Valmistuin lähihoitajaksi kaksikymmentä vuotta sitten. Se ei ollut ihan helppo juttu, sillä taisin keskittyä opiskelua enemmän opiskelijaelämän viettämiseen ja nuoruuden hullutuksiin. Olin oppilaitoksen ensimmäisessä lähihoitaja-ryhmässä, joten tuskin kenellekään oli edes selvää mitä meille pitäisi opettaa. Pänttääminen oli kuin tervan juontia, lääkelaskutkin tökki pahasti. Niin vaan minäkin sain paperit kouraan ja olin valmis hoitaja. Vai olinko?

Mielestäni ehkä, mutta voi kuinka vähän tiesinkään. Yhtään mistään!

Kirjoitin juuri kirjeen itselleni, sille nuorelle vastavalmistuneelle lähihoitajalle.

Tiinalle tammikuussa 1996

Onnea! Oli se tiukka puristus, mutta hyvin vedetty loppukiri. Nyt kun olet todistuksen mukaan valmis hoitaja, haluaisin sanoa muutaman asian mihin tulet törmäämään työssäsi. Vaikka edelleen olet sitä mieltä, että vanhustyöhön et aio missään tapauksessa mennä ja suuntauduit opinnoissasikin muualle, niin yllätykseksesi työpaikkasi vanhuksineen jo odottelevat kulman takana. Vastoin kaikkia ennakkoluulojasi ja oletuksiasi se tulee olemaan sinulle elämäsi tärkein koulu.

Tulet kohtaamaan ihmisiä, joilta opit enemmän kuin arvaatkaan. Kuuntele kaikki mitä he kertovat ja kysy niin paljon kuin voit. Kuule myös kaikki se mitä ei sanota ääneen. Aune, Aili, Reino, Topi, Bertta, Johannes (ja niin monet muut) tulevat muuttamaan ajatusmaailmaasi siten, että löydät todellisen tarkoituksen sille mitä elämälläsi teet. He ovat tärkeimpiä opettajiasi sitä itse tietämättään. Aito kohtaaminen syvemmällä tasolla edellyttää molemminpuolista avoimuutta ja luottamusta. Kun sen hetki tulee, pysähdy ja ole siinä. Talleta mieleesi kaikki saamasi tieto, koska sitä et löydä muualta kuin kauan eläneiltä. Olet ainutlaatuisessa asemassa, muista se aina. 

Hoitajana tulet toisinaan kiroamaan ammatinvalintaasi ja haluaisit lähteä liukuhihnahommiin tehtaalle. Periaatteitasi, etiikkaasi ja oikeudentajuasi tullaan koettelemaan monissa työyhteisöissä. Vaikka haluaisit, et pysty tekemään joka päivä työtäsi kuten se kuuluisi mielestäsi tehdä. Välillä voit joutua itkemään omasta, työkaverin tai hoidettavan puolesta, mutta tunteiden näyttäminen on ihan sallittua. Älä mene omien rajojesi yli ja pysäytä myös muut jos näet jonkun tekevän niin. Älä hyväksy kaltoinkohtelua ketään kohtaan. Muista myös, että et voi tietää työkavereidesi elämäntilannetta. Jokaisella on omat taustansa, joiden vuoksi voimia (henkisiä tai fyysisiä) on paljon tai vähän. Ole ymmärtäväinen, mutta puutu jos on tarpeen. Älä jää, jos tunnet ettet ole sinulle oikeassa työyhteisössä. Löydät kyllä paikkasi.

Tämän kyllä muistat, mutta huumorin vaikutusta ei voi olla korostamatta. Nauru on parasta lääkettä (paitsi ripulissa) ja halaus on sitten se toiseksi paras. Tulet olemaan posket punaisina vanhojen mummojen ronskeista vitseistä. Pahoin pelkään, että tulet myös kertomaan muutamia itsekin, mutta kun yhdessä nauratte niin se on ihan parasta. Silloin kumpikin jaksaa päivän loppuun paljon paremmin.

Kun tapaat omaisia, muista kuunnella. Jos sinä tai työyhteisösi saatte moitteita, kuuntele mikä tunne taustalla on. Ennen herneitä nenässä tai puolustelua miettikää hetki asiaa. Omaisille läheisen oheneva elämänlanka herättää monenlaisia tunteita ja jokainen reagoi tavallaan. Heillä ei välttämättä ole muita kenelle purkaa. Ole ymmärtäväinen heitä kohtaan, kiitä palautteesta ja muuta toimintaa jos siihen on syytä. Kun saat hyvää palautetta, kiitä ja laita se mieleesi talteen. Tulee päiviä jolloin siitä saat tarvitsemaasi tsemppiä.

Hoida asiat loppuun. Jos et tiedä jotain: selvitä. Jos et osaa jotain: opettele. Pidä huoli, että jälkeesi jää hyvä mieli. Anna toivoa. Tanssi niiden kanssa, jotka sitä rakastaa. Halaa niitä, ketkä on sen tarpeessa. Melkein kaikki on.

Vaikka olet nyt valmis hoitaja niin et tule koskaan ihan valmiiksi. Olet nyt hyvä, mutta aina voit tulla paremmaksi.

Onnea matkallesi, olen niin ylpeä sinusta!

Tiina elokuussa 2016

 

 

Kommentit (2)

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Kiitos postauksesta! Siinä oli monta hyvää viisautta. Jaan sen tänään Kodin Kuvalehden Facebook-kaverille, joista varmasti löytyy paljon hoitoalalla työskenteleviä ja heitä, joiden läheiset ovat hoidettavina.

Seuraa 

Haluan hoitaa hyvin (lasteni ja työni lisäksi) omat ikääntyvät vanhempani, jos he apua tulevat tarvitsemaan. Mihin on varauduttava ja mitä kaikkea voimme tehdä etukäteen? Tässä blogissa eletään tulevassa, eilisiä unohtamatta.