Olen kaivannut niin ruisleipää, ja itse asiassa tällä viikolla maistoin ensimmäistä kertaa tattarileipäsiä. Näiden maku muistuttaa erehdyttävästi ruisleipää. Eilen aloittelin hyvissä ajoin valmistelut. Lisäsin taikinajuureen vettä ja tattarijauhoja, sekoitin huolella ja jätin "vellin" liinan alle vuorokauden ajaksi. Viimeksi olin taikinajuuren kanssa touhunnut, kun esikoisen kanssa viettelin kotiäitivuosiani. Ei ihan ole vain pari vuotta sitten, vaan vuosia siitä on jo reilut kaksikymmentä. Siksipä vähän jännittikin, että onnistunko lainkaan?

Mutta lopputulos yllätti, aivan sama maku. Nämä ovat taivaallisia, rakenne on pehmeä ja kuori rapsakka. Ja maistuvat...melkein ruisleivältä. :) Resepti on Virtasalmen viljatuotteen fb-sivuilta. Käytin osittain heidän ja osittain toisen valmistajan tuotteita leipiin, Etelä-Karjalassa on vielä aika rajalliset valikoimat gluteenittomien jauhojen suhteen. 

 

TATTARIHAPANLEIPÄSET (hiivaton)

1½ l vettä 

juuri edellisestä taikinasta tai esim.viipale hapanleipää

7½ dl  karkeaa tattarijauhoa 

3 rkl psylliumia 

1 dl  pellavansiemenrouhetta 

1 rkl merisuolaa 

2 dl  täysjyväriisijauhoa 

2 dl  tummaa tefjauhoa (tai maissijauhoa)

leipomiseen: tattarijauhoa

 

Mittaa kulhoon vesi, tattarijauhot ja juuri. Peitä astia puhtaalla liinalla tai kannella, mutta älä sulje kantta tiiviisti. Anna vellin hapantua ½–1 vuorokauden ajan.Valmiin juurivellin pohjalta nousee kuplia, kun sitä sekoittaa. Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää seos taikinaan vähän kerrallaan. Taikina jää ensin hyvin löysäksi, mutta kiinteytyy psylliumin turvotessa. Kohota taikinaa vähintään pari tuntia. Pidempikään kohotus ei haittaa. Levitä taikina jauhotetuin käsin leivonta-alustalle n.1-1,5 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota esim. juomalasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta leipäsiä. Muista ottaa ”nyrkin kokoinen” juuri pakastimeen seuraavaa leivontakertaa varten. Anna leipästen kohota ennen paistamista puolisen tuntia. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Säilytä leipäset ilmavasti tai pakasta, jotta leivän runsas kosteus ei homehduta leipää. Ilman hiivaa leivottava hapanleipä onnistuu varmimmin täydenkuun tietämillä. Taikinajuuri jalostuu kerta kerran jälkeen paremmaksi.

Kommentit (0)