vaan on opetettu, ettei omilla taidoilla saa kehuskella. Onko kukaan kuitenkaan sanonut sille omia taitojaan väheksyvälle tyypille, että brassailu on eri asia kuin tosiasioiden tunnustaminen? Tai muistuttanut siitä, että "Hyvin sä vedit tossa kaiken lapsiperhearjen keskellä, että sait tehdyksi pipon. Olit tosi sinnikäs ja hyvä organisoimaan aikaa itsellesi"?

Liian vähälle huomiolle jäävät mielestäni myös käsityöprosessissa tarvittavat taidot. Vaikka hankkisi maailman parhaimmat kankaat, langat ja koneet, eivät ne pysty työhön. Todellinen työ tapahtuu käsityöntekijän käsissä. Perinteisten käsityötaitojen rinnalle on nostettu digitaidot. Nyt puhaltavat nimittäin kouluissakin uudet tuulet. Tokaluokkalainen osaa virkata jo kiinteitä silmukoita. Osaako hän kuitenkaan nimetä taitoja, joita tarvitaan silmukoiden virkkauksessa: täsmällisyyttä, tarkkuutta ja luovuutta? Entä osaako kuudesluokkalainen kertoa, miten hän lopulta pääsi lopputulokseensa? 

Uuden opetussuunnitelman myötä oppilaat dokumentoivat omaa käsityöprosessiaan  sähköiseksi portfolioksi. Sen avulla jokainen voi nähdä omin silmin taitojensa kehittyvän ja nimetä omia vahvuuksiaan. Käsityötunneilla nuoret kuvaavat työskentelyprosessiaan minulle hyvin tutulla tavalla. Ikäänkuin käsityöblogit ja koulun käsityön opetus olisivat ottaneet askeleen lähemmäs toisiaan. Perinteisten käsityötaitojen rinnalle on siis vihdoin nostettu prosessin kuvaaminen ja digitaidot. Ne ovat yksi tärkeimmistä taidoista omassa käsityöharrastuneisuudessani, vaikka sitä ei heti tulisi ajatelleeksi.

 

Mitkä olisivat omat vahvuuteni nimenomaan käsityön saralla? Ihmisenä olen usein joutunut opettelemaan kärsivällisyyden taitoa. Olisi mieluisampaa, jos asiat tapahtuisivat nyt ja mieluiten heti. Käsityötä tehdessä malttia on tarvittu, jotta jaksan ponnistella läpi erilaisten työvaiheiden. Kärsivällisyyden lisäksi käsityössä tarvitaan paljon sinnikkyyttä ja epäonnistumisen sietokykyä. Jotenkin hyvin perinteisiä suomalaisia taitoja. Kaikkihan ne liittyvät sisuun, meidän yhteiseen kansallistunteeseemme. Onneksi kuitenkaan sisukkuuden synnyttämiä luomuksia ei piilotella enää omiin nurkkiin. On myös vahvuus osata iloita omista taidoista ja luoda verkostoja, joissa keskustella lempiharrastuksestaan. Samalla käsityöprosessi tulee pilkottua pienen pieniin osiin.

Tässä kohdassa näyttämölle astuvat blogit, keskustelupalstat ja valokuvaus. Siinä korostuu tavoitteiden asettaminen, suunnittelu, työskentelyprosessin kulku ja lopulta oman työn arviointi. Vertaisarviointi nousee keskusteluissa muiden käsityöntekijöiden kanssa. Se yhdistää tekijöitä toisiinsa, vaikka välillämme olisi satoja kilometrejä. Digikässäily vahvistaa itseluottamusta ja luo uskoa omiin kykyihin. On mielestäni hyvä, että uusi opetussuunnitelma huomioi tämän aspektin ja opettaa sitä myös lapsille. Saammeko ehkä viiden vuoden kuluttua uuden käsityöbloggaajasukupolven, kun he harjoittelevat digitaitoja jo käsityötunneilla?

