Aurinkoinen toukokuun aamu omenapuutarhassa, aamukastetta heinikossa, minä ja lapset. Niin ja valokuvaaja. Kävimme nimittäin perhepotretissa Annika Liinangin pop up kuvauksissa. 

Olen seurannut Annikan töitä jo pitkään, sillä hän valmistui koulusta, jossa itse toivon vielä joskus opiskelevani valokuvausta. Tiesin siis etukäteen, mitä olin "ostamassa". Kun etsit hyvää kuvaajaa, kannattaakin hänen töihinsä tutustua etukäteen. Nykyisin monella kuvaajalla on ainakin Facebook-sivut sekä kotisivut. Useimmilta löytyy myös Instagram, josta heidän ottamiaan kuvia voi katsella.  Kannattaa myös kertoa omista toiveistaan kuvausten suhteen jo hyvissä ajoin ennen kuvauksia.

Mitä muuta kannattaa miettiä, ennen kuvauspäivää tai kuvausten aikana?

Jos tiedät valmiiksi kuvauksen teeman, kannattaa vaatetus miettiä sen mukaan. Kuvaaja osaa varmasti antaa parhaat vinkit, mikä värimaailma sopii teemaan. Kun kuvattavana on vain yksi lapsi, on vaatetuksen valitsemien hieman helpompaa. Jos taas kuvaukseen osallistuu useampi kuvattava, olisi hyvä jos vaatteet sointuisivat yhteen. Vaatteiden ei tarvitse olla kuitenkaan tismalleen samanlaisia, vaan värit ja kuviot voivat toistua eri ihmisillä eri muodossa ( toisella vaikka punainen raitapaita ja toisella punainen vyö). Meidän alkuperäisen garderobin sisällöstä puolet oli postissa matkalla meille, joten suunnitelma vaihtui lennossa näihin kuvien vaatteisiin. Omasta mielestä omenatarhaan sopi parhaiten pehmeän heleät ja kesäiset värit, ilman voimakkaita kuvioita. Ok, yhdellä on  kyllä täysin mustat vaatteet, mutta paidan kuviossa on sentään keltaista. Mutta tämä värien sopivuus on tietysti myös makuasia. 

Kuvauspaikalle kannattaa tulla ajoissa, hyvin syöneenä ja levänneenä., jolloin myös kuvista välittyy rauhallinen fiilis. Kuvausta ei kannata ajoittaa lapsen päiväuniaikaan, ellei sitten tarkoitus ole ottaa kuvia uinuvasta lapsesta. Pahimmillaan yliväsynyt lapsi kieltäytyy kuitenkin yhteistyöstä ja kuvaus pitää tehdä toisena päivänä. Paras aika ulkokuvaukselle on muutama tunti auringon nousun jälkeen ja muutama tunti ennen auringon laskua. 

Lapsille kannattaa kertoa kuvauksista etukäteen ja selittää mitä tehdään ja missä. Vaikka kaikkien sääntöjen mukaan lapsia ei saa lahjoa, lupasin itse omilleni jäätelöt, mikäli osaavat olla ihmisiksi. Ja jäätelönsä he myös saivat. 

Keskimmäinen myös päätti, ettei ota selästään pois hienoa NinjaGo-reppuaan ja jouduin rauhallisesti maanittelemaan häntä luopumaan siitä. 30min pop up-kuvausaika menee nopeasti, eikä lapsen pakottaminen tai käskyttäminen välttämättä ole paras vaihtoehto (ainakaan meillä). Kun reppu oli saatu pois selästä, seurasimme ohikiitäviä lentokoneita, mietimme missä on linnunpesiä ja tutkimme kukissa pörrääviä ötököitä. Toisinsanoen, keskityimme muuhun kuin kameraan ja se toimi tosi hyvin. Jos et itse ole kuvattavana, kannattaa seurata kuvaajan ohjeita, eikä huudella juustoa tai pyytää katsomaan kameraan, ellei kuvaaja niin erikseen pyydä. Nyrkkisääntönä pitäisin, että juusto kuuluu leivälle, eikä rentoihin aitoihin kuviin.


Jos perheellänne on jokin yhteinen mielenkiinnon kohde tai harrastus, kannattaa myös miettiä sen sisällyttämistä kuvaan. Oman "juttunsa" äärellä ihminen nimittäin tuppaa olemaan rennoimmillaan, jolloin kuvassa oleminenkin on helpompaa.

Meidän pop up- diiliin kuului 4 kuvaa. Vaikeinta oli päättää, mitkä kuvat valitsemme reilusta 20 kuvasta, sillä onnistuneita otoksia oli monia. Kiitos Annika ?

 Vaatteet:
 Mekko: Zara, kengät: second hand 
 Aronin T-paita: H&M, housut: Gugguu
 Leon&Noah hupparit ja housut: Gugguu

 

Kommentit (8)

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Kiitos ideasta ja kivoista kuvista! Jaan tämän KK:n Facebook-kavereille inspiraatioksi, jotta muutkin innostuisivat ottamaan tai otattamaan perhepotretteja. Niistä on myöhemmin paljon iloa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Matkajuttuja ja reseptejä läheltä ja kaukaa sekä etenkin elämää kahden pienen ja yhden vähän isomman minimiehen (Aron 11, Leon 5 ja Noah 3) kanssa. Kaikki tyylini mukaisessa sulassa ja ei niin sulassa sovussa, Kati's way.

Yhteistyö: Katiswayblogi@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2017
Syyskuu
2016

Kategoriat