Ideoiblogissa alkaa juttusarja, jossa tavataan suomalaisia taitavia käsillätekijöitä. Käy hakemassa kuppi kahvia ja tutustu juttusarjan aloittavaan Katiin. Hän on tunnettu värikkäistä ja käytännöllisistä vaatteista ja rohkeudesta toteuttaa omia haaveitaan. Kirja "Miten opin ompelemaan?" julkaistiin v. 2017.

 

"Rakastan värejä, mikä näkyy selkeästi myös ompeluissani"

 

Moi Kati! Kerro lukijoille vähän itsestäsi. Kuka olet?

Heippa! Olen Kati Ylkänen, 25-vuotias yrittäjä Nokialta. Olen hieman räiskyvä persoona, innokas ja elämänmyönteinen, mutta myös voimakastahtoinen ja suorasanainen. Usein, jos pyydän ihmisiä kuvailemaan itseäni he sanovat ensimmäisenä, ettei kanssani tule koskaan tylsää. Rakastan kirjoittamista ja kaikkea käsillä tekemisestä. Nautin mielikuvitusmaailman uppoutumisesta kirjojen ja elokuvien parissa. Viihdyn hyvin kotona omissa oloissani, mutta viime aikoina olen innostunut myös matkailusta.

Onko sinulla jotain omalaatuista tyyliä, josta sinut tunnistaa?

Rakastan värejä, mikä näkyy selkeästi myös ompeluissani. Värien lisäksi ompelemissani vaatteissa tärkeintä on mukavuus ja käytännöllisyys.

Kuulostaa hyvältä! Kuinka kauan olet ommellut? Oletko hankkinut koulutuksen vai oletko itseoppinut taitaja?
Olen ommellut reilut viisi vuotta itse opiskellen. Oikeastaan uskon jopa koulunpenkkiä enemmän itsenäiseen oppimiseen. Mitä vain voi oppia kun on riittävästi innostusta ja halua oppia. En kuitenkaan näe mahdottomuutena, ettenkö joskus hankkisi näyttötutkintona virallisia ompelijan papereita.

"Mitä vain voi oppia kun on riittävästi innostusta ja halua oppia"


Yrityksesi nimi on Unelmallinen. Mistä se tulee?

Nimi on alun perin nyt jo lopettamani ompelublogin ja keksitty sattumalta ensimmäisen oman ompelukoneeni myötä. Aloittaessani ompelun lainasin äitini ompelukoneen ja yhteinen matkamme sujui mainiosti puoli vuotta, kunnes kyseinen kone alkoi vaikuttamaan vahvasti alkoholisoituneelta. Erilaisista säädöistä huolimatta, tikki oli kuin humalaisen matka baari-illan jälkeen kotiin. Vika oli todennäköisesti ajoituksissa, mutta sen sijaan, että olisin kohteliaasti vienyt koneen korjattavaksi, palautin sen äidille kauniin kiitoksen kera. Päätin ostaa ensimmäisen oman ompelukoneeni Pfaff Ambition 1.0. Olihan tuo melkoisen unelmallinen ensimmäiseksi omaksi ompelukoneeksi kaikkine hienouksineen.

Olet julkaissut juuri e-kirjan ompeluaiheesta. Mitä uutta lukija oppii kirjastasi?

E-kirja on tarkoitettu aloittelijoille ompelun perusasioiden oppimiseen. Lähtökohtana on, että kirjan lukijalle kaikki on ompelussa uutta. Kirjan avulla aloittelija säästää huomattavan määrän aikaa ja vaivaa erilaisen tiedon etsimiseltä eikä kaikkea tarvitse oppia kantapään kautta. Oman kokemukseni mukaan se on melkoisen hidasta ja välillä myös kovin turhauttavaa, jonka vuoksi haluan auttaa muita oppimaan helpommin ja nopeammin. Ensimmäiseksi kirjassa on ompelusanasto, jotta lukija tietää heti mitä kirjassa ja ompeluohjeissa käyttävät termit tarkoittavat. Kirjassa on tietoa erilaisista ompelutarvikkeista ja valmis ostoslista, jotta aloittelijana välttyisi turhilta ostoksilta valtavien valikoimien edessä. Kirjassa on vinkkejä myös koneiden hankintaan ja puhdistamiseen. Kirjassa käsitellään oikeastaan koko ompeluprosessi työn suunnittelusta toteutukseen ja mitä kaikkea matkan varrella pitää huomioida. Onnistuneen ja kestävän työn kannalta tärkeää on oikean kankaan, neulan sekä ompeleen valinta. Kirjassa käsitelläänkin kokonaan omissa kappaleissaan yleisimpiä kotimaisissa kaupoissa myytäviä kankaita, niihin sopivia neuloja sekä ompeleita. Etenkään neulan valinta ei ole aina aivan selvää pidempään ompelua harrastaneillekaan. Kirjan selkeistä ompeluohjeista aloittelija oppii perusvaatteiden ompelujärjestyksen sekä pääntien huolittelun kantilla, resorien ompelun ja kahden erilaisen taskun toteutuksen.

