Risoton teko on helppoa ja varsin nopeaa. Risotto on lempiruokani ja sanoisin että sienirisotto etenkin. 

Sieniretkellä löytyi muutama kaunis herkkutatti, sepä riittää ihanaan tattirisottoon.

Risotto

Oliiviöljyä 
1 keskikokoinen sipuli
3 dl herkkutattikuutiota
(koristeeksi kokonaisesta siivutettu tatti)
5 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
½ l kasvislientä kuumana
kiehuvaa vettä
suolaa
mustapippuria
parmesan-juustoa
(1 dl kermaa) 

1. Paloittele sipuli - risottoriisijyvä paisuu melko suureksi joten tee suurinpiirtein jyvänkokoista silppua. Paloittele sienet isommiksi paloiksi ja koristesieni siivuiksi. Paloittele tai raasta parmesanjuusto valmiiksi.

2. Jos sinulla ei ole vedenkeitintä laita reilusti vettä kiehumaan kattilaan. Laita toinen - laakea - risottokattila lämpiämään ja oliiviöljyä niin runsaasti, että koko pohja peittyy Neste lisätään risottoon kuumana! Tee kasvisliemi valmiiksi odottamaan - koko vesimäärästä ei kannata tehdä kasvislientä vaan pelkästään ensimmäisestä neste-erästä. 

3. Laita sienet kuumaan öljyyn, lisää kattilaan sipuli ja riisi. Sekoita huolellisesti, riisin ja sipulin annetaan kuumeta ja niistä tulee hiukan kuultavia. Kumpikaan ei saa ottaa väriä. 

4. Kaada kuumaan kattilaan riisien päälle lasillisen verran valkoviiniä - sekoita. Viini kiehuu nopeasti ja lisää ½ l kasvislientä kuumana. Keitä risottoa hiljakseen ja sekoita ettei risotto jää pohjaan kiinni tai ruskistu. 

5. Kun neste on kiehunut riisiin, lisää kiehuvaa vettä toisen kerran. anna risoton jälleen turvota. Laita paistinpannu kuumenemaan ja paista sienisiivut koristeeksi.  Lisää risottoon vielä kerran kuumaa vettä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Maista. Samalla tunnustele riisiä: kun riisi alkaa olla juuri ja juuri pehmennyt myös sisältä on aika lisätä (desi kermaa ja) osa parmesanista. Sekoita. Kerma ei välttämättä kuulu risottoon - rakenne on "kermamainen" jo lähtökohtaisesti, itselle kuitenkin tattirisotossa on aavistus kermaa. Koko keittoaika on noin 17-20 min. 

6. Risoton kuuluu levitä lautasella - olla vähän puuromaista - ei liian löysää. 

Koristele rucolalla tai basilikalla - tai muulla yrtillä, sienisiivulla ja ripottele parmesania päälle. 

 

Riisi on maailman yleisin ruuaksi viljelty kasvi. Meillä myydään vain muutamia lajikkeita ja hyvä niin, suomalaiseen ruokapöytään riittävästi minun mielestäni. Omasta kaapistani löytyy tällä hetkellä nämä riisit. 

Näistä risottoriisi, puuroriisi ja sushiriisi ovat pääryhmään japonica-lajikkeita ja pitkäjyväinen ja Jasmiiniriisi kuuluvat indica-lajikkeisiin. Risotto-puuro- ja sushiriisit pehmenevät keitettäessä pinnaltaan tahmeiksi - puuroutuvat. Pitkäjyväisessä on ns parboiled-käsittely joten se säilyttää irtonaisuutensa vaikka sitä keittäisi pitkään ja jasminiriisi pehmenee ja hajoaa muttei muutu puuroksi. 
Riisilajikkeita on maailmalla valtavasti. Riisi on pääasiallinen ravintokasvi puolelle maailman väestöstä. Riisiä on valkoisesta lähes mustaan ja keltaisesta punaiseen. Meillä tunnettu tumma intiaaniriisi ei kuitenkaan ole riisiä ollenkaan - heinäkasvi kylläkin. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Viikottainen kotona pidettävä Keittiömestaripäivä pulppuaa kotoisia ruokapuheita. Jokainen saa ja voi olla kokki - meillä kotona jopa keittiömestari. Meidän tavallinen nelihenkinen perhe syö kotona, tavallista ruokaa ja puhuu tavallisia asioita ja nauraa paljon. Kotona pidetään ruokahaasteita, teemaviikkoja, kokeiluja ja laskutoimituksia. Me ollaan superlahjakkaita - ainakin omasta mielestä ;) Saa tieto päivityksistämme fb sivulta. Blogin esittely.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat