Radiossa soi  taannoin  yksi vanha biisi, joka lennätti mut sekunnissa takaisin kesään, jolloin olin menossa kuudennelle luokalle. Ihan hetken saatoin kuvitella itseni omaan huoneeseeni vanhempieni alakerrassa ja seisomaan siihen oman pöytäni viereen. Muistaakseni tuo kyseinen biisi oli Anttilan ale-laarista ostamallani kasetilla, eikä se tainnut olla edes mikään lemppari. Ei sinänsä, että olisin edes ymmärtänyt koko biisin sanomaa muutenkaan. Jokin siinä kyseisessä hetkessä on kuitenkin halunnut jäädä muistamisen arvoiseksi. "Damn, I wish I was your lover. I'd rock you till the daylight comes, made sure you are smiling and warm..."

 

 

 

Vaikka valokuvat toimii hyvinä muistoina, tietyt tuoksut ja äänet saa ainakin mussa ihan erilaiset tunteet aikaan. Niiden avulla saan jotenkin paljon paremmin siitä silloisesta hetkestä ja tunteesta kiinni. Monesti ne hetket on vielä sellaisia, joista ei ole valokuvaa muistona. Vaikka tottakai valokuvat ja videotkin tuo ihania tuulahduksia kaikista eletystä hetkistä.

Saatan kadulla kävellessä haistaa jonkun tutun hajuveden tai ruuan tuoksun ja yhtäkkiä sillä sekunnilla hyppään ajassa taakse siihen hetkeen, kun olin vielä päiväkodissa ja muisto tuo mieleen mukavan päiväkodin opettajan tai ensimmäisen kunnollisen ulkomaan matkani Kreikkaan ja sen ihanan Gyro-ravintolan rannan läheisyydessä. Miten mahtava asia voikaan olla, että haju-aisti voi mahdollistaa kyseisen aikamatkailun ilman sen kummoisempaa teknologiaa. 

Ja se musiikki. Kuinka hyvän mielen voi saada aikaan, kun radiossa soi vaikka Texasin Summer son ja voin paikallistaa itseni 18-vuotiaana entisen poikaystävän Celican apukuskin paikalle. Siihen tiettyyn kesäiseen päivään, siihen tiettyyn liikenneympyrään, matkalla piknikille. Vaikka sekään hetki ei kuulosta kovinkaan kummalliselta, sillä hetkellä olin pakahduttavan onnellinen. Ehkä se on siksi jäänyt mieleen. 

Vielä pidemmälle lapsuuteen vie Dire Straitsin -Walk of line, joka soi isän Datsunissa, kun hurjapäinä ajelimme niin, että pikkulinnut jäi kiinni etupuskuriin. Tai Vanissa Paradisen- Joe le Taxi, joka sai pienen Katin unelmoimaan matkoista ulkomaille.

Ja sittemmin kaikki ne kappaleet, jotka muistuttaa niistä pienistä hetkistä matkoilla ympäri maailmaa, lasten syntymästä, onnesta, surusta, elämästä ja kuolemasta. Tuulahduksia niistä tunteista, joita olen voinut tuntea ja kokea ja jotka ei muuten enää palaa. Ei vaikka palaisin takaisin siihen paikkaan ja laittaisin saman kappaleen radiosta soimaan.  Pieniä välähdyksiä omasta elämästä, jotka vaikuttaa merkityksettömiltä muille, mutta on muovanneet mua hetki hetkeltä, tuoksu tuoksulta ja kappale kappaleelta.

listasin alle muutamia biisejä, jotka tältä istumalta  yhdistän johonkin tiettyyn hetkeen. Mutta sellaisia satunnaisia muistikuvia tulee tosin vastaan vain, kun kyseinen laulu soi. Ja sehän on juuri parasta, ettei koskaan tiedä, onko seuraava laulu hyppy menneisyyteen vai merkitseekö se mulle joskus paljon myöhemmin muistoa tästä hetkestä.

 

 

1. Tiputanssi. - monien inhokki ja mun lapsuusajan yks suosikeista. Mieleen nousee mummon keittiö ja tiputanssit mummon kanssa.

2. Ankkurinappi - J.Karjalainen, kesä 1992? Ja pyörämatka lintutornille Johanna-serkun kanssa.

3. Marraskuu- Miljoonasade, ensimmäisen asuntoni tuparit ja matka keskustaan ystävien kanssa. 

4. Freestyler - Bomfunk MC's (mikä ihana nuoruus tiivistyy tähän biisiin!!) vaihtarina Manresassa Espanjassa ja Freestyler pärähtää soimaan radiosta kesken oppitunnin. Huraa Suomi! 

5. It's a New day- Good Charlotte, bussitour Las Vegas- Yosemite-San Francisco-Santa Barbara- LA, ja joka aamuinen päivän aloitus tällä biisillä. 

6. Dangerously in love  - Beyonce, alkutalven aamu vuonna 2004. Biisi soi radiossa, kun ajoimme Brooklynistä Manhattanille. Vapaudenpatsas häämötti silmien edessä. Mietin laulun sanoja, is this it? 

7.If you don't love me by now- Simply Red. That was it, Aron syntyy sektiolla keväällä 2006 ja Mick Hucknell laulaa radiossa taustalla

8. Live your Life- T.I & RiRi, yksi unohtumattominnista taksimatkoista ikinä, 4 am matkalla Times Squaren mäkkäriin. "Joe le Taxi" taisi olla shokissa suomityttöjen laululahjoista. 

9. Superwoman-Alicia Keys, alkusyksy 2012 Kätilöopistolla. Leon syntyy. Kuinka ihmeellinen onkaan äidin rakkaus. Voit rakastaa esikoista maailman eniten ja uutta tulokasta ihan yhtälailla-maailman eniten.

10. All of me- John Legend. Noah syntyy niin vauhdilla, ettei musiikkia ehditä kuunnella ja automatkastakin muistan lähinnä sen järkyttävän tuskan, vaikka jotain siellä radiossa tietysti soi. Tähän biisiin tiivistyy kuitenkin koko kesän 2014 tunteet iloineen, suruineen, toivon kipinöineen ja erityisesti muistuttaa  yhdestä heinäkuisesta illasta kynttilänvalossa asuntomme parvekkeella. 

listaa voisi jatkaa tietty loputtomiin, mutta mua kiinnostaisi myös tietää, mitkä biisit merkkaa  sulle eniten  tai millaisista hetkistä ne sua muistuttaa? 

 

 

 

 

 

Kommentit (3)

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Jotkut biisit jää niin ihon alle ettei ne sieltä lähde pois. Eikä tarvitsekaan, sehän on ihanaa kun yhtäkkiä radiossa soi jotain joka saa ajatukset lentämään jonnekin kauas.

Pearl Jamin Black on yksi sellainen mulle. Muitakin on, paljonkin, mutta tuohon sisältyy paljon kaikkea!

Vierailija

3. Marraskuu.. olinkohan mä tuolla matkalla. Teletapit oli toinen jos se on se sama matka kaupunkiin.. ??? -Hanski

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Matkajuttuja ja reseptejä läheltä ja kaukaa sekä etenkin elämää kahden pienen ja yhden vähän isomman minimiehen (Aron 11, Leon 5 ja Noah 3) kanssa. Kaikki tyylini mukaisessa sulassa ja ei niin sulassa sovussa, Kati's way.

Yhteistyö: Katiswayblogi@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2017
Syyskuu
2016

Kategoriat