Jälleen aloitan leipomaan ennenkuin päätän mitä aion tehdä. 

Kerroin aiemmin että momolla on monta nimeä - niin on Vorosteillakin, ihan siitä riippuen missä maailmankolkassa niitä valmistetaan. 

Saattaa olla, että ruokaperinteemme on jäänyt isoimmista sekalaisista muuttoaalloista syrjään - muka. Mutta itse asiassa suuri naapurimme on pitänyt meidät kuitenkin ajantasalla. Tunnemme tämänkin leivonnaisen muunnoksen rosettina. 

En arvaile kenen keksintö vorostit ovat. Uiguuri-, tataari- ja kirgiisiversioita ohjeesta löytyy ja itse söin niitä Kirgisisassa. 

Puolalainen tekee Crushikejä tai Faworkeja ja Italiassa pikkuleivälle on eri nimi jokaisessa maakunnassa vaikkapa Chioffe, Crostoli tai Genovassa Bugie di carnevale. Kun venäläinen lisää taikinaan lorauksen vodkaa, niin tekee myös puolalainen, italialainen käyttää likööriä tai grappaa ja genovalainen rommia. Minun ei sovi arvioida mikä on alkuperäisin. - Talostamme on päässyt vodka loppumaan valitsen siis tilkan amaretto- mantelilikööriä. Ilmeisesti kallistun siis chioffeihin. 

Taikina Chioffeihin

500g vehnäjauhoja
3 munaa
hyppysellinen suolaa
loraus likööriä (vodkaa, grappaa, viskiä, rommia, etikkaa) 
sitruunan kuorta raastettuna
2 rkl sokeria
1rkl öljyä

Tomusokeria

Öljyä keittämiseen. 

Vehnäjauhoihin lisätään hiukan suolaa ja sokeri. Vehnäjauhoihin tehdään kuoppa ja siihen lisätään munat. Alkoholilorauksen voi myös kaataa sekaan samantien - samoin sitruunankuoriraasteen. 

 

Taikina sekoitetaan aluksi kulhossa ja ripotellaan pöydälle vehnäjauhoja ja vaivataan taikina valmiiksi pöydällä. Taikinan pitää olla täysin tasaista. Taikina kääritään kelmuun ja laitetaan lepäämään jääkaappiin. 

Taikinasta kaulitaan aivan ohutta levyä. Ruusut tehdään rullaamalla kapeita nauhoja vaikkapa sormen ympärille. Apuna paistamisessa käytetään vaikka paistopihtejä, pitämällä ulointa kerrosta kiinni toisissaan kunnes taikina ei enää turpoa. Ruusukkeita voi tehdä "liimaamalla" vedellä  kolme taikinapalaa päällekäin keskustastaan. Kannattaa painaa kerrokset sormella painaen keskusta ihan litteäksi. 

Jos käytettävissä on pastakone taikinasta voi tehdä taikinaspagettia josta voi kiertää ruusukkeita tai paistaa syheröksi sinällään. 

Pikkuleivät paistetaan kuumassa öljyssä nopeasti. Annetaan jäähtyä hetki ja sirotellaan tomusokeria päälle. 

Erilaisia variaatioita pikkuleiville on vaikka kuinka ja niitä on helppo itsekin keksiä. 

Uiguuriravintolan kokki näyttää oman versionsa tässä

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram