Kymmenen vuoden kokemuksella ja useat syntymäpäivät, halloweenjuhlat ja muut kekkerit järjestäneensä sekä tapahtumien järjestämistä opiskelleena ajattelin listata  muutaman vinkin  lastenjuhlien suunnitteluun:

 

1. Vieraslistan suunnittelu

Kutsutaanko juhliin vain lapsia vai myös aikuisia? Jos lapsille pidetään omat kaverijuhlat, on hyväksi opittu vierasmäärä yksi per ikävuosi. Neljävuotiaalle neljä kaveria jne. Jos taas juhliin osallistuu myös aikuiset, kannattaa miettiä kutsutaanko kaikki vieraat samaan aikaan vai esimerkiksi lapsiperheet ensin ja muut sukulaiset muutamaa tuntia myöhemmin. Jos juhlavastaanotto sujuu liukuvalla aikataululla saat luultavasti enemmän aikaa vaihtaa kuulumisia kaikkien vieraiden kanssa. Toisaalta, viimeiseksi tulevat saattavat päästä juhlapöytään, jossa on jäljellä vain rippeet tarjottavista.

2. Milloin 

Mikäli suunnittelemanasi päivänä on esimerkiksi ylioppilaiden ja ammattikoululaisten valmistumispäivä tai samalla paikkakunnalla järjestetään isompi lasten tapahtuma, suosittelen  harkitsemaan juhlien järjestämistä toisena päivänä. Tällä keinolla varmistat, että mahdollisimman moni pääsee mukaan juhlimaan. Kaikkien kalenteriin ei juhlat siltikään välttämättä mahdu ja sille ei vaan voi mitään. Jos juhliin on tulossa paljon lapsivieraita, kannattaa myös miettiä päiväunien ajankohtaa ja järjestää juhlat hieman myöhemmin iltapäivällä.

 

3. Missä

Nykyään tarjolla on jos jonkinnäköistä juhlapaikkaa, missä juhlat voi järjestää. Usein "helppoudesta" joutuu kuitenkin pulittamaan suht pitkän pennin. Omassa kodissa järjestäessä pitää taas huomioida tilan riittävyys ja mahdollinen stressi siivoamisesta, leipomisesta yms. Lasten kanssa ei kaikki aina suju kuin Strömsössä, joten kannattaa pyytää hyvissä ajoin apua järjestelyissä. Kesällä piha ja terassi luo lisätilaa, mikäli sää sen sallii. Piknikhenkiset synttärit voi olla myös todella hauskat, mutta tarvitsee kyllä vaihtoehtoisen suunnitelman sateelle. Kannattaa myös tarkastaa, onko lähellä kerhotilaa tai voiko esimerkiksi päiväkodin salia vuokrata juhlatarkoitukseen.

 

4. Teema

Meillä on pidetty useammat teemapippalot kuten Beach partyt, korissynttärit, T-Rex juhlat ja Super Mario-kekkerit. Teema saa mielellään näkyä jo kutsukorteissa ja tietysti mahdollisissa ohjelmanumeroista/leikeissä. Aasinhäntää voi hyvin leikkiä vaikkapa kiinnittämällä Mariolle viikset jne. Usein juhlan teema kertoo jotain myös lapsen sen hetkisestä mielenkiinnon kohteesta ja saattaa auttaa lahjan valitsemisessa. Koristeluun löytyy hyviä vinkkejä esimerkiksi Pinterestistä. Kaikkea ei siis tarvitse ostaa valmiina. Toki juhlat voi pitää myös ilman varsinaista teemaa. Usein vanhemmat asettaa liian isot tavoitteet koristeiden ym. suhteen, kun lapselle riittäisi pari palloa ja herkulliset tarjottavat. Tästä ei siis todellakaan kannata ottaa liikaa stressiä

.

5. Mitä tarjolle

Harvempi lapsi loppupeleissä pitää kakusta, joten sen voi hyvin korvata myös vaikka jäätelöllä. Ruoka-aine allergiat ja muut rajoitukset kannattaa tarkastaa etukäteen, jotta kaikille vieraille olisi jotain tarjolla. Makeiden herkkujen lisäksi lastenjuhlissa voi tarjota vaikkapa Hot dogeja tai pizzaa.  Jos juhliin tulee myös sukulaisia ja muita vanhempia, voi täytekakun lisäksi tarjota suolaista piirasta, voileipäkakkua tai vaikka erilaisia salaatteja ja patonkia. Itselleni on tärkeää, että tarjottavaa on tarpeeksi, eikä kenenkään tarvitse toivottavasti lähteä kotiin Mäkkärin kautta. 

+ Varaudu siihen, että mikään ei mene suunnitelman mukaan

vieraat tulevat ovelle puolta tuntia ennen juhlan alkua, kun moppaat vielä lattiaa. Lapset eivät nuku päiväunia ja huutavat kuin hyeenat koko juhlan ajan. Ilma on kaikkea muuta kuin aurinkoinen ja tarkoitus oli polskia altaassa ja nauttia kylmiä juomia "Beach baarissa". Kakun sokerikuorrute liimaantuu pöytään kaulittaessa. Et kiireessä ole ehtinyt katsoa peiliin ja edustat koko päivän hompsuisena. Päällystät kakkuja vieraiden saapuessa. Olet unohtanut kutsua osan sukulaisista jne. jne.

Kaiken tämän ja paljon muuta kokeneena voin kertoa, että se ei haittaa yhtään mitään. Vaikka muutama tippa saattaa tulla linssiin suunnitelman muuttuessa, voin luvata että viimeistään seuraavana vuonna voi niillekin muistoille nauraa ja oppia olemaan itselleen vähän armollisempi. 

Ps. Mikäli haluat valokuvia muistoksi, kannattaa varmistaa että joku muu ottaa kuvia. Kahvinkeiton tai lasten leikittämisen lomassa se saattaa nimittäin unohtua.

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Matkajuttuja ja reseptejä läheltä ja kaukaa sekä etenkin elämää kahden pienen ja yhden vähän isomman minimiehen (Aron 11, Leon 5 ja Noah 3) kanssa. Kaikki tyylini mukaisessa sulassa ja ei niin sulassa sovussa, Kati's way.

Yhteistyö: Katiswayblogi@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2017
Syyskuu
2016

Kategoriat