Entä miltä tuntui sotilaspukukomitean piirustustoimiston taiteilija Aaro Snellmanista luonnostella Suomen lipun värimalleja kiireessä Suomen kunniaksi? Tarvitsiko hän rohkeutta, luovuutta vai ennen kaikkea sisukkuutta? Lippu tarvittiin itsenäistä Suomea edustamaan ja se symboloi kansalle vapautta. Valkoinen ja sininen valikoituivat sen väreiksi pohjautuen pitkälliseen ja kansallisesti vallinneeseen traditioon. Virallinen hyväksyntä lipulle annettiin vuonna 1918. Siitä alkaen suomalaisuutta ovat symboloineet nuo kaksi väriä.

On helppo listata, mikä Suomessa on sinistä. Tuhansien järvien maassa vesistöt piirtyvät kartalle sinisenä. Taivas on sininen, jos se ei ole peittynyt valkoiseen pilvimassaan. Kuluvan vuoden aikana sininen ja valkoinen ovat nousseet satavuotisjuhlien ansiosta uudelleen tapetille. Jostain syystä sininen on noussut myös omaksi värisuosikikseni ylitse muiden. Huomaan tekeväni sinisen käsityön toisensa perään.

Pippurikuosit ovat aina olleet mieleeni niiden vivahteikkuuden ansiosta. Tässä kankaassa on kudottu valkoisia lankoja sinisten sekaan. Takkihan on suorastaan isänmaallinen! Jos kangas olisi vielä kotimainen, päästäisiin jo hyvin lähelle melkein täydellistä takkia. Suunnittelu on täysin suomalaista, sillä olen itse piirtänyt kaavan ja kuositellut sen. Valitsin nappien sävyn, takin pituuden ja kaulusten kaarevuuden. Työohjeet on katsottu kotimaisesta kaavakirjasta (joka tyypin kaavakirja). Sininen viskoosivuorikangas on eurooppalaista alkuperää.

 

Lainasin 60-luvulta takin muotokieleen kaulusten pituuden ja muodon. Kulmat pyöristin kaareviksi. Liikkumismukavuutta tuovat laskokset edessä ja takana. Hihan suoristin, enkä tehnyt siihen enää rypytyksiä ohjeen vastaisesti. Halusin suoralinjaisemman version. Takin pituus on päätetty myös retromitan mukaan. Lantiolle ulottuva takki ei ole raskaan näköinen.

Tässä työssä tarvittavien vahvuuksien (tarkkuus, luovuus, kauneuden arvostus, hahmottaminen) lisäksi huomasin uuden vahvuuden: toiveikkuuden. Osasin toiveikkaasti pohtia, miten ongelmakohdat ratkaisisin. Pidin välillä pieniä taukoja, jotta ehdin pohtia ratkaisuja tarkemmin. Esimerkiksi taskujen leikkaus ja muoto saivat lopullisen sinettinsä iltapalapöydässä, kun sain hetkeksi muuta ajateltavaa. Joskus ratkaisu löytyy kun malttaa antaa sille hieman aikaa. Valmis takki ylitti odotukseni, vaikka uskalsinkin jatkuvasti toivoa hyvää lopputulosta. Kaiken kruunaa nyt käsityön digitaidot. Ilman niitä tämäkin prosessi olisi jäänyt muistikuvien varaan. Onneksi saan jakaa sen tälläkin kertaa myös muiden kanssa.

 

ps. Kaatuvatko ompeluprojektit ajan tai työn organisoimisen puutteeseen? Tsekkaa täältä vinkit hyvään projektinhallintaan.

Kommentit (2)

Riikka

Ihana taitavasti tehty takki! Kiitos tekstistä, mikä auttaa minuakin arvostamaan omia taitojani. 💛

Ideoiblogi
Liittynyt10.11.2016

Kiitos Riikka kivasta kommentista. Tosiaan omien ja muiden taitojen huomaaminen auttaa meitä kaikkia. Omien spesiaalitaitojen huomaaminen erityisesti. Ollaan ylpeitä omista vahvuuksistamme!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto

Instagram