 

"Kirjassa käsitellään oikeastaan koko ompeluprosessi työn suunnittelusta toteutukseen"

 

Olen kirjoittanut oppaan tietokirja näkökulman lisäksi aloittelijoiden tueksi, koska oppimisen tiellä kaikki ei mene aina suunnitellusti. Konkreettisen tiedon lisäksi olen tuonut kirjassa esille omakohtaisia kokemuksiani, kannustaen ja tukien lukijaa. Tästä on tullut positiivista palautetta ja olenkin iloinen, että kirjoitus tyylini on miellyttänyt ainakin osaa lukijoista.

Kuinka kauan kirjoittaminen vei aikaa? 

Ideasta kirjan ja Unelmallisen verkkokaupan julkaisuun meni alle puoli vuotta. Itse kirjan valmistaminen ei suinkaan vienyt koko aikaa. Koska en noudata säännöllisiä työaikoja tätä on hieman vaikea arvioida, mutta ehkä perinteisellä 8 tunnin päivätyö tahdilla itse kirjaan olisi mennyt reilu kuukausi.

 

"Luovuus harvemmin tulee pakottamalla"

 

Mikä sinua inspiroi?

Inspiroidun todella monista erilaisista asioista. Nukkuminen on yksi tehokkaimmista keinoista. Mikään ei varmasti anna niin paljon uusia ideoita kuin nukkumaan meneminen. Se on kuin päässä syttyisi jokailtainen idea lamppu. Olen vaihtelunhaluinen ja vähän helposti kyllästyvää sorttia, joten kaikki uusi ja ihmeellinen inspiroi minua. Nautin matkailusta ja lähes jokaiselta matkalta onkin viime aikoina tarttunut mukaan uusia ideoita ja inspiraatiota. Itselleni haastavin, mutta myös hyvin tehokas keino inspiraation löytymiseen on olla tekemättä mitään. Siinä alkaa ideoita lentämään ja sormet syyhyämään kun pyrkii tietoisesti olemaan rauhassa. Välillä, jos inspiraatio meinaa olla hukassa teen, jotain aivan muuta tai lähden ulkoilemaan. Luovuus harvemmin tulee pakottamalla.

Pidätkö jostain muusta käsityötekniikasta kuin ompelusta?

Nautin oikeastaan kaikesta käsillä tekemisestä ja luovasta toiminnasta. Ompelu on alusta alkaen pysynyt pääasiallisena kiinnostuksen ja intohimon kohteena, mutta lisäksi tulee etenkin leivottua ja askarreltua. Välillä innostun enemmän myös huonekalujen maalaamisesta. Ennen ompelua opettelin kutomaan ja viime vuonna kokeilin myös virkkaamista, mutta puikkojen heiluttaminen on toistaiseksi jäänyt.

"Haaveenani on järjestää ompeluverkkokursseja ja julkaista Unelmallisia kaavoja"


Mitä teet viiden vuoden päästä?

Hyvä kysymys, jota oikeasti pitäisi välillä elämässä pohtia tarkemminkin. Viiden vuoden päästä olen 30-vuotias (oho!) ja toivon mukaan ainakin edelleen yrittäjänä. Mahtavaa olisi, jos työni silloinkin liittyisi ompeluun ja/tai kirjoittamiseen. Seuraavaksi on tulossa myyntiin Unelmallisia kaavoja ja onpa haaveissa toteuttaa myös uusia e-kirjoja ja mahdollisesti myös ompeluverkkokursseja.

 

Suuret kiitokset Katille haastattelusta. Kirjaan voi tutustua nettikaupassa, josta sen saa tilattua näppärästi omaan puhelimeen. Näin se kulkee kätevästi mukana ompelua opetellessa. Alennuskoodilla IDEOIBLOGI saa nyt 10% alennuksen 6.12. asti.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kaikesta käsityöstä innostuva kolmekymppinen kirjoittaa projekteistaan ja elämästä siinä ympärillä. Ydinosaamiseni on ompelussa, mutta käsistä eivät myöskään putoile puikot eikä koukut. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja innostun uusista asioista välillä flowtilaankin asti. 

Yhteydenotot sähköpostiin sinisentalonneiti@gmail.com

Blogiarkisto

Instagram